FORUM DDRRH
Studeni 29, 2015, 00:44:58 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Dogodilo se na današnji dan  (Posjeta: 97079 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #120 na: Kolovoz 17, 2011, 07:11:20 »

17.08.1991.

OSIJEK
- Nakon masakra Hrvata u selu Dalj, pronađeno tijelo brutalno ubijenog hrvatskog novinara Stjepana Penića.
- Ponovno napadnuti Osijek, Sarvaš i Nemetin. Ponovno pogođena crksva Sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu i znatno je oštećena.
- Hrvatska Vlada složila se s razmjenom dvojice terorista iz Osijeka, Slobodana Jurišića i Ilije Torbice koji su se nalazili u osječkoj bolnici, međutim ubuduće ne bi smjela biti praksa razmjenjivati osobe optužene za teška krivična djela.PETRINJA

- Izvučeni mrtvi civili iz sela Pecki.

SISAK
- Odbijen napad teorista na selo Komarevo.

KNIN

- Grad je posjetila delegacija Vlade Republike Srbije.

ZADAR
- Napadnuta postaja MUP-a u Murvičkoj ulici u Zadru. Postaju su izgleda napali pripadnici JNA pri čemu je jedan ubijen, a ranjen je i jedan policajac.
- Specijalne postrojbe PU Zadar stacionirane na području Pridrage prrebačene su na područje Jasenica. To je pokušaj zaštite područja Maslenice i strateški bitnog Masleničkog mosta. a istovremeno i zaštita za izložene postrojbe oko Kruševa.

VINKOVCI

- Pripadnici ZNG i MUPa odbili su pješački napad iz Mirkovaca. Teroristi iz Mirkovaca zaustavili su vlak broj 4346 na relaciji Brčko - Vinkovci. Tridesetak terorista pretresalo je i maltretiralo putnike.

BELI MANASTIR

- Na cesti Petlovac - Beli Manastir - Šumarina snajperisti su pucali na autobus koji je prevozio radnike s posla. Dvije su osobe poginule, a vozač putnika i jedan putnik teže su ozlijeđeni.

- Ponovno je napadnuta i policijska postaja u Belom Manastiru.

17.08.1992.

SLAVONSKI BROD

- Čitav dan granate padale na Slavonski Brod - dvije osobe poginule, a 11 ih je ranjeno.


17.08. 1994.

HRVATSKA

- U hrvatskim gradovima počelo potpisivanje peticije "Gdje su naši najmiliji". To je pitanje na koje već tri godine nitko ne odgovara obiteljima tisuća nestalih i nasilno odvedenih Hrvata. Akciju su pokrenuli Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, "Vukovarske majke" i "Hrvatske majke - Vinkovci".


17.08.1995.

DUBROVNIK

- Trebinjski Srbi ponovno projektilima tukli civilne i gospodarske objekte na dubrovačkom području, od Konavala do Zatona. Ozlijeđenih nije bilo, ali učinjena velika materijalna šteta i izazvano nekoliko šumskih požara.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #121 na: Kolovoz 18, 2011, 07:59:55 »

18.08.1991.

KNIN

- Srpske neregularne jedinice iz Knina prijete napadom na policijsku postaju u Kijevu ako hrvatska policija ne napusti selo u roku od 48 sati.

ZADAR

- Iz pravca Jagodnje Donje neprijatelj neprekidno iz strojnica puca po Polači.
- Helikopteri JNA kruže u intervalima od po 2h oko otočića Mrdovljak ispred područja Sali.

STARA GRADIŠKA - ZAPADNA SLAVONIJA

- Oklopno - mehanizirane postrojbe JNA (5. banjalučki korpus) prelaze preko mosta na Savi kod Stare Gradiške s područja BiH ulaze u RH. Hrvatske snage su most minirale, ali most je većim dijelom neoštećen. JNA je pažljivo ispitala most i pred večer su most prešle snage 10 tenkova JNA i pješadija koja je temeljito pretresla Staru Gradišku, sela Uskoke, Gornji i Donji Varoš. Za prijelaz preko Save kod srušenog mosta preko kanala Strug neprijatelj je kraj Srpca postavio pontonski most. 329. okbr s 13 tenkova, 8 OT, 7 PAT i b. H 122 je prešla preko pontonskog mosta i ušli su u državno područje RH. Postrojbe su se rasporedile u šumi Prašnik i duž kanala Strug. Oko Srpca dalekometno topništvo JNA krenulo je s ukopavanjem. Cijeli dan protekao je u pregovorima (ima zarobljenih s obje strane), te opsežnim pokretima JNA. U jutarnjim satima snage ZNG-a su se ponovno stacionirale u Novoj Varoši.

- Iz Dugog Sela motorizirana kolona JNA dovukla novu tešku artiljeriju na područje oko Okučana. Tijekom dana JNA (zajedno s oklopno mehaniziranim postrojbama banjalučkog korpusa koje su prešle preko mosta na Savi) i srpski teroristi su zauzeli Okučane.

- Pripadnici srpskih paravojnih postrojbi zauzeli su Odjeljenje policije u Voćinu i preuzeli sve ustanove vlasti. Postavljaju barikade i oružane straže na komunikacijama prema Voćinu i odsijecaju to mjesto od Slatine, a žiteljima Hrvatima iz Voćina i okolice zabranjeno je napuštanje toga prostora. Istoga dana Srbi su oteli devetoricu Hrvata dok su obavljali poljoprivredne poslove u području Jasenaš.

- Jedna postrojba JNA je ušla u s. Raić i pokraj zgrade osnovne škole postavila barikadu, a Hrvatske snage su postavile barikadu kraj katoličke crkve.

- Srpski teroristi ubili su Mirka Kovača i Ivicu Blaženovića u neposrednoj blizini Topolovice. Zatvorene su prometnice Virovitica-Jasenaš, Virovitica-Miokovićevo-Daruvar kao nesigurne i opasne za promet
PAKRAC
- Srpski teroristi su potpuno blokirali Pakrac i Lipik, postavivši barikade na prometnicama oko Pakraca (s. Kusonje - Pakrac - s. Velika Krndija - s. Pakrački Batinjani itd. Spremaju se za sutrašnji napad na Pakrac. Policija ima dojavu o postavljanju minobacača u pakračkim vinogradima i pucnjavi u Šeovici što policija radi sigurnosnih razloga nije u stanju provjeriti. Sve do noći 18.08. policija je čuvala Pakrac u dva prstena. Prvi prsten činile su policijske straže od po 2-3 čovjeka koje su stacionirane ispred PP, u zgradi općine, projektnog biroa, ispred tržnice, pilani, tkz. gateru u Prolazu baruna Filipovića i u dvije zgrade u ulici Matice Hrvatske. Drugi prsten činili su sigurnosni punktovi na Krndiji, brdu iznad Česme, u ulici S. Gabrića, na bolnici, ciglani i Dobrovcu na križanju. Prvi prsten osiguravali su policajci iz PP  Pakraca i Virovitice, a na drugom prstenu uz policajce dežuraju i tada civili. U noći 18 na 19.08. povučeni su policajci s punktova na brdu iznad Česme i iz ulice Matice Hrvatske i ulice S. Gabrića.
- Oko 02:30h čula se je iznimno snažna detonacija između Dobrovca i Lipika izazvana vjerojatno avionskim raketiranjem. Izravni napad počeo je točno u 05:00 minobacačkom paljbom po Krndiji, Prekopakri, ciglani i Dobrovcu, dok je u 07:00 19.08 počeo i pješački napad. 
- Na barikadi u Kukunjevcu srpski teroristi oteli su dr. Ivana Šretera (Lipik, 22.12.1951) vrhunskog fizijatara-reumatologa, rodoljuba i osnivača HDZ-a u Pakracu. Odvode ga u Bučje nakon čega mu se gubi svaki trag. Istog dana na Gavrinici oteti su Ivica Svjetličić i Zdenko Gršić i odvedeni su u Bučje. Oni su nakon maltretiranja i premlačivanja razmijenjeni.

BARANJA

- Sa srpskih terorističkih položaja ispaljeno 30 minobacačkih granata na policijsku postaju u Belom Manastiru.

