FORUM DDRRH
Studeni 30, 2015, 07:09:26 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Dogodilo se na današnji dan  (Posjeta: 97156 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #150 na: Rujan 20, 2011, 12:19:52 »

20.09.1991.

PAKRAC
- Napadi na Pakrac su bili svakodnevni, i u takvim uvjetima grad je napustilo skoro cjelokupno civilno stanovništvo, a ostali su samo branitelji, bolesnici na psihijatriji i medicinsko osoblje. Ustrojeno je i zapovjedništvo za obranu Pakraca.

GOSPIĆ
- 118. br. i Policijska jedinica postaje Gospić potisnuli su neprijatelja iz istočnog dijela grada Gospića. Grad je raketiran iz zrakoplova. Kod Bilaja i Jasikovca vođene su pješačke borbe koje su rezultirale deblokadom Bilaja i Ličkog Ribnika sljedeći dan.

DRNIŠ

- Oštećena je cijela gradska jezgra i Gradina, te crkva.

SISAK
- HV osvojile radarsku stanicu JNA u Šašinoj Gredi.

ZAGREB
- HV zauzele učilište JNA na Črnomercu.

VOJNIĆ
- Po prosudbama na prostoru Vojnića mobilizirano oko 3.000 rezervista, a u samom gradu po vojarnama ima oko 3.000 vojnika JNA.

KARLOVAC
- Za vrijeme obilaska položaja kod Graduše na Savi nedaleko Sunje od snajperiste s terorističkih položaja smrtno stradao Branko Markus.

ŠIBENIK
- JNA pogodila zgradu Šibenskog kazališta i onesposobila ga za rad. Inače je kazalište podignuto 1870. godine i treće je po starosti u Hrvatskoj, (iza Hvarskog i Osječkog), a ukrašeno je vrlo vrijednim slikama brojnih predstavnika talijanske renesanse i istaknutih slikara Šibenika.
- U Vodicama bombardirana stara gradska jezgra a na brijegu kod Vodica razorena je crkva Gospe od Okita.

ZADAR

- Počinje svakodnevno granatiranje Starigrada i Selina. Formira se vod tovarnih grla kojima se prebacuje municija i oprema na položaje na potezu Magaši - Bukova pleća.
- JNA napada Islam Latinski (koji je ustvari ničija zemlja, jer su branitelji na liniji u području Grgurica) iz Islama Grčkog i oklopom izbijaju na magistralni cestovni pravac te se ukopavaju na Zelenom hrastu do područja Obloga. Iz smjera Zelenog hrasta, novoutvrđenih MB položaja, agresor granatira Slivnicu, Rupalj, Aliće, a iz položaja u Islamu Grčkom granatira Posedarje.
- Cijelu noć se granatira područje Podgradine na južnoj strani Novigradskog mora. Pogođena je crkva Sv. Duha s tri granate, koje su je i zapalile.
- Iz ZB Zemunik granatira se zadarska Ploča i Dračevac. Snage JNA su grupirane na Sv. Martinu i brdu Križ iznad Bibinja od kuda imaju kontrolu nad cijelim Zadrom, Bibinjem i Sukošanom i magistralom. Vod tenkova (3-4 tenka) na Križu i Sv. Martinu pojačavaju svaku borbenu aktivnost, a kontroliraju neprekidno komunikaciju krećući se od ZB do Križa.
- Osnovano je Zapovjedništvo obrane zadarskog područja koje je preuzelo zapovijedanje u vojnom i civilnom dijelu. U svojim prvim zapovijedima Zapovjedništvo je reguliralo poziciju sustava mjesnih zajednica u sustavu obrane, a također zabranjuje se iseljavanje, širenje defetizma i panike te lažnih vijesti.

SPLIT

- Na hrvatske obrambene snage u splitskoj zračnoj luci otvorena je strojnička vatra, a s 10 brodova koji su doplovili iz smjera Čiova otvorena je vatra na Split, Trogir, Solin i Kaštela. Vojni zrakoplovi bombardirali su sam centar Kaštel Štafilića. U borbama je oštećen jedan helikopter čija posada je zarobljena. Uništena su tri tenka.

SENJ

- Zrakoplovi su cijeli dan nadlijetali grad i tom prilikom su bacili kasetne bombe na područje Krasnog i na zaseoke Kulu i Vukeliće.

VUKOVAR

- Zapaljen je toranj već prije teško oštećene crkve Sv. Filipa i Jakova, a spaljen je i razrušen Hrvatski dom. Gradska jezgra je u cijelosti teško oštećena. Ponovno je pogođeno i zapaljeno već od ranije srušeno krilo dvorca Eltz.
- JNA je napala selo Tovarnik. Obrana ovog mjesta je uspješno odolijevala višestruko nadmoćnijem neprijatelju koji je napadao iz Šida.

VINKOVCI
- Traje sedmi dan neprekidne paljbe po gradu. Na šire područje grada stigla je tenkovska kolona iz Srbije koja je otvorila vatru na grad. Iz smjera Mirkovaca intenzivno se tuče grad iz topova, VBR-a i minobacača, a grad su bombardirali i zrakoplovi. Oštećen je silos. Srušen je jedan avion JNA i uništen je jedan tenk.

OSIJEK
- Napadaju se osječki gradski predjeli Jug II i Donji Grad. Ponovno su gađani industrijski objekti: šećerana, pogoni tvornice LIO, te gradska toplana.
- Napadnuti su Petrijevci gdje su poginula dva policajca, a ranjen je jedan civil.

VARAŽDIN
- JNA opet topništvom tukla po Varaždinu. Grad je posjetio predsjednik Vlade dr. Franjo Gregurić u kojemu je proteklih nekoliko dana osvojena većina vojnih objekata, a za predaju Varaždinskog korpusa i 32. kolopno-mehanizirane brigade traju pregovori s generalom Trifunovićem i pukovnikom Popovom.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #151 na: Rujan 22, 2011, 12:45:15 »

22.09.1991.

VUKOVAR
- Grad je dva puta bombardiran iz zrakoplova nakon čega je uslijedila topnička vatra iz područja Srbije. Navečer iz naselja "Petrova Gora" i iz Bršadina otvorena je pješadijska paljba.
- U Tovarniku je crkva sv. Mateja i Bartola pogođena tenkovskom granatom, a u Bogdanovcima je oštećena crkva sv. Križa.
- Kolona neprijateljskih tenkova i tehnike dan ranije je napadnuta u Ilači, vozilo koje je bilo prvo u koloni (kamion koji je vukao haubicu) stalo je na minu te je cijela kolona morala stati, rastegnuta preko sela Ilače. Takvu zarobljenu kolonu tijekom noći napala je grupa domaćih boraca te pripadnici 1. gbr "Tigrovi". Borbe su se vodile cijelu noć, a pred jutro JNA je svoju vlastitu kolonu počela granatirati i tuči VBR-ovima. Te su noći poginula i trojica Ilačkih branitelja: jedan domaći čovjek, Đuro Balić, te dvojica momaka iz okolice Zagreba, Robert Močiljanin i Marijan Kornet. Uništeno je dosta vozila iz kolone, a zarobljene su i tri haubice.

VINKOVCI

- U 16:40h iz Sremskih Laza počela je tenkovska paljba na Cerić i Stare Jankovce, a u večernjim satima iz Mirkovaca i Vrapčana otvorena je paljba iz svih vrsta artiljerijskog oružja na grad. U Ceriću je pogođena mjesna crkva. Na područu Jankovaca, Ilače i Svinjarevaca vođene su  žestoke tenkovske i pješačke borbe.
- Crkva sv. Duha pogođena je granatama, crkva je teško oštećena, a zvonik je srušen.

