FORUM DDRRH
Studeni 30, 2015, 17:55:48 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: PRAVO NA OTKUP STANA  (Posjeta: 2585 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Ante91
Administrator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 8.630« na: Svibanj 20, 2008, 22:42:32 »

PRAVO NA OTKUP STANA
Krov nad glavom gubi dvjesto policajaca?


Policijski službenici uputili predstavku Poglavarstvu grada Zagreba

Čak 200 djelatnika MUP-a, mahom službenika PU zagrebačke, već godinama bezuspješno pokušava ostvariti pravo na otkup stanova koje im je nakon Domovinskog rata ustupio Grad Zagreb. Većina njih sudionici su Domovinskog rata i imaju status branitelja. O ovom problemu obavijestio nas je anonimni čitatelj, potpisavši se u e-mailu sa "Djelatnici MUP-a", no nije nam dao previše podataka pa smo odlučili ovaj slučaj istražiti metodom KPK (korak po korak). Pokušali smo o svemu doznati nešto i od Poglavarstva grada Zagreba.

Naime, djelatnici MUP-a, tvrde da su neki od korisnika "gradskih" stanova (uglavnom višerangirani djelatnici, načelnici i oni koji su imali zaposlenje u Ministarstvu) uspjeli otkupiti stan u vlasništvu Grada Zagreba. Pitaju se zašto postoje dvostruka mjerila te žele i oni otkupiti stanove u kojima žive. Navodno se Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama pokušava dogovoriti s Gradom Zagrebom: MUP pokušava zamijeniti neke druge nekretnine za te stanove, kako bi policajci ipak bili stambeno zbrinuti.

Problem stanova za policajce godinama bez rješenja

Portal Sutra.hr poslao je Uredu za informiranje Grada Zagreba upit, a u odgovoru koji nam je stigao stoji da se Grad Zagreb doista bavi tim problemom i da je u pregovorima s MUP-om.

Odgovor koji je potpisala Ninoslava Zeković, pročelnica Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, donosimo u cijelosti:

"Skupština Grada Zagreba donijela je prošle godine, u mjesecu lipnju, Odluku o prodaji stanova, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu Grada Zagreba (Službeni glasnik Grada Zagreba 8/07) kojom se uređuje način i uvjeti prodaje stanova, garaža i garažnih mjesta u vlasništvu Grada, stoga su nejasni navodi anonimnih djelatnika PUZ-a o višegodišnjem pokušaju otkupa gradskih stanova koje koriste. Pored toga, potrebno je istaći da se pojam 'otkup stana' vezuje isključivo za prodaju stanova nositeljima stanarskog prava u postupku pretvorbe društvenog stambenog fonda na temelju Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo.

Problematiku korištenja gradskih stanova od strane djelatnika MUP-a, poglavito stanova koji se koriste bez valjane pravne osnove, Grad Zagreb i Ministarstvo dugogodišnjim pregovorima nastoje riješiti zamjenom nekretnina.
Na stanove za koje Ministarstvo u konačnici neće biti zainteresirano za zamjenu, a predmet su prodaje prema Odluci o prodaji... (stanovi koji su dani u najam kao stanovi za službene potrebe, stanovi koji su dani u najam na određeno vrijeme s ugovorenom najamninom i stanovi koji se koriste bez valjane pravne osnove) sukcesivno će se prodavati, kao i drugi stanovi u vlasništvu Grada Zagreba, na temelju oglašenog natječaja i po tržišnoj cijeni koju utvrđuje porezna uprava Ministarstva financija. Najmoprimci u tim stanovima, bez obzira na zvanje, zanimanje i zaposlenje, stječu pravo na kupnju stana sudjelovanjem u natječaju i prihvaćanjem najviše ponuđene cijene, dok korisnici bez valjane pravne osnove pravo na kupnju stječu samo ako je njihova ponuda najpovoljnija.

Navedeni načini prodaje stanova ne odnose se na prodaju stanova koje koriste osobe iz članka 36. Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji (Narodne novine 174704), a koje imaju pravo na kupnju stana po uvjetima propisanim Zakonom i Uredbom o stambenom zbrinjavanju članova obitelji smrtno stradalog, zatečenog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata (Narodne novine 86/05)."

Sutra.hr
Evidentirano

CRNO PROROČANSTVO

Vidjet ćete kako naši kradu.
Svatko nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas budu naši krali i prodavali Svjetskim jebivjetrima, makrolopovima.
Navalit će na nas velike ptice grabljivice.
Kako tada spasiti nas od nas.
Bruno Bušić, 1975. godine
 Str: [1]   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!