ILOK

- S lijeve obale Dunava ispaljeno je više granata i rafala prema Iloku

OSIJEK

- Iz stare Tenje otvorena je minobacačka vatra na Novu Tenju, a 30 projektila palo je i na predgrađe Osijeka. Nekoliko je granata palo blizu Poljoprivrednog fakulteta gdje je izbio požar na oglednim poljima ječma.

GRAČAC

- Minobacački napad na Lovinac. U tom je mjestu u vrijeme napada boravila Savezna komisija za kontrolu primirja. 

PETRINJA

- Iz JNA kasarni u Petrinji puca se na Komarevo i Viduševac, kao i na ostala sela na Banovini i Kordunu.

KOSTAJNICA
- S bosanske strane rijeke Une ispaljeno je 15 - 20 minobacačkih branata na Hrvatsku Kostajnicu pri čemu je lakše ranjen jedan gardist.

KARLOVAC
- Paljba srpskih paravojnih formacija na Slunjskim brdima.

18.08.1992.

SLAVONSKI BROD

- Na Slavonski Brod palo 250 granata, a kao posljedica toga sedam poginulih i 14 ranjenih Brođana.

WASHINGTON

- SAD uspostavile pune diplomatske odnose s Hrvatskom, Slovenijom i BiH.

ŽENEVA

- Bivši poljski ministar Tadeusz Mazowiecki doputovao u Ženevu, gdje će početi istragu o kršenju ljudskih prava na području bivše Jugoslavije.


18.08.1994.

DUBROVNIK

- Trebinjski Srbi, unatoč svih dosadašnjih upozorenja, ponovno, danas ujutro, u dva navrata, ispalili sedam topničkih projektila iz BiH na šire područje Čilipa u Konavlima.18.08.1995.

DRVAR

- Drvar pod kontrolom hrvatskih oružanih snaga, a Trebinje u okruženju. Elitne postrojbe srpske vojske u okolici Drvara, kod Derala, potpuno potučene i rastjerane, a srpski civili napustili oba grada.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
FORUM DDRRH
« Odgovor #121 na: Kolovoz 18, 2011, 07:59:55 »

 Evidentirano
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #122 na: Kolovoz 19, 2011, 10:25:11 »19.08.1991

PAKRAC
- Počeo je i rat u Pakracu. U 07:00 nakon nočnog granatiranja počinje pješački napad na Pakrac. Policajci kod projektnog biroa (njih dvojica) dojavili su kako je ispred pravoslavne crkve okupljeno barem 300 četnika. Zgrade općine i policijske postaje napadnuti su paljbom iz pješačkog oružja, a oko 08:30h napadi su pojačani upotrebom tromblona i projektila iz ručnih bacača od kojih dio nije detonirao (imali su osigurače). Negdje u to vrijeme policajci su počeli odgovarati na paljbu štedeći streljivo (svaki je imao oko 300 komada metaka, a policajci na punktovima i dvostruko manje).
- U Prekopakri se tijekom jutra organizira obrana. Ulazi u selo su zaprečeni traktorima iz šumarije, a osnovan je i krizni štab. Obrana je organizirana i u Novom i Starom Majuru. Prvi sukob se je dogodio u 08:30h u Pihirovom sokaku kad se je jedna skupina napadača pokušala probiti ali je dočekana vatrom. Tada je zapucano i prema Gavrinici i vinogradima. Pucanje je obavljano na način da se je automatsko oružje prenosilo s punkta na punkt da bi se postigao dojam obilja oružja u Prekopakri. Rastjerana je kolona napadača koja je krenula iz pravca sv. Vida.   
- Napadi na policijsku postaju trajali su cijelo jutro, a policajcima se je priključio i jedan civil Dubravko Lokinger koji se je pod vatrom probio do postaje s "thompsonom". Na postaju se je pucalo i iz više kuća uokolo. U 12:30h pojačan je napad na policajce i tada je zabilježen prvi ranjenik Leko Sljepčević. Oko 13:30h napadi su osabljeni (policajci su preko veze dobivali "dojave" kako dolaze snage od oko 500 policajaca pa su se napadači uplašili). U 16:30 četnici su opet krenuli i uspjeli su natjerati četiri policajca u zgradi općine na povlačenje, nakon čega je već započelo slavlje. 
- Oko 18:30 specijalna policija iz Kutine, Zagreba i Bjelovara došla je u Prekopakru, tijekom čega su razbili četnike u Gronjoj Obriježi i Batinjanima i zarobili minobacače kojima je gađana Prekopakra. Tada su se policajci iz prvog prstena obrane dogovorno povukli u zgradu PP kako bi specijalci mogli nesmetano djelovati. Kod Malog mosta razbijeno je mitraljesko gnjezdo nakon čega je policija nezaustavljivo napredovala prema središtu Pakraca. U Prekopakri organiziran je sanitet koji je zbrinjavao ranjene policajce (njih ukupno 22).     
Oko 20,00 sati ATJ Lučko i SJP "Omege" započele su napad na grad. Policijska stanica je deblokirana do 22,00 sata nakon čega su nastavljene borbe u gradu do 23,30 kada su poražene srpske terorističke snage u gradu. Nakon predaha, oko 4,30 sati hrvatske snage izvršile su protuudar i prema Omanovcu, kada su srpski teroristi izbačeni iz naselja Japaga, Šeovica, Kraguj, nastavak "čišćenja" omeli su Migovi JNA, nakon čega je iz Beograda uslijedila prijetnja prema Zagrebu i djelovanja specijalnih jedinica MUP-a su zaustavljena.
- Na ulazu u Kukunjevac uhvaćeni su i odvedeni u nepoznatom pravcu Marko Marić iz Babine Grede (policajac PP Pakrac) i Drago Tutić iz Kukunjevca. Do danas njihova tijela nisu nađena. Po iskazu jednog od svjedoka izvjesni Dušan Arsenić ih je vratio iz zamjene. Iz bolnice je odveden i ravnatelj dr. Vladimir Solar i odveden u Bučje, od kuda je kasnije razmijenjen. U Bučju se još nalaze dr. Šreter i dr. Marko Ostojić. U bolnici je tada bilo oko 700 bolesnika i 200 zaposlenih.
Na dan početka rata u Pakracu branitelji su raspolagali sa sljedećim snagama:
- vod ZNG Badljevina 40 branitelja
- dva voda ZNG Prekopakra 80 branitelja
- vod ZNG Lipik 25 branitelja
- vod ZNG Dobrovac 20 branitelja
- vod ZNG Pakračka Poljana 30 branitelja
- PP u Pakracu i samostalna četa ZNG čiji je zapovjednik Stjepan Širac. Naoružanje samostalne čete čine 20 "kalašnjikova" i jedna puškostrojnica. Nakon pada vojarne Polom osim pješačkog oružja nabavljena su 4 bestrzajna topa i minobacači 60, 82 i 120 mm. 
 
KARLOVAC
- Napad na Topusko, poginuli gardisti Ivica Lucić i Damir Križanić, dvoje gardista ranjeno.
- U Kamenici poginuo Zlatko Bokulić.
- Napad pobunjenih Srba iz Plaškog prema Modruškim Sabljacima.
- U 23 Mjesne zajednice Karlovca ustrojeni Odredi Narodne zaštite.
- Održana 3. sjednica KŠ Karlovca.

OSIJEK
-  JNA i četnici vatrom iz minobacača i strojnica počeli su pucati po civilnim objektima u Osijeku. Gađane su stambene četvrti u središtu grada, zgrada općinske uprave, energetska, vodovodna i druga postrojenja u tvornici "Saponia". Vatra je otvorena s poligona "C", gdje se nalazi samohodni divizion naoružan oružjem od 122 mm i koordiniran je s vatrom iz tenkova Vojvođanskog korpusa iz smijera Bijelog Brda i s napadom minobacača od 122 mm s četničkih položaja u Tenji. Za vrijeme napada iz vojarne JNA u središtu grada pune 42 minute reflektorima su osvjetljavani ciljevi gađani topništvom s navedenih položaja. Pogođena je osječka katedrala, a u tom napadu poginula je jedna žena i dijete.