VARAŽDIN
- Uz Zagreb, vojarna Varaždin bila je najveća u Hrvatskoj - sjedište 32. Korpusa JNA i priloženih jedinica, uključujući 32. Oklopno-Mehaniziranu Brigadu i jednu topničku Pukovniju. General Vladimir Trifunović predao garnizon 22. rujna. Dobitak iz vojarne je bio impresivan: 74 T-55 tenkova, 88 oklopnjaka, 36 samohodnih PZO topova, 24 100mm protutenkovskih topova, 72 minobacača od 120mm i druga teška oprema bili su zarobljeni. Tijekom borbi, 6 osoba je poginulo (3 civila, 2 JNA oficira i 1 pripadnik ZNG) i 37 osoba je ranjeno.

KARLOVAC

- Dva zrakoplova tzv. JNA raketirali crkvu sv.Marte u selu Šišinec.
- Od 17:30 sati ma Komarevo je ispaljeno oko 90 granata. Viduševac je napadan od 15 do 22h, a iza 18h vatra je otvorena na Galdovo te Tanac pa na Sunju.

SISAK

- Na rafineriju ispaljeno je 8 minobacačkih granata, a na Željezaru tri.

ZAGREB
- Iz vojarne Borongaj otvorena je tijekom noći paljba na položaje policije, a iz vojarne "Dušan Ćorković" također na Borongaju otvorena je paljba na naselja Dubravu i Maksimir. Jedna osoba je poginula, a 5 ih je ranjeno.
- Oko 15h vojni zrakoplovi su bombardirali radarske uređaje u Velikoj Gorici, a na zračnu luku Pleso bačene su dvije bombe pri čemu je poginuo jedan civil, a dva su ranjena.

DARUVAR
- Neprijatelj je zrakoplovima raketirao središte područje Daruvara i Grubišnog Polja. Ispaljeno je 19 raketa pri čemu je u Daruvaru ranjeno 7 pripadnika ZNG i policije.
- U okupiranoj Gornjoj Cjepidlaki Ivanu Haluseku prijetili pobunjenici: dok je ležao na zemlji, pored uzglavlja ispalili mu više komada streljiva iz naprave za ubijanje stoke.

NOVA GRADIŠKA

- Ponovno je raketiran centar grada, poginulo je i ranjeno nekoliko civila.

PAKRAC

- Granatama oštećena kapela sv. Ivana i razoren je župni dvor crkve Uznesenja Marijina.

NAŠICE

- Oštećen je Pejačevićev dvorac.

OTOČAC

- Osnivanjem 133. br. u Otočcu u njen sastav su ušle Otočka bojna i Brinjska bojna, a u 118. br. su ušle dvije Gospićke bojne i bojna iz Perušića.

GOSPIĆ
- Minobacačkom vatrom je napadnut Lovinac, nakon čega je uslijedio tenkovski napad. Mjesto je napadnuto i iz vojarne u Svetome Roku. Oko 15 sati bombardirani su i mitraljirani iz zrakoplova Gospić, Bilaj i Smiljan, pri čemu su pogođeni zgrada Okružnog zatvora i jedan gospodarski objekt. Tijekom zadnja 4 dana napada na Lovinac poptuno je uništena crkva sv. Mihovila.
- Neprijateljski zrakoplovi bombardirali su hotel "Zagreb" u Karlobagu pri čemu je poginula jedna civilna osoba, a 8 ih je ranjeno.

ZADAR
- Dva neprijateljska zrakoplova tipa "Galeb" bombardirala su dan ranije osvojenu vojarnu "Turske kuće" na području Smiljevca, tri bombe su ekplodirale , a eksplodiralo je i jedno skladište streljiva. Tijekom jutra iz dviju zadarskih vojarni minobacačkom i strojničkom vatrom tuklo se je po gradu, a zatim je tenkovsko - topničkom paljbom napadnuto Bibinje, a pješaštvom Bibinje, Dračevac i industrijska zona. Oko 13h snage policije i ZNG uništile su radarsko postrojenje u Dračevcu. Iz smeja ZB Zemunik JNA granatira šire područje oko Polače i Dračevac. IZ smjera Zemunika Gornjeg tri granate su ispaljenje na Bokanjac. Ispod Dugog otoka uočene su raketne topovnjače JNA koje uplovljavaju u zadarski kanal do zgrade Elektre.

ŠIBENIK

- Nastavljene su borbe koje su trajale sve do sutradan. Borbe su počele topničkim napadom na Bilice, a zatim su iz vojarne na Ražinama napadnuti položaji ZNG i policije. Došlo je do žestokih borbi, tijekom kojih je eksplodiralo više skladišta i izgorjela je benzinska crpka u krugu vojarne. Tijekom dana JNA je potisnuta sa Šibenskog mosta.

SPLIT

- Bombama i strojničkom vatrom oštećena je gotička crkva Sv. Križa sa samostanom iz 12 stoljeća u Arbaniji na otoku Čiovu. Oštećena je i starohrvatska crkvica sv. Bare iz 9 stoljeća na brežuljku u blizini splitske zračne luke.

22.09.1992.

ZAGREB

- Predsjednik Vlade RH dr. Hrvoje Šarinić donio je uredbu o dopunama Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.
- Zbog nemogućnosti smještaja izbjeglica, Hrvatska će, uvažavajući međunarodno humanitarno pravo, strogo kontrolirati granicu prema BiH, odlučila hrvatska Vlada.

22.09.1993.

OKUČANI

- Pobunjeni hrvatski Srbi u Okučanima uhitili potpisnike "daruvarskog sporazuma" između Hrvatske i Srba u zapadnoj Slavoniji: Dušana Ećimovića, Veljka Džakulu i Mladena Kulića.

KARLOVAC
- Cijeli dan traju neprijateljeve provokacije, kako iz pješačkog naoružanja tako i minobaca
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
FORUM DDRRH
« Odgovor #151 na: Rujan 22, 2011, 12:45:15 »

 Evidentirano
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #152 na: Rujan 23, 2011, 14:01:13 »

23.09.1991.

ZAGREB

- Uspješnim djelovanjem hrvatske protuzrakoplovne obrane na području cijele RH srušeno je ukupno 22 zrakoplova JNA, objavio je MORH.
- Prije neki dan zarobljeni transportni helikopter (u Petrinji) sletio na aerodrom "Lučko" u Zagrebu. To je prva vojna letjelica u rukama hrvatskih snaga.

VUKOVAR

- Tijekom prijepodneva JNA i četnici otvori su minobacačku vatru na Vukovar i Borovo Naselje.
- JNA je potisnula branitelje iz Tovarnika, a stanovništvo je izbjeglo. (detaljnije link)

OSIJEK

- Izvršen je pješadijski napad na Laslovo, a istodobno je iz četničkog uporišta u Palači otvorena tenkovska paljba na Ernestinovo.

NOVA GRADIŠKA
- Formirano je novo zapovjedništvo obrane na čelu s Josipom Zvirotićem.
- Na bojišti vlada kratkotrajni predah nakon borbi posljednjih dana. Nakon pada Gornjih Bogićevaca pod kontrolu JNA, hrvatske snage su potisnute na liniju Medari - Dragalić - Gorice - Savski Bok. Sljedećih dana JNA otvara snažnu artiljerijsku paljbu po Novoj Gradiški, Dragaliću, a naročito po Gorici. JNA dovlači nove snage u zapadnu Slavoniju, a paravojne postrojbe su uključene u sustav zapovijedanja JNA.

DUBROVNIK
- JNA se je razmjestila za napad na dubrovačko područje. Napadi su potrajali sve do 24.05.1992. godine.

ŽUPANJA

- Srušen je most Županja-Orašje.

PAKRAC
- Bačena je bomba na crkvu Uznesenja Marijina koja je oštetila krov i ugao crkve.

KARLOVAC
- Nastava u školama u Karlovcu je u prekidu, a pojedina poduzeća ne rade. Najstrože zabranjene bilo kakve provokacije na jedinice JNA posebno Logorište i Kamensko.
- U Mačkovcu je srušen zvonik crkve sv. Mateja apostola i evanđelista

GOSPIĆ

- Zrakoplovi ponovno bombardirali Gospić, Bilaj i Smiljane. Napadnut je i Karlobag s okolicom.

SENJ

- prilikom raketiranja mjesta Krasnog Polja iz aviona poginula su 2 civila: mladić (25) i dječak (11).

SLATINA

- Četnici i srpska vojska upadaju u selo Veliki Miletinac. Opkoljavaju kuće Ivana Gelera te Pere i Mirka Matijevića, otvaraju rafalnu paljbu iz automatskog oružja, te ubijaju Ivicu Gelera, Peru Matijevića i Maricu Perišić. Ivana i Slavicu Geler uhićuju i odvode u zatvor u Miokovićevo, gdje Ivana zadržavaju pet dana, tuku različitim predmetima, gaze nogama, čupaju zube i režu kožu po rukama.

DELNICE
- U ranim jutarnjim satima iz vojarne u Delnicama pucano je prema gradu.

ŠIBENIK
- Postrojbe HV spriječile prodor JNA do obale te odbacile njene jedinice u šibensko zaleđe. Time je osujećen plan JNA o lomljenju Hrvatske na pola u području Šibenika.

ZADAR

- Relativno miran dan obzirom na prethodne dane u Zadru. Iz vojarne "Ante Banina" pojedinačna snajperska paljba po zaprekama oko vojarne.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #153 na: Rujan 24, 2011, 08:01:50 »

24.09.1991.

VINKOVCI

- Zrakoplovi JNA napadaju centar Vinkovaca. U napadu su uz kazetne i fosforne bombe korišteni i projektili s kemijskim oružjem (otrovnim plinovima). Zapaljen je župni dvor i teško oštećena barokna crkva Sv. Euzebia i Poliona., a pogođen je silos DIK-a "Spačva", zgrada "Vinteksa", zgrada Hrvatskog željezničkog poduzeća te više stambenih zgrada. Iz sela Ostrova gdje su bile smještene postrojbe JNA otvarana je paljba iz VBR-a na centar grada. Napadnuta su sela Nijemci i Jankovci. U borbama je srušen i mosta na Bosutu. Predvečer centar grada je opet bombardiran iz zrakoplova zapaljivim projektilima. Na Jankovce je tijekom večeri pucano iz Srijemskih Laza minobacačima.

VUKOVAR

- Iz smijera četničkog uporišta Petrove Gore te Negoslavaca napadnut je istočni dio Vukovara.

BARANJA

- Na području Baranje donosi se Odluka o oduzimanju sve pokretne i nepokretne imovine poduzeća i radnji čije je sedište na području Republike Hrvatske i Republike Slovenije, koju "preuzimaju preduzeća koja se bave takvom delatnošću, a čije je sedište na području Opštine Beli Manastir ili području AP Vojvodina". U Odluci o uvođenju prioriteta u snabdevanju naftnim derivatima na području Opštine Beli Manastir za vreme trajanja ratnih okolnosti propisano je da prvi prioritet za snabdjevanje naftnim derivatima ima JNA, a nakon nje Teritorijalna obrana (TO – općinski štab, svi štabovi i jedinice).

PAKRAC

- Na položaje oko grada razmjestili su se dijelovi Banjalučkog korpusa. Počeli su najteži dani za grad i stanovništvo. Grad je ostao bez struje a istovremeno započeo je neprijateljski napad iz svih vrsta oružja. Napadnut je i Lipik te sela Dobrovac, Prekopakra i Badljevina. Cijeli dan se je pucalo iz tenkova, topova i minobacača. U kasnim večernjim satima napadi su prestali, a učestali su preleti helikopterima koji su opskrbljivali pobunjenike. U tim napadima razorena je zgrada Policijske postaje. U 11:30h divljački je napadnuta bolnica. U bolnici je tada bilo 338 bolesnika i 100 djelatnika i članova obitelji. Posebno je gađana nova zgrada bolnice gdje je na hemodijalizi poginuo jedan bolesnik, a nekoliko bolesnika i zdravstvenih djelatnika je ranjeno. Tada je odlučeno da se bolnička nova zgrada evakuira, što je i provedeno drugi dan. Isti dan je propao pokušaj Crvenog križa da se konvojem evakuiraju bolesnici jer je konvoj napadnut kod Dobrovca. 
- Od toga vremena Pakrac je takoreći u poluokruženju. Iz njega se može izaći na dva pravca, oba kroz sela naseljena Srbima; jedan je bio od Lipika preko Kukunjevca, a drugi iz Pakraca preko Batinjana i Gornje Obriježi, pa prema Kutini. Naravno kako su ti pravci povremeno zatvarani, ali do 06.10. održavano je takvo stanje.

DUBROVNIK

- JNA je iz pravca istočne Hercegovine i Crne Gore potpuno je razmještena za rat. Mobilizacija crnogorskih rezervista provedena je s gotovo 100 % odaziva.  Počele su prve provokacije, te je JNA više puta otvarala vatru prema selima u Konavlima i Župi dubrovačkoj. (0057)

Get Microsoft Silverlight
Koji je bio cilj napada na Dubrovnik?
GOSPIĆ I LIČKO BOJIŠTE

- U Gospiću je poduzeta ograničena akcija deblokade područja Ričica - Sveti Rok - Lovinac. Akcija je poduzeta s položaja Jasikovac - Bilaj. Neprijatelj je potisnut oko 2 km na položaje Počitelj - Medak. Ipak, akcija nije uspjela i hrvatske snage su se povukle na polazne položaje. Tada uspostavljeni položaji nisu se mijenjali do akcije “Medački Džep”. - Lovinčani su počeli s organiziranim izvlačenjem. (800 stanovnika starije dobi) Smjer izvlačenja bio je preko Velebita, gdje su tijekom 25.9.1991. sišli u podvelebitska sela.

KARLOVAC
- Četnici srušili crkvu u Topuskom.
- Pješački i minobacački napadnuta je Sunja, ispaljeno je oko 110 granata, a pješački napad je odbijen.

DARUVAR

- Jaki minobacački napad na Daruvar. Srpski teroristi tenkovima i topovima gađali centar grada, a ispaljeno je preko 120 granata.

NOVA GRADIŠKA

- Agresor se utvrđuje i ukopava oko Dragalića i sprema se na proboj prema Dragaliću i Gorici. Napadaju se minobacačkim projektilima i topništvom i prigradska naselja Nove Gradiške, a povremene borbe zabilježene su oko Medara i Trnave.

NOVSKA

- Iseljavanje i progon Hrvata oko Novske, iz Gornjeg Rajića i Jasenovca.

DARUVAR

- U minobacačkom napadu srpske vojske na Daruvar smrtno stradao jedan civil, tri ranjena.
ZADAR

- Prvi ponovni jači artiljerijsko - pješački napadi na zadarskom području. Iz Biljana Gornjih u kasnim večernjim satima otvorena je jaka minobacačka i mitraljeska vatra na Škabrnju i Nadin. Sat vremena nakon početka napada počinje pješačko tenkovski napad na Nadin iz s. Raštevići. Nadin je neprekidno granatiran minobacačima, protuzrakoplovnim topovima i VBR-om (palo je preko 650 projektila).
- JNA razmješta jedinice. Učestalo je kretanje iz Zemunika prema Smokoviću gdje dolaze 3 transportera, pet teretnjaka i pinzgauer. Istodobno iz Benkovca se prema Biljanima Gornjim kreće kolona od 30 vojnih kamiona.

SPLIT

- Torpedni čamci JNA ispalili nekoliko topovskih granata na brdo Marjan.