DARUVAR

- U Policijskoj postaji Daruvar su se pobunili policajci - Srbi, odnijeli su naoružanje i vozila i kao taoce poveli pet policajaca - nesrba, istovremeno grad je napadnut pješaštvom i MB paljbom.

BELI MANASTIR

- Teroristi su pucali na policijsku patrolu pri čemu su lakše ranjena dva policajca. Poginula su i dva terorista. Nakon napada u mjesto su ušla 4 tenka, po nalogu Komisije za nadgledanje prekida vatre.

ZADAR
- U Benkovcu gore kuće Hrvata. Gradom odjekuje pušćana vatra i čuju se eksplozije.
- U samom Zadru tijekom noći čuju se eksplozije na području MZ Maslina, Stanovi i Bili brig

SARAJEVO
- Pred vojnim sudom u Sarajevo započelo je suđenje četvorici Splićana koje je KOS oteo i prebacio iz Splita u Sarajevo

MOSKVA
- U SSSR-u je pokušan državni udar i smjena Gorbačova koji nije uspio. Organizatori puča su uhićeni.

19.08.1992.

SLAVONSKI BROD

- Zbog sve učestalijih napada na Slavonski Brod odlučeno da se oko 6.000 djece evakuira u sigurnije predjele Hrvatske.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #123 na: Kolovoz 20, 2011, 08:57:09 »

20.08.1991.

KNIN


- Paravojska Krajine (TO Krajine) priključuje se snagama JNA koja je preuzela zapovjedništvo. Na taj način sve „oružane snage Krajine čine dio zapovjednog sistema Oružanih snaga SFRJ“. Zapovjednik TO je po položaju Milan Babić, dok je Milan Martić postavljen za njegova zamjenika i zapovjednika zaduženog za „jedinice milicije u štabu TO“ . U povodu postavljenja Martić daje izjavu za lokalne medije u kojoj kaže kako će uskoro Krajina uspostaviti kontrolu nad Zadrom jer "Krajini je potrebna luka."

ZADAR

- Završeno je "čišćenje" hrvatskih mjesta na području od Benkovca do Smokovića i prometnica je pod punom kontrolom odmetnika. Hrvati iz Smilčića i Korlata su konačno protjerani.
- Obzirom kako JNA ne može prolaziti kroz Zemunik Donji koji je pod kontrolom MUP-a, od Zemunika Gornjeg do Smokovića napravili su bijeli put, cestovnu trasu za komunikaciju prema zrakoplovnoj bazi. Područje oko Zemunika se izviđa, naroužavanje odmetnika je u punom jeku. Na cesti Zadar - Benkovac kod Zemunika Donjeg četnici su minirali manji most. Teško topništvo ukopano na Debelom brdu kontrolira prilaze Zadru i granatira. MIG-ovi učestalo nadlijeću grad. Helikopteri ponovno često prelijeću u podvelebitskom dijelu općine Zadar.
- Saznaje se kako je pilot JNA major Mladen Samac raketirao Dubravice u šibenskom zaleđu za što je i pohvaljen od nadređenih. Stanuje na Bilom Brigu.KARLOVAC
- Pobunjeni Srbi napali Sunju i Komarevo.
- Međustranački sastanak u Karlovcu - nezadovoljni događanjima i radom izvršnih organa vlasti u Karlovcu glede pripremama za ratno stanje.

MEDULIN

- Avioni JRV bombardirali kamp u Medulinu, te obližnje groblje.

PAKRAC

- Antiteroristička jedinica MUPa naišla je na području Pakraca na mine što su ih postavili teroristi pri čemu je u eksplozijama ranjeno 22 policajca.

- Četnici su istjerani iz bolnice u koju su ušli dan ranije i odveli ravnatelja dr. Solara u Bučje. Ipak je bolnica dalje izložena napadima jer se nalazi na prvoj crti bojišnice. Najčešće ju gađaju protuavionskim topom, a vozila saniteta su stalno izložena snajperskoj paljbi. Bolesnici su sklonjeni iz soba koje gledaju na četničke položaje. Najveći problem je nedostatak vode.

BELI MANASTIR
- Teroristi iz Jagodnjaka napali su selo Petlovac u kojem se je nalazila ispostava Policijske stanice Beli Manastir.  Pripadnici JNA i četnici opkolili su tenkovima i oklopnim vozilima policijsku postaju u Belom Manastiru. Policajci su se povukli iz zgrade.
VUKOVAR
- Dvojica pripadnika KOS-a (Đorđe Momčilović iz Borova sela i Dušan Bilandžić iz Vukovara) iscenirali su incident u Vukovarskoj pošti 20.08.1991.godine u popodnevnim satima. Trojica ročnika tzv. JNA srpske nacionalnosti došla su ispred pošte i otrgnula Hrvatsku zastavu, nakon čega su ušli u poštu i pokušali skinuti sliku predsjednika Tuđmana sa zida. U tom su dvojica KOS-ovaca u civilu izvadila pištolj i počela pucati po pošti što je trebalo izaizvati intervenciju vojske u vojarni. Jedan metak odbio se i ranio vojnika Dejana. KOS-ovci su izletili iz pošte i sjeli u golf, a za njima su u potjeru krenula 2-ja patrolna vozila Policije, PP Vukovar. Potjera je trajala do vojarne na Sajmištu (pblizu centra cca 2km od pošte), gdje su KOS-ovci uletili u krug vojarne dok je policajcima spuštena rampa i zapriječen ulaz u vojarnu. Ranjeni vojnik Dejan je prebačen u Opću bolnicu Vukovar, dok su preostala dvojica ročnika zadržana do dolaska Vojne Policije koja ih je preuzela i otpratila u vojarnu.
U cijeloj priči KOS-ovci su zaboravili na kamere koje su bile izvan i untar pošte pa su tako snimljeni i već sutradan identificirani,a pokušaj da se to pretvori u željeni incident i vojska izađe na ulicu im je propao. (napisao Casio na forum.hr)

GRUBIŠNO POLJE

- U napadu na Ivanovo Selo poginula je jedna mještanka. Nakon minobacačkog napada uslijedio je pješački napad koji je odbijen.

OSIJEK
- Minobacačkom vatrom napadnuta je policijska ispostava u Dardi iz smjera Švajcarice.

20.08.1992.

BARANJA

- Glasnogovornik UNPROFOR-a Frederic Eckhard potvrdio vijest da su pripadnici srpske milicije u Baranji, na mostu između Bezdana i Batine, protjerali belgijske pripadnike snaga UN s njihovog kontrolnog mjesta.
ĐELETOVCI

- Srbi nastavljaju s pljačkom nafte u Đeletovcima uz prešutnu suglasnost UNPROFOR-a.20.08.1993.


SISAK

- S Glinskog područja prognano još 48 Hrvata, u Sisak došli pOD zaštitom danskih unproforaca.
20.08.1994.ŠIBENIK

- Pobunjeni hrvatski Srbi na Prokljanskom jezeru zločinački ubili starog ribara Antu Lokasa iz Rasline.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #124 na: Kolovoz 21, 2011, 08:11:58 »

21.08.1991.

ZAPADNA SLAVONIJA

- Intenzivni sukobi srpskih snaga i JNA sa hrvatskim braniteljima na cijeloj bojišnici u zapadnoj Slavoniji od Okučana, Pakraca, Daruvara pa sve do nadomak Virovitice. Hrvatske snage pružile su silovit otpor duž cijele bojišnice unatoč tome što neprijatelj koristi svo raspoloživo oružje i oruđe iz arsenala JNA, od topova i tenkova do ratnog zrakoplovstva.
- Pri granatiranju Daruvara od strane JNA ubijeno je šest građana i to se nastavilo svakodnevno.
- U tim okolnostima, obzirom na malobrojnost branitelja, dolazak prve dragovoljačke postrojbe iz Koprivnice - "Stričeve grupe", dodatno je podigao moral pripadnika specijalne postrojbe u Pakracu, u kojoj je više od trideset Podravaca. Iako su se jedinice susrele na prometnici između Pakraca i Badljevine, pod minobacačkom paljbom neprijatelja, kratkotrajno slavlje, kod susreta Podravaca, nije izostalo.

ZADAR

- Grad cijeli nad prelijeću MIGovi. Kolona oklopnih vozila kreće se iz Zemunika prema Biljanu Donjem, a 4 tenka iz Benovca dolaze u Rašteviće. Četnici ispred sela Raštevića prema Nadinu ukopavaju teške strojnice.

PETRINJA
- U Petrinji je ustrojena pješačka satnija ZNG.

KARLOVAC
- Počelo se s postavljanjem zapreka u gradu Karlovcu. MB napad na Topusko.

GLINA
- Četnici ušli u hrvatsko selo Maja, pljačkali i palili kuće, prognali stanovništvo.

SLAVONSKI BROD
- Pripadnici 108. brigade zaustavili su vlak koji je prolazio kroz Slavonski Brod, te u toj akciji zaplijenili oko 50 brdskih topova, osamdesetak većih minobacača, nekoliko desetaka protuzrakoplovnih topova od 20mm, nešto granata i stotinjak protuoklopnih sredstava. Za samo nekoliko sati brigada je dobila višestruko veće količine naoružanja nego što je do tada imala.

OSIJEK

- U žestokom bombardiranju Osijeka i okolnih sela ranjena 23 civila.
- Beogradski kriminalac Željko Ražnatović Arkan, samozvani vođa terorista iz Stare Tenje, zahtijeva od osječkih vlasti predaju grada u roku od 24 sata.
- Na povratku iz Sarvaša u Osijek na konvoj od 7 automobila s oznakama "Press" u kojima su se nalazili novinari iz Španjolske, Italije, Amerike, Japana i Njemačke otvorena je vatra iz zrakoplova JNA. 
- Kod sela Darde i Meca uništena su dva tenka i jedan transporter JNA. Četnici su zatražili pomoć pa je iz Sombora pristiglo još 5 tenkova preko mosta kod Batine. U minobacačkoj vatri oštećena je zgrada Policijske postaje Darda, a poginula su 4 građanina.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #125 na: Kolovoz 22, 2011, 10:03:40 »

22.08.1991.

KARLOVAC

- U selu Brđani (Općina Sunja) iz četničke zasjede ubijeno 5 hrvatskih branitelja pripadnika 2. A brigade ZNG "Gromovi" (Hrnčević Ivica je jedan od njih) a ima i više ranjenih.
- JNA ušla u selo Tržić pokraj Slunja.
- U Topuskom (u šumi Pokule na cesti V. Solina - G. Taborište) smrtno stradao gardist Damir Pintar iz Karlovca, a dvoje gardista ranjeno. Topusko u okruženju.
- Nastavlja se zaprečavanje vojarni i komunikacija u Karlovcu.
- Uvode se stalna dežurstva u Kriznom štabu (prostorije Centra za obavješćivanje Karlovac).
- Pod zapovjedništvo 110. br. ZNG stavlja se slunjska četa osnovana samoinicijativno.
- Minobacačima je napadnuto Komarevo, zatim Sunja pa Pecki. U pješačkom okršaju koji je uslijedio poginulo je troje pripadnika ZNG, troje je teže, a 12 ih je lakše ranjeno. Napadi su odbijeni.

DARUVAR

- Ustrojen je Stožer za obranu Daruvara.

VIROVITICA

- Iz Jasenaša oteto je 17 osoba, među kojima i troje djece u dobi od 5 do 12 godina.

HRVATSKA KOSTAJNICA

- JNA je minobacačima i topovima napala Hrvatsku Kostajnicu s teritorija BiH.

PAKRAC

- Otvorena prometnica Pakrac - Kutina. Pakrac su branile malobrojne snage Policijske postaje i ZNG.

NOVA GRADIŠKA

- Komisija federalnog Predsjedništva u sastavu Bogić Bogičević, Irfan Ajanović, Stane Brovet i još dva člana nije se pojavila na pregovorima s hrvatskom komisijom za kontrolu prekida vatre u Novoj Gradišci. Umjesto toga boravili su u Okučanima gdje je admiral Brovet obišao postrojbu terorista, obučenih u uniforme JNA, postrojenih u njihovu čast koji su ga pozdravili s: "Pomoz Bog, generale".
- Kolone JNA prolaze autocestom u oba smjera. U selu Vrbovljani iskrcana je veća količina oružja i municije iz kamiona JNA za potrebe tamo ustrojene milicijske postaje pobunjenih Srba. Kod sela Vrbovljani na nadvožnjaku prema Okučanima postavljena je četnička straža.
- Grupa hrvatskih diverzanata minirala je most preko Save koji povezuje Staru i Novu Gradišku, međutim most nije znatnije oštećen.

OGULIN

- U Ogulinu minirani kafići "Giovani" i "Malboro".

PETRINJA

- Napad na Hrastovicu iz pravca Tješnjaka.

ZADAR

- Na poljoprivrednom kombinatu Baštica teroristi su zlostavljali radnike, a zatim su ih pustili.
- Kolona JNA snage jedne satnije s pratećim službama kreće se od Benkovca prema Karinu gdje je već smještena jedna satnija pješaštva. Iz Karina četnici besciljno pucaju iz puškostrojnica prema Pridrazi.
- Između Lovinca i Radovina teroristi pucaju po radnicima Vodovoda koji su došli osposobiti dovod vode za Zadar.


SARAJEVO
- Izetbegović optužuje Miloševića da želi „uzeti BiH“.
- Pripadnici „vojske RSK" (Republike srpske krajine) upadaju na područje V. Kladuše u BiH.

BUDIMPEŠTA

- Mađarska novinska agencija javila je kako su ratni zrakoplovi JNA tri puta povrijedili mađarski zračni prostor. U povredi sudjelovalo je 8 zrakoplova koji su na hrvatska sela ispalili rakete i mitraljirali položaje MUP-a u Bilju i Baranjskom Petrovu Selu.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #126 na: Kolovoz 23, 2011, 09:35:19 »

23.08.1991.

OSIJEK

- Zrakoplovstvo JNA napalo s. Bilje - naspram Osijeka. JNA i četnici su okupirali Baranju i došli nadomak Osijeka. U žestokom sukobu kod Darde i Meca napredak agresora je zaustavljen.

ZADAR

- Cijeli dan uočavaju se opsežni pokreti oklopnih postrojbi JNA. Između Zelegrada i Medviđe 300 JNA pješaka ukopava topove. U blizini Nadina čuje se jaka pucnjava, a ispred Nadina je pravi tenkovski poligon JNA koja pokazuje svoju snagu.

ŠIBENIK
- JNA zauzima strateške položaje oko grada

VINKOVCI

- Veće grupe pripadnika JNA ušle u Mirkovce

BARANJA

- Nakon osvajanja Belog Manastira, uslijedile su pljačke i maltretiranje rezervista JNA i četnika. U selo Petlovac stigli su četnici iz Jagodnjaka i Luča koji su počeli ubijati mještane.

KOSTAJNICA

- Iz raketne baze ispaljena je jedna raketa na Kostajnicu i 24 minobacačke granate iz smjera BiH. Područje su nadlijetala i četiri zrakoplova JNA a iz jednog je bačena bomba od koje je ranjeno 5 policajaca.

23.08.1993.

ZADAR

- Srpski odmetnici opet teškim topovima i razornim raketama "oganj" napali Vodice.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #127 na: Kolovoz 24, 2011, 09:44:52 »

24.08.1991.

VUKOVAR

- Započela je Bitka za Vukovar, odnosno opći napad Srba i JNA na grad. Neprijatelj je napao sa 45.000 vojnika, 650 tenkova, 250 topova, 100 višecjevnih bacača raketa postrojbama JNA, JRZ i riječnom flotom JRM. Iz vojarne su izašli tenkovi. Napadi su dalje nastavljani svaki dan. Već krajem kolovoza Vukovar je bio u polu okruženju.
Taj prvi dan napada srušena su dva zrakoplova JNA (od 4 "Super Galeba") koji su napali silos Đergaj kod Bršadina. JNA je priznala jedan. To je prvi srušeni neprijateljski zrakoplov u ratu u Hrvatskoj. Srušio ga je Luka Andrijanić, zapovjednik posade na protuavionskom topu 20/3. U sastavu posade bili su još Antun Bekčević i Zvonimir Hincak te Josip Jakobović.