ZAGREB
-  Na sjednici Vlade premijer Franjo Gregurić izvijestio je članove Vlade kako je prema podacima MUP-a i MORH-a gotovo polovica aktivnog sastava JNA stacioniranog na području RH napustila njene redove. Redove Armije je do tada prema podacima napustilo 11 467 osoba, od čega 5983 vojnika, 1230 časnika, 831 dočasnik i 3423 civila na službi u JNA.

24.09.1992.

DUBROVNIK

- Zapovjednik Južnog bojišta general Janko Bobetko u ime HV na britanskoj fregati "Avenger" potpisao sporazum o povlačenju JNA s juga Hrvatske.

OSIJEK

- Pripremit ću maksimalnu podršku za povratak prognanika, rekao u Osijeku Aleksandar Hromčenkov, zapovjednik UNPROFOR-a za vojne pitanja u Istočnom sektoru, nakon sastanka s predstavnicima Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira i Vukovara.
- Pobunjeni hrvatski Srbi pod svaku cijenu žele odgoditi povratak prognanika, stoga su i napali Vinkovce, kako bi mogli tvrditi da se prognanici ne mogu vratiti dok se puca, napisala u izvještaju poslanom hrvatskoj Vladi Biandina F. Negga, koordinatorica UN za civilna pitanja u sektoru Istoku.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #154 na: Rujan 25, 2011, 10:17:45 »

25.09.1991

PAKRAC

- Četnici i JNA otvorili su vatru na Pakrac, Lipik i selo Dobrovac. Tuče se iz svih vrsta artiljerijskog oružja uključujući i VBR. Nakon artiljerijske pripreme uslijedio je pješački napad. Pakrac i okolicu bombardirala su 4 zrakoplova. U borbama koje su trajale do večeri oštećeno je i razoreno više stambenih i gospodarskih objekata. Zapaljen je PIK "Lipik" a pogođena je i razrušena tamošnja bolnica iz koje su bolesnici evakuirani prvo na odjel psihijatrije, a od tamo su bolesnici kirurgije, interne, pedijatrije i ginekologije evakuirani u Lipik i Kutinu.

SPLIT
- JRM pucala iz ratne luke "Lora" u Splitu prema obližnjem brodogradilištu. Od 25. -26.09.1991. godine minama zaplijenjenim u Pločama snage Hrvatske ratne mornarice miniraju prilaze ratnoj luci "Lora".
- U Trogiru su granate ispaljene s ratnih brodova oštetile Mlinicu Pantani, sagrađenu u 15. stoljeću.

ZADAR

- U Dračevcu kraj Zadra topovskom granatom razorena je gotovo cijela jedna strana Kaštela, obrambene kule koja ima značajke pučkoga graditeljstva 17/18 stoljeća. Oštećena je crkva Uznesenja Bezgrešne Djevice Marije.
- Opet pokreti JNA oko Zadra. Iz Smokovića prema Biljanima Donjim kreće se nekoliko tenkova. Iz Žegara prema Bemkovcu kreće se kolona od 6 kamiona rezervista s prikačenim topovima.

DRNIŠ
- Jedinice JNA pod zapovijedanjem tadašnjeg pukovnika Ratka Mladića ušle u Drniš te počele razarati, paliti i pljačkati grad.

VINKOVCI
- Postignut dogovor o povlačenju jedinica JNA iz vinkovačkih kasarni.
- U poslijepodnevnim satima minobacačkim projektilima ponovno su napadnuti Vinkovci, Stari Jankovci i Privlaka, a mjesto Otok je osim toga gađano VBR-ima i iz tenkova.

SLATINA
- Odbijen napad srpskih terorista koji su pokušali pješačkim snagama osvojiti Slatinu u Podravini. Namjera im je bila presjeći jednu preostalu željezničku i cestovnu prometnicu (nakon što su zauzeli Okučane) između Zagreba i Osijeka.

VUKOVAR
- Vukovar još nije bio u okruženju, pomoć je stizala prohodnom prometnicom.

SISAK
- Gotovo su svakodnevni artiljerijski napadi na Sunju.
- U napadima na selo Brest Pokupski oštećena je drvena crkva sv. Barbare.BARANJA
- Vlasti pobunjenih hrvatskih Srba u Belom Manastiru protjerali su iz Brajina Vrha 100 mještana, uglavnom Hrvata, koji su stigli u mađarski pogranični grad Pečuh.

25.09.1993.

KARLOVAC
- Napadi ne prestaju kod Karlovca. Osim pješačkim naoružanjem sada neprijatelj uporabljuje i protuoklopna sredstva i MB od 60 mm. Provokacije u pravilu prestaju oko 22.00 sati.

DUBROVNIK
- Vojno državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo optužnicu protiv 114 osoba zbog djelovanja na odcjepljenju Dubrovnika od Republike Hrvatske.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #155 na: Rujan 26, 2011, 13:07:45 »

26.09.1991.

GRUBIŠNO POLJE
- Ustrojen je 57. samostalni bataljun iz Grubišnog Polja. Osnovano je i Zapovjedništvo obrane grada.

NOVSKA

- Ponovni artiljerijski napad. Nekoliko zgrada je teško oštećeno. Tenkovskim jedinicama napadnut je Jasenovac. Novska je gotovo potpuno napuštena, u gradu su ostali samo pripadnici policije i ZNG.

PAKRAC

- Grad se i dalje žestoko tuče s Psunja i iz smjera Okučana. Selo Dobovac je gotovo potpuno razrušeno.

- Bolesnici koji nisu evakuirani smješteni su na odjelu psihijatrije. Nema vode, niti struje, kuha se na vati natopljenoj alkoholom. Slikovito je stanje opisala tadašnja glavna sestra psihijatrije Katica Bergman: " Spacio nas je dragi Bog, molitve i nada i Marija Terezija koja je dala sagraditi tako debele zidove." 

DARUVAR

- Mjesto se ponovo minobacački napada.

VINKOVCI
- U Vinkovcima jedna topnička pukovnija i jedna topnička pukovnija PZO iz vojarne u gradu i iz obližnjeg skladišta organiziraju sustav paljbe kojim gađaju grad (za 15 dana ispaljeno je 1.700 projektila iz VBR-a) te s hrvatskim vlastima postižu dogovor o odlasku sa svim naoružanjem i postrojbe jačine 200 ljudi (na početku je bilo 700 ljudi). Navedene snage su nakon izlaska iz vojarne u Vinkovcima razmještene oko Tovarnika i Svinjarevaca. Tovarnik, Ilača i Slakovci su napadnuti.
- Tijekom granatiranja ponovno je pogođen zvonik crkve sv. Duha.
- U večernjim satima počeo je žestoki okršaj između ZNG i policije i agresora kod Đeletovaca, na koji se pucalo iz 20 tenkova i VBR-a.

VUKOVAR

- Cjelodnevni tenkovski i topnički artijlerijski napadi na Vukovar koji traju neprekidno 32 dana. Otvorena je minobacačka vatra na Tordince, koji su u okruženju neprijateljskih snaga iz Ostrova, Gaboša i Pačetina. Napadnut je Nuštar iz topova i minobacača, a granatira se skoro neprekidno već 3 tjedna. Selo Antin je napadnuto minobacačima baš za vrijeme evakuacije žena i djece iz sela.

OSIJEK

- Proteklo je točno dva mjeseca od početka rata srpskih terorista i JNA na osječkom području. Do sada smrtno je stradalo 180 civila i branitelja, a 1260 ih je ranjeno. Agresorske su snage izgubile 21 objekt JNA, predalo se 500 vojnika, a zarobljeno je 102 časnika. I na današnji dan iz Baranje Osjek se cjeli dan granatira. Tijekom tih napada ponovno je pogođena crkva sv. Mihovila u Tvrđi, a teško je oštečena osječka katedrala sv. Petra i Pavla. Oštećena je i zgrada kazališta.
Kako je izgledalo granatiranje Osijeka i Vinkovaca u jesen 1991


ĐAKOVO
- Ustrojena je 122. br HV (1400 branitelja). Prvi zadatak Šodolovci i Markušica - četnička uporišta staviti pod nadzor.