VINKOVCI

- U 22.15 sati neprijatelj je izveo snažan napad na Vinkovce (haubicama i MB), istovremeno je napadnut Nuštar. Napad je izveden iz vinkovačke vojarne iz sela Mirkovci i Gaboš.

OSIJEK
- Nekoliko minobacačkih granata palo je na šire središte Osijeka, a jedna eksplozija bila je u središtu tvornice "Saponia". JNA zauzima pozicije oko Osijeka i čeka popunu iz Vojvodine.

NOVA GRADIŠKA.
- JNA dovodi rezervne snage u ratno područje Posavine - Sisak, Novsku, Okučane i  Novu Gradišku. Kod Vrbovljana dolazi do obustavaljanja prometa na autocesti jer su se na južnoj zaustavnoj traci smjestila 4 autobusa, od toga tri s registarskim oznakama JNA. Iz autobusa su izašle naoružane osobe od kojih se je dio razmjestio u Okučane.
PAKRAC

- U Pakrac pristigla prva postrojba hrvatske policije kao pojačanje Specijalnoj jedinici policije "Omega". Među sedamdeset pristiglih policajaca nalazi se i grupa policajaca-dragovoljaca iz PS Koprivnica. Isti dan u kasnim popodnevnim satima imaju prvo "vatreno krštenje" na položaju "Pilana" prema Kusonjama, odakle se premještaju na kasnije vrlo poznat položaj "Konstruktor". - Četnici su zatvorili vodovod za Pakrac i Lipik.

BANIJA
- Marina Banić, žena u četvrtom mjesecu trudnoće, ubijena prilikom minobacačkog napada Srba iz doline Gacke. Tom prilikom ranjeno još 8 osoba.
- Srpski teroristi bombardiraju Baniju i Moslavinu, dok ta područja obilazi Jugoslavenska komisija za nadzor primirja.

SLAVONSKI BROD
- Hrvatski kardinal Kuharić i poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle sastali se u Slavonskom Brodu.

OGULIN
- U 01.50 sati u Ogulinu oštećen kafić "Volan". U Drežničkom Selišću kafić "Veseli Majk", a na "Plavi podrum" u M.Jelsi bačen "molotovljev koktel".
- Vatrom iz strojnica napadnut zaseok Ilići. Mučki iz zasjede ubijeno je 4 policajca prilikom redovite ophodnje. Nakon minobacačkog i topničkog napada na zaseok Brajkoviće u mjesnoj zajednici Sinac, 10 granata je palo u najuže središte Otočca.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #128 na: Kolovoz 25, 2011, 05:32:02 »

25.08.1991.
VUKOVAR
- Žestok minobacački napad na Vukovar i Borovo Naselje. Grad su dva puta bombardirali MIGovi. Ranjeno je 11 osoba, a u osobnom automobilu pogođenom granatom izgorjele su tri osobe. Oštećena je bolnica. U Bršadinu dva zrakoplova raketirala silos. Minobacačkim granatama oštećena je franjevačka crkva SV Filipa i Jakova.

GOSPIĆ
- Na stočnom sajmištu u Gospiću osnovana je 25. satnija ZNG, okosnica budućih ratnih postrojbi.
NOVA GRADIŠKA
- Pripadnici ZNG i MUP-a dolaze u selo Gornje Bogićevce kako bi oduzeli nelegalno oružje koje je JNA podijelila pobunjenicima. Dočekani su oružanim otporom koji je skršen. Privedeno je 11 tkz. civila. Oruže je pronađeno i kod Srba u Poljanama.

SINJ

- Okupatorska vojska potpomognuta domaćim četnicima napala je Vrliku i Kijevo. Kao protumjeru za taj napad pripadnici ZNG-a Sinj opkolili su vojarnu okupatorske vojske Tadija Anušić u Sinju. Oko 13:30 došlo je do pucnjave i počele su se voditi prave ulične borbe između slabo naoružanih pripadnika ZNG-a Sinj i pripadnika tadašnje JNA, pri čemu su živote izgubili Luka Erceg iz Otoka i Ivan Kamber iz Rude. U obrani Vrlike taj dan poginuli su Ante Barać iz Zelova, Ivan Tomaš iz Segeta kod Trogira, Ilija Perajica iz Livna te Ivan Lelas iz vrličkog naselja Kosori.

PETRINJA
- Četnici iz vojarne Šamarica otvorili vatru po Policijskoj postaji Petrinja, isti dan kad je Petrinju posjetio dr. f. Tuđman. Izbio požar na katu, a kasnije i na krovu. Prilikom gašenja požara ranjen je vatrogasac u lijevu nogu. U noći 25./26.08.1991. Samo dan nakon što je župna crkva Sv. Bartola u Hrastovici skromno bilježila 150.-tu godišnjicu postojanja, četnici iz petrinjske vojarne gađali su je i pogodili krovište.

LIČKI OSIK

- Pripadnici "Martićeve milicije" vratili su se nakon višemjesečne obuke u Golubiću u Lički Osik i osnovali "Stanicu javne bezbednosti Teslingrad". Odmah su počela uhićenja Hrvata i prve likvidacije.

KARLOVAC
- Lasinju napali pobunjeni Srbi iz s.Prkos, smrtno stradao gardist Vladimir Grginčić.

HRVATSKA DUBICA
- Iz pravca Živaje i Šaša na selo Gornji i Donji Baćin otvorena minobacačka vatra.

ŽUPANJA

- Kod Orašja i Županje jedinice ZNG spriječile prelazak kolone vojnih vozila preko Save. 

ŠIBENIK

- Vode se žestoke borbe u Skradinu i okolici

OGULIN
- Policiji se predalo pet vojnika iz vojarne. U napadu na selo Tržić poginuo je jedan pripadnik ZNG

ZADAR

- Na selo Kruševo kod Obrovca ispaljeno više od 200 minobacačkih projektila i topovskih granata iz smjera sela Bilišani, Zelengrad i Bravara. Smrtno je stradao jedan pripadnik ZNG a jedan je teško ranjen.
- U Bekovcu JNA montira odašiljač za prijam TV Beograd.
- U Zadru su formirana 3 rajonska štaba: Istok, Zapad i Centar gdje su obuhvaćene sve MZ na području grada. Ispred radiopostaje Zadar uhićena su dva pripadnika KOS-a kod kojih je nađeno oružje i dokumenti. Za cilj su imali teorističku akciju usmjerenu na radiopostaju.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #129 na: Kolovoz 26, 2011, 10:41:35 »

26.08.1991

VUKOVAR

- Drugi dan kako je počela bitka za Vukovar. Žestoko se granatiraju svi dijelovi grada, a avioni bacaju kasetne bombe na Borovo Naselje i bombardiraju silos Đergaj. Na grad je palo oko 1000 granata. Branitelji su srušili jedan avion tipa "Galeb 2" i jedan "Mig-21" i uništili 15 tenkova. Do sada je srušeno 5 aviona. Teško je oštećen dvorac Eltz.
- Napada se Ilok iz Šida i Bačke Palanke.

VINKOVCI

- Minobacački napad na Vinkovce i hrvatska sela na potezu Vukovar - Vinkovci: Nuštar, Cerić, Marinci i Bogdanovci. Na Vinkovce je pala 41 granata i to na područje oko bolnice. U jutarnjem napadu na grad poginuo je jedan civil. Vojni zrakoplovi su strojnicama gađali ekonomiju Henrikovce.

KNIN

- Združene snage "TO RSK" i "JNA" (9. korpus) pod zapovjedništvom Milana Martića i potpukovnika JNA Ratka Mladića počinju napad na Kijevo (0056). Time (početkom bitke za Vukovar i napadom na Kijevo) počinje rat u Hrvatskoj na svim frontovima, te velika razaranja i civilne žrtve. Načelnik štaba 9. korpusa je bio tek imenovani energični potpukovnik Ratko Mladić, kasniji zapovjednik vojske bosanskih Srba, "VRS" u BiH. Kijevo je isti dan okupirano. Topničkom vatrom srušena je i spaljena crkva sv. Mihovila sagrađena 1933. godine.
<a href="http://www.youtube.com/watch?v=4ZZsGcxTocQ" target="_blank">http://www.youtube.com/watch?v=4ZZsGcxTocQ</a>

SLATINA

- Srpski teroristi izvršli su minobacački napad iz Huma, na selo Humljane, Mačkovace i Četekovce, te Slatinu.