KARLOVAC
- U minobacačkom i artiljerijskom napadu na selo Grabovac u slunjskoj općini iz područja Ličkog Petrovog Sela , na autokamp u kojem su bile smještene izbjeglice palo je nekoliko granata, ubijeno je troje djece (Dubravka Špoljarić (18), Josip Špoljarić (17) i Ivan Špoljarića (dva mjeseca) i jedan starac.
- Napadnut je i Drežnik, palo je ukupno 70 granata, jedan civil je poginuo.

OTOČAC
- Provedena deblokada prometnice Otočac - Žuta Lokva, a time i Otočca. Akcija je nazvana “Medvjed”, a provele su je različite postrojbe iz Otočca, Ličkog Lešća, Brinja, Senja, Zagreba i Zagorja. Uspješno je završena u večernjim satima istog dana.

KORČULA
- HV na otoku Korčuli zauzele vojarne JNA i bitnice u Korčuli, Lumbardi i Veloj Luci. Zarobili su 10 topova od 85 mm i 12 topova od 76 mm, 6 minobacača 82 mm i 6 minobacača od 120 mm. Podosta poluautomatskih i automatskih pušaka. To naoružanje je omogućilo da se organizira obrana otoka Korčule i poluotoka Pelješac do Stona.

PULA
- JNA u Puli iz protuzračnog topa kalibra 20 mm počela pucati po brodogradilištu "Uljanik", te oštetila trgovački brod u izgradnji pred dovršenjem.

DUBROVNIK
- Brodovi JRA otvori su paljbu prema ribarskom mjestu Molunatu, a istodobno je JNA jakom minobacačkom i topničkom vatrom s područja Ilijin Vrh kraj Herceg Novog ugrožavala naselja Vitaljina i Bani. JNA provocira zadnjih dana i puca po mjestima Martinovići, Grbavac i Makoši koji se nalaze u Župi dubrovačkoj. Stanovnici bježe, u Dubrovnik je došlo oko 200 civila. U Vitaljini su ostali dragovoljci mještani, slabo naoružani, koji su se spremili za obranu.

SINJ

- U minobacačkom napadu na Hrvace oštećeno je groblje i crkva Svih Svetih.

ZADAR
- Iz Benkovca preko Debelog brda u Biljane Gornje stacionira se 8 tenkova. Sat i pol nakon toga iz istog je pravca došlo još 6 tenkova i utvrđuju se kod crkve Sv. Đurađ u Biljanima. Četnički rezervisti iz vojnih kamiona iskrcavaju se u Smokoviću. Velika kolona vozila JNA kreće se u tijeku noći iz Benkovca kroz Polaču u Lišane Tinjske.
- Oko 17h napadnut je Debeljak pješački s Sv. Martina bijelim putem kroz Mediće ispod Velikih Mocira. Odmah na početku jedan od kamiona s rezervistima upao je u minsko polje sa zapadne strane u području V. Mocira, što je zaustavilo dalje napredovanje neprijatelja.

26.09.1993.

REPUBLIKA HRVATSKA

- Demonstracije prognanika u Zagrebu, Osijeku, Splitu i drugim hrvatskim gradovima protiv UNPROFOR-a, koji se pretvorio u zaštitnika agresora na Hrvatsku.


26.09.1994.POŽEGA-KUTINA

- Karadžićevi Srbi iz Bosne ponovno dalekometnim raketnim projektilima napali hrvatske gradove, "luna" pala na Kutinu, a "orkan" na Požegu.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #156 na: Rujan 27, 2011, 09:46:42 »

27.09.1991.

SLATINA

- Pobunjeni Srbi uhitili Vladu Paljevića, Ivana Goluba, Ivana Đerđi i Pavu Tršeka, odveli u zatvor u Đulovac i tamo ubili.

PETRINJA
- Prema riječima svjedoka, nakon povlačenja hrvatskih postrojbi iz grada u Petrinji vlada totalna anarhija.
- U Petrovcu je od pripadnika ZNG-a formirana je 1. satnija budućeg 74. samostalnog bataljuna Petrinja koja je preuzela položaje na Župić brdu.

PAKRAC

- Sela oko Pakraca su očišćena od terorista - Kukunjevac, Toranj, Prekopakra, Dobrovac i Obrijež. Grad Pakrac je teško oštećen od neprestanog granatiranja, dok je zgrada bolnice toliko oštećena da je neupotrebljiva. Kod sela Dobrovca otvorena je vatra na bolesnike iz Lipika koje se je probalo evakuirati pa je autobus vraćen natrag u Lipik.

VINKOVCI
- HV zauzela vojarnu u Vinkovcima. Hrvatske obrambene snago povukle su se iz Tovarnika, Ilače i Slakovca. Time je situacija oko Vukovara postala još teža.

VUKOVAR

- JNA pojačala napade na Vukovar.

OSIJEK
- Na širem području Osijeka napadi su počeli u ranim jutarnjim satima. Na Belišće je ispaljeno 50 projektila. Posljepodne u selu Gatu minobacačkom ganatom ranjeno je 5 djece. S područja Baranje pucalo se na sam grad Osijek, iz četničkog uporišta Klise napadnuti su položaji hrvatskih obrambenih snaga kod pogona "Saponije" i "Melite" a iz Stare Tenje i Palače topništvom su napadnuti Nemetin, Ernestinovo, Sarvaš i Laslovo, na koje je izvršen i pješački napad. U večernjim satima ponovno je napadnut sam Osijek i prigradsko naselje Josipovac.
- Iz četničkih uporišta u Silašu i Pačetinu otvorena je vatra na Korođ.

SINJ

- Postignut dogovor o povlačenju JNA iz Sinja.

ZADAR

- Iz smjera Kožlovca i Kolarne oko 15 počeo je topnički napad na Stankovce. Agresor ispaljuje preko 350 granata. U daljnjem napadu nešto iza 15h JNA tenkovski napada Vukšić iz smjera Kolarine i Morpolače. Glavni smjer napada išao je iz područja Lepura preko Bulića pa bijelim putem prema Vukšiću čime su Lišane Ostrovičke praktički dovedene u okruženje. Pomoćnim pravcima i iznenadnim udarima agresor napada bočno cestovnom komunikacijom, jednim smjerom iz Kolarina i drugim iz Provića. Vrlo brzo su ovladali cestovnom komunikacijom Prović - Vukšić - Nakić - Drage i u potpunosti ju stavili pod kontrolu. Zauzimanjem Vukšića i dijela Provića neprijatelj zaposijeda i utvrđuje se na području Karnova glava - Gradina. Obrambene snage Samostalne benkovačke bojne utvrdile su se na poziciji Pristeg - Umac - Vučji brig - V. Umac - Klarići. Tijekom daljnje obrane snage su raspoređene:

 
KORČULA
- Pošto su se predali vojnici u vojarni na otoku Korčuli, na Privalu (vojarnu) na otoku je izvršen desant koji je osiguravala raketna topovnjača. U poslijepodnevnim satima pripadnici JNA u Veloj Luci ukrcali su opremu i oružje iz vojarne na brod i krenuli su prema otoku Visu. Tada je JRM sa Privale odnjela oko 800 podvodnih mina tipa SAG-1 i SAG-2, te oštetila vozni park Privale te objekte na Privali.
27.09.1992.