PETRINJA

- U Hrastovici pucano na položaje ZNG i MUPa iz vojarne JNA "Šamarica". Tenkovi su paljeni cijeli dan radi provociranja.

KARLOVAC

- Četnici ušli u hrvatsko selo Stazu kod Sunje, te isto opljačkali i spalili, pogodili crkvu sv. Martina, stanovnike prognali iz svojih domova. Zločin zbog kojeg nitko nije odgovarao.
- Izveden zrakoplovni napad na Sunju. Promet između Siska i Sunje je bio u prekidu. Napadi četnika na Sunju su bili skoro svakodnevni već mjesec dana, a napada se iz smjera Drijače i Četvrtkovca.
- Sukladno zadaći dobivenoj od KŠ, TO Karlovca se reorganizira i prilagođava novonastaloj situaciji.
- Iz pravca Gline napadaju se položaji ZNG i MUP-a na Baniji. Napada se Viduševac prvo granatiranjem a zatim pješačkim napadom koji je odbijen.

OSIJEK

- U Osijeku ustrojen samostalni bataljun Baranja.

ZADAR

- U Karinu je strojničkom vatrom i tromblonskim minama oštećena zgrada franjevačkog samostana i crkva Blažene Djevice Marije Bezgrešne, unutrašnjost je opljačkana, a jedna dva preostala redovnika gvardijan fra Alberto Marić i đakon fra Vjeko Kujundžić su protjerani.
- Nad Kruševom intenzivno preliječu MIGovi JNA, a zatim i raketiraju i bacaju napalm bombe po cijelom području oko sela.

ŠIBENIK

- ZNG i MUP su blokirali sve prilaze Šibeniku. Četnici i paravojska je napala selo Velika Glava u općini Šibenik, ali je napad odbijen pri čemu je ubijeno najmanje deset četnika. Nakon toga Velika Glava, Dubravice i Rupe su s položaja JNA granatirane i raketirane ali više nije bilo pješačkih napada. Na području Kruševa preko skradinskog zaleđa do Vrlike, Sinja i Kijeva vode se žestoke borbe između četnika, JNA i hrvatskih snaga.

« Zadnja izmjena: Kolovoz 26, 2011, 10:46:11 od scorpio57 » Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #130 na: Kolovoz 27, 2011, 01:12:29 »

27.08.1991

VUKOVAR

- Treći dan žestokih borbi u Vukovaru. Protekla tri dana poginulo je 30, a ranjeno je 60 pripadnika MUP-a i ZNG. Gubici neprijatelja procjenjuju se na 200 poginulih četnika, 5 zrakoplova, 26 tenkova, 11 oklopnih transportera, 12 vojnih kamiona i 1 VBR. Zarobljeno je 6 tenkova. Linije obrane nisu se pomaknule.

OSIJEK

- Zaprekama i minama blokiran je izlaz s poligona "C". Isto tako minirani su ulazi u grad Osijek, a snage MUP-a i ZNG su na svim prilazima gradu.

SLAVONSKI BROD

- Krizni štab Slavonskog Broda odlučio je kako srpski rezervisti i tehnika više ne mogu prelaziti preko mostova između Slavonskog i Bosanskog Broda i između Slavonskog i Bosanskog Šamca. Do sada iz vojarne u Slavonskom Brodu pobjeglo je 80 oficira i vojnika.

DALMATINSKA ZAGORA

- Žestoki napad JNA i srpskih terorista, sa zemlje i iz zraka, na Dalmatinsku zagoru. U mjestu Vrgorcu napadnuta je policijska patrola pri čemu je poginuo jedan policajac i dvojica četnika. Nastavljaju se borbe oko Vrlike. Kolona od 50 tenkova je iz smijera Kupresa krenula prema srednjoj Dalmaciji.

ŠIBENIK

- U posljednja dva dana na području općine Šibenik ispaljeno je nekoliko stotina minobacačkih mina, stotinjak topovskih granata i projektila iz haubica. Ima najava kako oko Šibenika stižu rezervisti iz Trebinja, kamo je zadnjih dana iz Bileće došlo nekoliko kolona tenkova i oklopnih transportera.

ZADAR

- Članovi Kriznog štaba Zadar na čelu s Petrom Šalom imali su sastanak sa zapovjednikom garnizona JNA Trpkom Zdravkovskim koji intenzivne pokrete JNA oko Zadra zove "školskim vježbama". Na Jasenice je otvarana jaka topnička vatra. Neprijateljske snage iz područja V. Mejanice gdje je vojni poligon JNA iznenadna minobacački napadaju područje Lišana Ostrovičkih, Lepura i Bulića. U zadarskom arhipelagu pojačani su pokreti desantnih brodova i topovnjača JNA koje prate helikopteri. Brodovi uplovljavaju u vojnu bazu na otoku Molatu. Na Kruševo je ispaljeno oko 50 granata, pucano je iz tenkova, a selo je granatirano i miraljirano iz MIG-ova. Četnici pucaju iz Smokovića, Islama Grčkog i Biljana Donjih.

Na kraju razmiještanja pobunjenika i četnika oko Zadra snage izgledaju otprilike ovako:

   1. Na pravcu sela Smilčić - Karin - Islam Grčki i osloncem na Zemunik Gornji i Smoković, razmještene su značajne martićevsko - četničke snage jačine 600 - 800 ljudi.
   2. U području Raštević - Biljane nalaze se snage neprijatelja oko 300-400 pripadnika.
   3. U području Kakma - Jagodnja Donja - Jagodnja Gornja - Zapužane nalaze se organizirane snage martićevaca i lokalnih četnika oko 500-700 pripadnika

Sa zrakoplovne baze Zemunik izviđački zrakoplovi JNA vrše izviđanja i nastoje otkriti položaje ZNG i MUP-a. Na Debelom brdu utvrđene su značajne snage za vatrenu podršku (VBR, haubice, tenkovi). Vojni objekti JNA u Zadru utvrđeni su i minirani, a za svaku vojarnu blokadu vrše udarne grupe MZ i ZNG-a 112. brigade.

- U području sela Jasenice - Rovanjska - Starigrad nalazi se specijalna jedinica PU Zadar sa zadaćom kontrole tog područja i djelovanja diverzanata, a zatim i eliminiranja vatrenih položaja neprijatelja na Velebitu, te zaštite Masleničkog mosta.
- Na području sela Podgradina - Paljuv - Pridraga nalaze se snage PU Split pod zapovjedništvom 4. brigade ZNG u Novigradu. Zadaća je tih snaga zadržavanje crte obrane i spječavanje ubacivanje diverzanata iz Smilčića i Biljana.
- U području Kruševa nalaze se snage 4. brigade ZNG
- Kontrolu i osiguranje objekata po Zadru i Biogradu vrši aktivni i pričuvni sastav PU Zadar i Samostalna bojna "Kralj Tomislav".

VIS
- Oko otoka na Jadranskom moru je koncentrirana skoro cjelokupna flota JRM.
KORČULA
- Policijskoj Upravi Dubrovnik je u Inkobrodu Korčula predan oklopnjak MAJSAN, što je  izrađen u Inkobrodu. Osobno je došao načelnik Policijske uprave Dubrovnik Đuro Korda.

PETRINJA

- Iz vojarne JNA prema Hrastovici i Taborištu otvorena je rafalna paljba te ispaljene 4 tenkovske granate. Ponovno je oštećena crkva Sv. Bartola Apostola u Hrastovici.