ISTOČNA SLAVONIJA

- Zapovjednik Istočnog sektora UNPROFOR-a Aleksandar Hromčenkov dao tri različite izjave o povratku prognanika: najprije da će ga spriječiti, zatim, da će ga maksimalno zaštititi, pa opet da nema povratka, konstatiraju prognanici u Osijeku i iznose niz negativnih primjera o ponašanju ruskih časnika i vojnika u istočnoj Slavoniji.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #157 na: Rujan 28, 2011, 09:00:19 »

28.09.1991.

VUKOVAR i VINKOVCI

- Već od ranije oštećen dvorac Eltz dodatno granatiran. U Tordincima zaustavljena kolona vojnih vozila.  Minobacačaki napad na Stare Jankovce iz smjera Sremskih Laza. Nakon bombardiranja iz aviona započeo tenkovski napad koji je odbačen. Branitelji su uništili dva tenka i nekoliko vojnih kamiona. Iz Mirkovaca otvorena je vatra na Vinkovce.

OSIJEK

- Iz smjera Bilja minobacačima napadnut Osijek. Pogođen je dječji vrtić i stara gradska jezgra Tvrđa. Poginulo je troje a ranjeno 15 ljudi. Granatama je oštećeno pročelje crkve sv. Jakova. Granatira se i Valpovo.

PAKRAC
- Na Pakrac se puca iz svih oružja. Pogođena je i zapaljena katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Grad je bombardiran dva puta iz zrakoplova, kao i okolna mjesta Dobrovac, Kukunjevac, Pakračka Poljana i Lipik. U 14,30 sati tzv JNA i pobunjeni Srbi izvršili minobacački napad na Gaj i Pakračku Poljanu. Nije uspio pokušaj evakuacije 270 duševnih bolesnika koji se nalaze u podrumima razrušene bolnice zato jer je neprijatelj pucao na propisno obilježene autobuse Crvenog Križa koji su po bolesnike krenuli iz Bjelovara.
- Prilikom topničkog napada neprijatelja na položaje hrvatskih branitelja u Prekopakri, mjestu nadomak Pakraca, poginuo je hrvatski branitelj - pripadnik Specijalne jedinice policije PU Bjelovar "Omege" Dražen Baniček iz Borovljana, rođen 15. ožujka 1970. godine u Koprivnici. Na istome mjestu teško je ranjen i Tihomir Ruk iz Koprivnice.


NOVSKA

- Iz BiH otvorena vatra na položaje ZNG i policije u Jasenovcu i mjestu Tanac.
NOVA GRADIŠKA
- Zrakoplovi JNA izbacuju tri napalm bombe na Psunj, od kojih su dvije eksplodirale i zapalile šumu. Od ranije onesposobljen odašiljač HTV-a nije pogođen.

KARLOVAC
- U Dugoj Resi je ustrojen 3. bataljun 110. br.

GOSPIĆ
- Perušić je napadnut tenkovskom paljbom.

KORČULA
- Posljednje jedinice JNA napustile Korčulu.

ZADAR

- Cijelu noć JNA minobacačima napada Suhovare, Poličnik, Posedarje i to s područja Islama Grčkog i Kašića. Zapaljene su kuće u Vukšiću koji je okupiran prije dva dana, dok se Lišane Ostrovičke granatiraju.
- Šest kamiona s naoružanjem za Dubrovnik naišlo je na neprijateljsku zasjedu kod Zelenog hrasta. Kolona koja je dolazila iz Paga, u Škulićima (Ražanac) nije skrenula prema Krnezama put Zadra, već je produžila za Posedarje - Poličnik, gdje je upala u neprijateljsku zasjedu. Kamioni su oštećeni, ali brzom akcijom 112. birgade teret je tijekom noći spašen i proslijeđen za Dubrovnik.
- U jutranjim satima nastavlja se napad na Murvicu iz Smokovića. U prvom naletu minobacačkog napada ispaljeno je preko 150 granata. Iz zaseoka Opačići kod Murvice gdje žive Srbi puca se pješačkim naoružanjem. Napadi se tijekom dana šire na Poličnik, Nadin, Crno, Dračevac, Ploču i rubne dijelove samog Zadra.

DRNIŠ
- Novinari su s promatračima EU ušli u Drniš koji je više dana okupiran. Rszrušene su i spaljene neke kuće u glavnoj ulici. Uništeni su dućani, Pršutana, Muzička škola, Općinski sud, autobusna stanica itd, dok je sve temeljito opljačkano. Većina stanovnika je u progonstvu. Od grada od 7000 stanovnika ostalo je nekoliko stotina ljudi. KARLOVAC
- Pojačano borbeno djelovanje neprijatelja na Turnju. Počelo je oko 20.00 sati i trajalo do 03.30 sati pucajući na naše snage iz pješačkog naoružanja, protuzrakoplovnim strojnicama i MB 60 mm.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #158 na: Rujan 29, 2011, 13:19:46 »

29.09.1991.

VIS

- Kontraadmiral Vladimir Barović, Crnogorac po nacionalnosti, ubio se na Visu, dan nakon što je razriješen dužnosti komadanta Pulskog garnizona i postavljen za zamjenika komadanta Vojno-pomorske oblasti Split, viceadmirala Mila Kandića. Trebao je preuzeti dužnost načelnika štaba VPO Split umjesto kontraadmirala Fridricha Morettija, koji je umirovljen tih dana na vlastiti zahtjev. U trenutku kad je promaknut na višu dužnost Barović je izabrao časnu smrt. U oproštajnom je pismu, između ostalog, napisao da je „agresija JNA protiv Hrvatske za njega djelo suprotno crnogorskoj časti“.
Crnogorski književnik Momir M. Marković je na zasjedanju Skupštine opštine Podgorica 1996. godine rekao sljedeće: "Jedini metak, u ovom ratu ispaljen, na koji Crna Gora može biti ponosna jeste onaj admirala Barovića, komandanta JRM. Njegovo crnogorsko shvatanje časti nije mu dozvolilo da izda zapovijest Floti da bombarduje primorske gradove i naselja u Dalmaciji kad mu je to naređeno. Ispalio je samo jedan hitac iz pištolja i to sebi u sljepoočnicu."

KORČULA

- Odlazeći iz akvatorija Vele Luke, pripadnici ratne mornarice JNA uništili su skladište municije u Privali.

VUKOVAR

- Artiljerijskom vatrom napadnut je Vukovar, naselje Lužac, Borovo Naselje i Bogdanovci.

VINKOVCI

- JNA je tenkovskom vatrom napala Jankovce a zatim su iz neprijateljskih uporišta u Bršadinu, Sremskim Lazima i Orioliku uslijedili minobacački i topovski napadi na Nuštar, Privlaku, Otok, Komletince, Đeletovce, Tordince, Jarminu i Nijemce te na same Vinkovce. Nanesena je velika materijalna šteta.

OSIJEK

- Oštećeno je više zgrada u naselju Jug II i na Senjaku, dalekovod, rezervoar INE, skladište Željezare, "Saponija", a pogođena je i plicijska uprava Osijek. Na području Valpova znatno su oštećeni industirjski pogoni u Belišću.
- Kod Nemetina srušen je neprijateljski zrakoplov.