NOVA GRADIŠKA
- U Gređanima, Čovcu i Vrbovljanima koncentriraju se snage JNA i lokalnih četnika. Sela su utvrđena mitraljeskim gnijezdima i bunkerima. Oko 1000 naoružanih Srba je tamo razmješteno, zajedno s 13 oklopnih vozila (tenkovi, oklopni transporteri i jedno vozilo s VBR-om). Na današnji dan većina žena, djece i staraca se iseljava iz tih sela i odlaze u BiH, što kod četnika znači kako slijedi oružana akcija.
- JNA i četnici jesu utrđeni i u selima Bodegraju, Lađevcu i drugima uz cestu od Okučana prema Novskoj. Od Okučana do Rajića iseljavaju se žene i djeca. Četnici iz Okučana prijete miniranjem pruge.

SLATINA
- Napadnuto je selo Četkovac.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #131 na: Kolovoz 28, 2011, 01:02:33 »

28.08.1991.

ŠIBENIK

- Snažni napadi na Skradin, skradinsko zaleđe i okolna sela (Kruševo, Lišani) u pokušaju zauzimanja pristupa Jadranskom moru.

ZADAR

- Iz pravca Kožlovca Šešeljevi četnici i martićevci su uz pomoć JNA oko 13:30h upali u Lepure, a oklopna postrojba jačine jedne satnije probila se preko Gornjeg Kožlovca, Gornjih Lepura i zaustavila se iznad Bulića (gdje položaje drži 113. brigada i gdje je se civili nastoje prebaciti). Na sporednim pravcima Benkovačka tenkovska postrojba s 10 tenkova raspoređena je na cestovnim prilazima selu Lepuri Donji. Na taj način JNA kontrolira i podržava situaciju terora koji tada počinje nad civilima u tim selima. Vrši se pretres kuća, palež, a ljudi se odvode u Kninske zatvore ili se protjeruju. Pljačka i palež gotovi su u nekoliko sati. Hrvatska strana taj dan "hvata" razgovor između Sergeja Veselinovića, predsjednika SO Obrovac i zapovjednika garnizona JNA u Benkovcu pukovnika Čečovića u kojem Veselinović moli da se pošalju nišanske sprave za minobacače, a zahtjeva i uvođenje "pet, šest samohotki ili tenkova na ovaj pravac naš" pa onda precizira: "Naši su zauzeli položaje iza skladišta tvornice Danilo Štampalije iznad Obrovca i drže položaje di su barake od rudnika, tu su naši stacionirani, a njihovi su odmah 400 - 500 metara iza". Jasna je koordinacija i pomaganje između JNA (u to vrijeme još uvijek nastupa pod parolom "neutralnosti") i četnika i pobunjenika.

VUKOVAR
- JNA uz pomoć srpskih terorista iz okolnih sela granatirala Vukovar. Oklopne snage iz smjera Negoslavaca pucaju na pojedine dijelove grada - Sajmište i Mitnicu. Grad zasipaju i rakete iz VBR-a s teritorija Srbije. U okolici grada osvojeno je devet vojnih vozila s topništvom. Vojarna na Sajmištu je blokirana.
Avioni nad Vukovarom snimljeno s položaja kod bugarskog groblja:- Srpske snage ušle su u Lipovaču i ubile sedam civila.

OSIJEK
- TV kamerman HTV studija Osijek Željko Kaić ubijen, a njegov kolega Dragan Krička teško ranjen kada je JNA na njih otvorila artiljerijsku vatru dok su snimali TV prilog. Novinar Saša Kopjar izvukao se neozlijeđen.

KARLOVAC
- Održan prosvjedni skup roditelja čija su djeca zadržana u JNA i nakon odsluživanja vojnog roka. Skup organizirali: Klub hrvatskih žena Karlovac i SSSH.

SLAVONSKI BROD
- U Slavonskom Brodu zaustavljen je vlak sa velikom količinom oružja i streljiva. Naoružanje je oduzeto i dano hrvatskim postrojbama i to u Slavonskom Brodu, Novoj Gradiški, Požegi, Vinkovcima, Vukovaru, Osijeku te hrvatskoj policiji. Na mostu zaustavljeno 5 autobusa JNA i razoružano je 150 oficira i rezervista koji su bili upućeni na bojišta u Slavoniji.
- Dvadeset i sedam JNA vojnika različitih nacionalnosti predalo se hrvatskim vojnim snagama.

GLINA

- Oko 20,00 sati grupa srpskih terorista u kojoj se isticao Dušan Munikravić, u selu Mračaj iz ručnog raketnog bacača tipa OSA gađala crkvu sv. Ive. Crkva oštećena i zapaljena, hrvatsko stanovništvo izbjeglo u šume gdje su proveli noć.

PLITVICE
- Teroristi su minobacačima i PAMovima napali policijsku postaju, a oficir JNA zahtijevao je predaju oružja i streljiva. Napadnuto je i selo Poljanak.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #132 na: Kolovoz 29, 2011, 09:16:18 »

29.08.1991.

PARIZ

- Na poziv francuskog predsjednika Mitterranda i u njegovoj nazočnosti, sastali su se Tuđman i Milošević (Slobodanka Kovačević Putnik Dajić)

HRVATSKA KOSTAJNICA
- Srbi su napali i spalili s. Mračaj (spaljena je i kapela Sv. Ivana Krstitelja), a paljbeno su djelovali po komunikaciji Hrvatska Kostajnica - Hrvatska Dubica. Ovim je Hrv. Kostajnica došla u okruženje. U borbama oko Hrvatskoj Kostajnice smrtno je stradao ili je bio ranjen veći broj pripadnika MUP-a i ZNG.

PLITVICE
- Četnici su zatražili predaju Policijske postaje na Plitvicama, naravno uz prijetnje likvidacijom. U vrlo teškim prilikama, bez hrane, vode i općenito opskrbe i pojačanja, a u dogovoru s JNA, pripadnici Policijske postaje Plitvice su se 01.09.1991. povukli prema Slunju.

VINKOVCI

- Hrvatski željezničari u Vinkovcima zaustavili i oteli vlak pun oružja JNA i predali to oružje hrvatskim postrojbama.

VUKOVAR

- Nastavljaju se borbe u Vukovaru. Granatira se i Nuštar.
- Nizozemski veleopslanik posjetio pobunjene Srbe i četnike u Borovom Selu, a obišao je i Vajsku.

VINKOVCI
- Kod sela Nijemaca teoristi su pucali na policijsku patrolu a kod sela Ilače i na 4 civilna automobila. Na sreću ozljeđenih nije bilo.
NOVA GRADIŠKA
- Oko 10h MIG-ovi napadaju postrojbe ZNG i MUP-a na magistralnoj cesti prema kanalu Strug i bombardiraju gospodarsko dvorište PIK-a Nova Gradiška, nedaleko autoceste kod čvorišta Okučani. Žrtava nije bilo, a uništena je poljoprivredna mehanizacija.
- U posljepodnevnim satima 4 muškarca obučena u uniforme JNA i oznakama SAO Krajine zaustavljaju vozila kod Vrbovljana, pri čemu jedno vozilo i otimaju. Na intervenciju JNA promet je ponovno otvoren, a vozilo vračeno vlasniku.

GLINA
- Paravojne jedinice četničkih terorista uz pomoć JNA ušli u hrvatsko selo Skelu kod Gline, isto opljačkali i spalili, te prognali stanovnike.

PETRINJA

- Napad na selo Pecki, palo 80 MB mina, ranjena 4 pripadnika ZNG-a.

GOSPIĆ
- Na položaje MUPa u Ličkom Osiku teroristi su otvorili paljbu iz minobacača i pješačkog oružja. Uz posredovanje Komisije Predsjedništva SFRJ dogovorena je obustava vatre ali je prekid trajao samo pola sata (dok Komisija nije otišla) nakon čega su napadi obnovljeni. U napadima je ranjeno 5 civila i oštećeno više obiteljskih kuća.

KARLOVAC
- Napad na Topusko i okolna sela koji je trajao cijelu noć pri čemu je na to područje ispaljeno oko 260 tenkovskih projektila. U napadu ranjena 4 policajca a snage MUPa su se povukle.
- Deset tisuća građana Karlovca u "Bedemu ljubavi" diglo je glas ispred tadašnje komande JNA
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #133 na: Kolovoz 30, 2011, 01:26:17 »

30.08.1991.

VUKOVAR
- U napadu JNA i srpskih terorista na Vukovar ubijeno 16 ljudi, a 95 ih je ranjeno.
- Dosadašnji gubici agresora na vukovarskom bojištu: uništena 33 tenka, 41 borbeno oklopno vozilo, 56 kamiona, 8 zrakoplova a zarobljeno je 6 tenkova i 9 vojnih vozila s teškim topništvom.

VINKOVCI
- Teroristi iz Markušice i Mirkovaca napali Antin, Korođ i Stare Jankovce, a napadnut je i Nuštar. Uništena su tri tenka i dva oklopna vozila. Prije toga u Mirkovcima četnici su objesili pravoslavnog popa i streljali nekoliko Srba koji su se usprotivili pretvaranju Mirkovaca u četničku utvrdu.
- Minama je oštećen samostan Marijin dom u kojem se nalazi dom umirovljenika i dječji vrtić.
- Hrvatski željezničari u Vinkovcima zaustavili još jedan vlak pun oružja JNA i predali to oružje hrvatskim postrojbama.

GOSPIĆ
- Neprijatelj je izveo prvi topnički napad na Gospić iz smjera Divosela i Jasikovca.  Nakon ovog napada većina Srba je napustila svoje domove.

PLITVICE

- Iz pravca Korenice i Knina napadnuta policijska postaja u Plitvicama. Krizni štab donosi odluku o radu institucija grada u ratnim uvjetima.

ŠIBENIK
- Teroristi ponovno napali selo Veliku Glavu.

ZADAR

- Iz četničkih uporišta Kolarina i Kožlovac topničkim plotunima napadaju se Hrvati u Buliću, Lepurima i Lišanima Ostrovičkim.
- Napada se i Kruševo, dok na strateškom značenju sve više dobivaju Jasenice gdje se obrana proteže od bivše tvornice glinice do Masleničkog mosta, a drže se i neke kote na Velebitu. Međutim snage branitelja su nedovoljne da bi se držao cijeli Velebit; zna se kako je nekoliko dana ranije neprijatelj u zaseoku Bobije zapalio sve kuće i staje i pobio stoku, dok se još ne zna što je sa zaseokom Marini Doci.
- Na Dugom otoku u uvalu Telašćica uplovljava i sidri se vojni brod JRM.

TOPUSKO
- U selu Gređani poginuo pripadnika SJP Alfa, Pero Perčević.

DVOR NA UNI
- Četnici iz Bosne i Hercegovine granatiraju hrvatsko selo Baćin smješteno na lijevoj obali Une. Teško oštetili crkvu Svih svetih.

SLAVONSKI BROD
- U Slavonskom Brodu zaustavljen vlak sa intendantskom opremom JNA koja je bila predana hrvatskim postrojbama.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #134 na: Rujan 03, 2011, 12:50:09 »

03.09.1991.

PETRINJA

- Napad JNA na Petrinju.
Get Microsoft Silverlight

- Vođene borbe u selu Pecki, napadi dolaze iz sela Luščani i sela Bačuga. U minobacačkom napadu ispaljeno preko 40 mina, a ranjeno je 6 hrvatskih branitelja.

SISAK
- JNA u Sisku predala kasarne i skladišta Hrvatskoj vojsci. Pripadnici 57. samostalnog bataljuna ZNG-a Sisak osvojili vojno skladište zvano Barutana u Sisku. Bio je to prvi osvojeni objekat JNA u RH.

SLATINA
- Pod zapovjedništvom Bore Lukića srpske su jedinice granatirale sela Balince, Četekovac i Čojluk. Uništen je veći dio kuća te druga pokretna i nepokretna imovina. Na prometnici Balinci - Četekovac - Čojluk prema Mikleušu srpski teroristi zaustavili su automobile u kojima su mještani civili pokušali pobjeći od napada, te su iz automatskog oružja ubili Franju Saboa, Marka Saboa, Marijana Matičića, Zlatka Pinčara, Josipa Tonca, Tereziju Troha i Milana Mlakara.
- U selima Balinci, krečući se od kuće do kuće, srpski teroristi su noževima i sjekirama ubili su civile Ivana Biškupovića, Jurja Borovca, Iku Biškupović, Roziku Vlatković, Miju Lovrinca, Josipa Butorca, Ivana Rukavinu, Marka Rukavinu, Mandu Rukavina, Nikolu Mandića i Ivicu Biškupovića. Ubijene su masakrirali hladnim oružjem i palili njihova ranjena i mrtva tijela. U selu Četekovac, dok su na cesti ispred sebe naguravali puščanim cijevima mještane, Adam Krupa je u jednom trenutku posrnuo u travu pored ceste, pa su ga teroristi iz neposredne blizine hitcima iz automatskog oružja odmah ustrijelili. Napadnuti policajci Duško Košorog i Mile Starčević pružili su otpor, no s obzirom na to da su bili ranjeni i nesposobni za daljnju borbu, predali su se. Teroristi su ih divljački izbatinali, zalili benzinom i hladnokrvno zapalili. Kada se Marko Rukavina, inače držan kao talac, ispred trgovine "Slatinka" u Četekovcu usudio riječima usprotiviti tomu divljačkom i hladnokrvnom ubojstvu, teroristi su ga doslovno dotukli i potom još ubili. Potom su ubijeni i Milan Botorac i Josip Potočnik. U Četekovcima je ubijeno ukupno 22 civila.

GOSPIĆ
- Zrakoplovi JRV bacili kasetne bombe na Gospić.
- Četnici su presjekli Bilajsku cestu i zarobili 4 pripadnika MUP-a. Bilaj i Ribnik su dovedeni u okruženje.

OBROVAC
- Srpski teroristi, sa svojih položaja u Obrovcu, tenkovima i haubicama pucaju na strateški važan Maslenički most kraj Zadra.

OSIJEK
- Nakon jednodnevnog napada na Osijek 14 ljudi poginulo, a 28 ranjeno.  S položaja agresora u Staroj Tenji i Bijelom Brdu,  u koordinaciji s artiljerijom s poligona "C", izveden je minobacačko tenkovski napad na grad pri čemu su sudjelovala i dva vojna zrakoplova. Granatama je pogođeno samo središte grada, dok su avioni gađali pogone tvornice "Saponia" i položaje branitelja u Novoj Tenji, Sarvašu, Bilju i Nemetinu. Poginulo je 12 branitelja i 3 civila, a ranjeno je 8 branitelja i 9 civila. Tenkovska granata ispaljena iz JNA kasarne u Osijeku ubila trinaestogodišnju djevojčicu Ivanu Vujić, a njene roditelje ranila.
- JNA i srpski teroristi okupirali selo Bilje. Oštećena je i katedrala Sv. Petra i Pavla.

HRVATSKA KOSTAJNICA
- Napad TO (Srbi) na sela Graboštani, Stubalj i Majur. Napad započeo u 9.00 sati otvaranjem MB paljbe iz pravca sela Krčevo. Između 11.00 i 12.00 sati počeo palež kuća. U selu Stubalj ubijen Hrvat Milan Lazić. Zarobljeno oko 150 Hrvata, počinjen ratni zločin na način da su zarobljeni Hrvati gonjeni u živom zidu do sela Kukuruzari.

SLUNJ

- Zapovijed o zaposjedanju Slunjskih brda, te s.Miljuša, mostova na r.Korani i Mrežnici pripadnicima 110. br. ZNG.
ZADAR

- Vrši se jak topnički napad na područje Masleničkog mosta haubicama 122 mm, pogođena je sama konstrukcija mosta što je izazvalo veća oštećenja. Most je gađan iz predjela Male i Velike Bobije na Velebitu.
- Iz uporišta Krečana kod zaseoka Podjaruga minobacačima od 120 mm, te s 3 tenka iz zaseoka Gulići (Zapužane) neprijatelj granatira Polaču. Kruševo i Jasenice su i dalje pod jakom vatrom.

NOVA GRADIŠKA

- Na području N. Gradiške počinje ponovni pritisak JNA na snage ZNG-a i MUP-a. JNA pokušava potisnuti hrvatske snage od magistralne ceste Stara Gradiška - Okučani prema Novoj Gradišci.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 31   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!