BJELOVAR
- Sukladno planu "Bilogora" koji se je odnosio na oslobađanje vojarni u Bjelovaru i Koprivnici, kasarne i skladišta JNA u Bjelovaru i okolici bila su pod opsadom. U kasarni "Vojnović" bila je smještena 265. oklopno-mehanizirana brigada. Jedan od oficira JNA, major Milan Tepić, odbio je predati jedno izolirano skladište (Barutana u selu Bedenik). Nakon kraće borbe Tepić je naredio vojnicima da se predaju, a sam je ostao u skladištu. Prilikom ulaska hrvatskih snaga u objekt, u 10 sati i 17 minuta, aktivirao je eksploziv i uništio skladište, u kojem se nalazilo 170 tona eksplozivnih sredstava. U eksploziji je naravno i sam poginuo, kao  i 11 hrvatskih vojnika (poginuli pripadnici ZNG: Vladimir Makar, Siniša Paunović, Dražen Pervan, Ivan Cvrtila, Eduard Kukal, Stevo Legčević, Nikola Petrić, Mario Šimić, Ivan Trogrlić, Marko Tukerić i Milan Vuković, dok je Damir Pervan teško ranjen.)., dok broj poginulih pripadnika JNA nije jasno utvrđen (broj varira od 1 do 8). Zarobljavanje ostalih skladišta i kasarni JNA je bio veliki uspjeh za Hrvatske snage, kako je zarobljena oprema uključivala 78 T-55 tenkova i 80 oklopnjaka.

PAKRAC
- Ujutro je započela akcija izvlačenja iz grada Pakraca 270 duševnih bolesnika i 20 liječnika. Organizirano je 6 autobusa koje su vozili Berto Satolo (koji je u početku jedini znao cijeli plan), zatim Tomo Lujanović, Viktor Bosak, Vlado Roksandić, Saša Vugrinec i Ivica Đurkan. Branitelji Pakraca i Prekopakre su se dobro organizirali. Od cigli i dasaka improviziran je prelazak preko rijeke Pakre iza psihijatrije. Bolesnici su štafetnim sistemom prebacivani do autobusa. Najteže je bilo onima koji su gazili po koritu rijeke prebacujući bolesnike. Prva tri autobusa ušla su u grad pojedinačno, dok je grad u potpunom mraku, u kojem gore pojedini požari, a zadnja tri autobusa su ušla zajedno. U njih su ubačeni najteži polupokretni i nepokretni bolesnici. Tada su i četnici shvatili kako se nešto događa pa su počeli gađati bolnicu minobacačima. Cijelo prebacivanje je završeno za nešto više od 2 sata. Zadnji su bolnicu napustili  dr. Nikola Zelić, voditelj psihijatrije i glavna sestra katica Bergman. Svi autobusi su izašli iz grada i evakuacija je uspješno završena. U evakuaciji su sudjelovali liječnici Nikola Zelić, Tomislav Vidović, Krešimir Vidović i Zdravko Majer, medicinske sestre Katica Bergman, Olivera Zelić, Đula Ristić, Zdenka Biljan, Ljiljana Bažant, Mirjana Ljevaković, Marija Hajda, zatim medicinski tehničari i osoblje Tomislav Bergman, Goran Jakšić, Fikret Kahrimanović, Milan Belobrajdić i Ivan Jović te branitelji Stjepan Širac, Marko Martineli, Dalibor Marošević, Nikola Nožarić, Mario Kamenski, Miroslav Tessari, Miroslav Kurić, Josip Huška Gonzo, Boro Čatlak, Damir Čatlak Sova, Zdravko Čatlak Bijeli, Zdravko Maić, Vlado Draksler, Darko Lirout, Zlatko Ančić Gara, Damir Kufner, Predrag Kovar, Miroslav Tepeš, Stjepan Vinkler, Ivica Poletto, Ivica Paragi, Drago Skalnik, Zdenko Skalnik, Kruno Paragi, Drago Lesičak, Antun Josipović, Stjepan Lenče, Drago Skalnik mlađi, Zlatko Marković, Ivica Galko, Antun Fričer Tukša, Damir Sić, Boro Božić, Darko Mercluft, Rafael Čenan, Goran Brinjak, Željko Širac Marijan, Zvonko Biro, Damir Sarvaš i Vlado Vinkler.   
- Projektilom iz minobacača koji je izazvao požar oštećena je episkopska crkva sv. Duha. Kapelica sv. Josipa, od ranije teško oštećena, dokrajčena je granatama. Lipik se žestoko tuče iz svih vrsta artiljerijskih oružja, uključujući i VBR.

KARLOVAC
- JNA minobacačima djeluje po Zamršju. Svaki dan pristiže u Karlovac sve više prognanika. Grad se granatira danonoćno, a opća opasnost ne prestaje. Prosuđuje se da je 12.000 Srba napustilo grad.

ŠIBENIK
- Dvjesto i šezdeset oficira i vojnika JNA, koji su se predali tijekom borbi u Šibeniku, oslobođeni i pušteni svojim kućama.
- Iz smjera Žitnića izvršen je minobacački napad na Unešiće.
- U jutarnjim satima izvršen je tenkovski napad na selo Gaćeleze, pri čemu su snage ZNG i policije uništile 2 tenka i jedan vojni transporter. Zrakoplov je bombardirao mjesta Bilice i Stupalj.

ZADAR

- Nadin proživljava svoje najgore trenutke od početka sukoba. JNA uz podršku minobacača napada pješački iz Biljana Donjih. Dva pješačka napada su odbijena. Pred kraj dana započinje i treći napad koji je krajnjim naporom odbijen.
- Napadi na Murvicu ne prestaju. Granatira se iz Smokovića. Istovremeno, istočni dio grada Zadra je pod intenzivnom topničkom vatrom, civilni ciljevi kao i položaji branitelja.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #159 na: Rujan 30, 2011, 14:34:27 »

30.09.1991.

KOPRIVNICA

- Nakon uspješnih pregovora, predaje se kasarna JNA u Koprivnici, a 250 vojnika i 30 časnika je napustilo kasarnu samo s osobnim naoružanjem.

NOVA GRADIŠKA

- Ponovno je granatama pogođena crkva sv. Stjepana Kralja. U 21,45 sati prvi put tenkovskom granatom pogođena crkva Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije u Novoj Gradiški.

VUKOVAR

- Cijeli dan traju žestoki topnički, tenkovski, raketni i minobacački napadi na grad Vukovar, Borovo Naselje i Bogdanovce. Najžešće se granatira iz područja Srbije, od kuda djeluju VBR-i i teške haubice 155mm. Dva zrakoplova bombardirala su grad kazetnim bombama.
- JNA je osvojila sela Korođ i Antin.

VINKOVCI
- Traju žestoki sukobi uz prometnice Vinkovci - Šid kod Jankovaca i Šeletovaca. Tadašnje procjene ministarstva obrane RH govorile su da je od 04.07. kada je na područje između Vukovara i Vinkovaca pristigla prva kolona JNA, na to područje došlo oko 950 tenkova i kolopnih borbenih vozila , kamiona, haubica i druge vojne tehnike.
- U Nijemcima teško je oštećena crkva sv. Katarine

OSIJEK
- U popodnevnim satima iz Palače, Bilja i Stare Tenje napadnuti su Laslovo, Ernestinovo i sam grad. Tijekom večeri i jutra paljbom iz VBR-a napadnuti su Tenjski Antunovac, Nard i Brijest gdje je pogođena plinska stanica.

KARLOVAC
- Osvojeno je skladište Ilovac i nije uspio napad na vojarnu u Logorištu.

GLINA
- Žestoko je napadan Viduševac zbog čega su Hrvatske snage bile prisiljene napustiti mjesto. Obrana je organizirana na drugoj obali r. Kupe. Razlozi tako slabe obrane: nedovoljna uvježbanost Hrvatskih snaga, slaba opremljenost, nedostatak iskustva u zapovijedanju, slabe i nikakve veze i slabi i nikako utvrđeni položaji.

DUBROVNIK

- Jugoslavenska ratna mornarica izvršila pomorsku blokadu dubrovačkog akvatorija. Od 18h Dubrovnik je blokiran.
- U krizni štab Dubrovnika dolazi informacija da je iz smjera Trebinja krenula kolona od 500 rezervista koja se treba spojti s drugom kolonom rezervista koja u 84 kamiona ide prema Dubrovniku. Iz Prevlake otvorena je topovska vatra na Resnicu i Debeli Brijeg. S područja BiH, kod mjesta Ivanca, otvorena je strojnička vatra prema Župi dubrovačkoj, a zatim je nastavljeno minobacačima i topovima.

KORČULA

- Nojko Marinović je u dogovoru sa zapovjednikom postojbe samostalne bojne ZNG-Korčula, gosp.Zdravkom Žuvelom iz vojarne na otoku preuzeo 5 kamiona oružja koje je trajektom Mediteranske plovidbe Korčula – među tim oružjem je bili su tri ZIS-a 76mm i jedan minobacač 120mm – uredno prebačeno prema Dubrovniku. (http://www.inet.hr/~tgavrani/reagiranje_globus_3.htm)

ZADAR
- Grad i okolica proživljavaju svoje najteže dane. Tijekom dana iz smjera Smokovića granatama je napadana Murvica. Kninski korpus i četnici poduzeli su veći pješački napad iz smjera Smokovića, Gornjeg Zemunika i Islama Grčkog, pa se pješačke borbe vode na području Murvice, Smokovića, Zemunika Donjeg, Suhovara, Poličnika i Islama Latinskog. Napadi su odbijeni. Tijekom večeri po gradu je otvarana paljba iz VBR-a iz vojarni "Ante Banina" i "Đuro Đaković". Dva neprijateljska zrakoplova raketirala su Murvicu i rubni dio Zadra.
- Selo Prović između Vukšića i Morpolače u benkovačkoj općini je razoreno i zapaljeno.

ZAGREB

- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je uredbu o postupanju s osobama zarobljenim u oružanim sukobima u RH u kojem je stajalo da se na pripadnike JNA, rezervnog sastava JNA, te na druge osobe zarobljene u oružanim sukobima protiv RH, primjenjuju odredbe Ženevske konvencije (od 12. kolovoza 1949.) o postupanju s ratnim zarobljenicima.

SINJ

- Započeo je organizirani odlazak jedinica JNA iz vojarne u Sinju. JNA je otišla s kompletnim oružjem i opremom.
30.09.1993.

KARLOVAC
- Neprijatelj nastavio s provokacijama u noćnim satima. Meta napada Turanj, Rečica, Šišljavić, Husje, Ladvenjak.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #160 na: Listopad 03, 2011, 08:29:09 »

03.10.1991.

GLINA
- Četnici ušli u Glinsko Novo Selo, pljačkali i palili kuće, prognali veći broj stanovnika, ubili 33 Hrvata, među kojima i djevojčicu staru 15 godina, te tako počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

KARLOVAC
- Stigli promatrači Europske unije u Karlovac. Novi zapovjednik 110. br. Rudolf Brlečić, dosadašnji zapovjednik Luka Janči prelazi u OZ. Vrši se mobilizacija postrojbi Teritorijalne obrane (TO).
- Minobacačima je napadnut Centigrad a iz VBR-a tučena je Lasinja.

NOVA GRADIŠKA
- Nakon žaćuđujuće mirne noći, u ranim jutarnjim satima počeo je jedan od najsilovitijih napada JNA i četnika na novogradiškom području. Nakon topničke pripreme, počeo je tenkovsko pješački napad prema Gorici i Dragaliću. U borbu se je uključila i novoustrojena oklopna postrojba HV koja je iznenadila četnike i JNA pa je došlo do kratkotrajnog zastoja u napadu. Dalekometnim topništvom razaraju se Gorice, Medari, Dragalić, Mašić i Cernička Šagovina. Iz lakih i teških strojnica s druge obale Save napada se Mačkovac, a bombardiraju se položaji HV na Psunju kao i akumulacija Bačica iznad Cernika. U tri navrata napadnuta su prigradska naselja Nove Gradiške. Borbe traju cijeli dan nesmanjenom žestinom. Na koncu se HV pod snažnim pritiskom JNA i četnika povlači iz Dragalića. Gubici su veliki: Na strani JNA i četnika 19 mrtvih i više ranjenih, uništena su 4 tenka i 1 OT, pogođen je jedan zrakoplov, ali nije srušen, dok su na strani HV poginula 3 pripadnika HV, a njih 16 je ranjeno.
PAKRAC

- Minobacačima i teškim strojnicama napadnut je Pakrac i Prekopakra, te položaji ZNG i MUP-a u Donjem Čagliću. Pokušan je i pješački napad na Lipik i Pakrac koji su odbijeni. Topovima i VBR-ima napadnut je i Dobrovac.

VUKOVAR

- Tijekom cijeloga dana grad se napada iz svog raspoloživog artiljerijskog oružja. Na području Borovog Naselja i Sajmišta pokušani su pješačko tenkovski napadi koji su odbijeni. Na grad je palo više od 1000 raznih projektila.
- Izveden je prvi tenkovski napad na Nuštar u jutarnjim satima kojem je neprijatelj iz smjera Marinaca tehnikom uspio osvojiti položaj Zidine, napad na sam Nuštar započeo je popodne tenkovima i transporterima i to u dva pravca - ulicom Križnog puta do samog centra Nuštra s tri tenka gdje mu je uništen i najmoderniji tenk, a ostala dva su se uspjela povući, i drugim pravcem iznad nuštarskog groblja ulicom M. Držića, gdje je ostao bez jednog transportera. Neprijatelj se povukao oko ponoći. Prvi napad na Nuštar bio je odbijen.
- Bogdanovci su odsječeni od Vukovara, a to znači i "kukuruzni put", zadnja veza Vukovara s ostatkom Hrvatske.

VINKOVCI

- Tenkovima i minobacačima napadaju se Tordinci, Jarmina, Otok i Vinkovci. Tenkovskom granatom pogođen je kriruški odjel Medicinskog centra, a uništena je infrastruktura pruge Vinkovci - Zagreb u Jarmini.

SISAK
- Četnici ulaze u selo Marinbrod, pljačkaju hrvatsku imovinu, pale kuće i ubijaju hrvatske civile.
- Intenzivno se topnički napada Komarevo koje su više puta bombardirali neprijateljski zrakoplovi. Uništena je mjesta crkva i to fosfornim bombama, a bačena je i kazetna bomba. HV je srušila dva zrakoplova, jedan MIG 21 i jedan "Galeb".

ZADAR
- Nastavlja se pritisak na zadarskoj bojišnici. Tijekom cijelog dana zrakoplovi JNA intenzivno djeluju po gradu i okolici. Raketira se Galovac, a kazetne bombe se bacaju na Crno, Briševo i Murvicu. Istovremeno traju jaki topnički napadi na Nadin, Zemunik Donji, Škabrnju, Galovac, Sikovo, Jankolovicu, Vranu, a granate padaju sve do Svetog Filipa i Jakova. S brda Križ granatira se Bibinje i Sukošan. U gradu Zadru jedna za drugom eksplodiraju minobacačke i topovske granate, te projektili iz VBR-a. U Pristegu, gdje je nacionalno izmiješano stanovništvo počinje oružani sukob između Hrvata i Srba. Mjesto je već dugo podijeljeno u dvije zone, ali se do danas nije pucalo.
- JNA zrakoplovima raketirala most kopno - otok Pag, ispaljeno je 16 raketa. Oštetili su ga i potpuno onesposobili njegovu sjevernu stranu za promet.


Napad na Paški most:

DUBROVNIK

- Nastavljeni su intenzivni napadi iz zemlje, mora i zraka. U Trstenom izgorio Arboretum, zaštićeni park prirode. Minobacačima je gađana Župa dubrovačka i Plat, te Radiopostaja Dubrovnik.

PETRINJA

- Četnici ulaze u Sibić, Strašnik i Goru, pljačkaju i pale hrvatsku imovinu.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #161 na: Listopad 04, 2011, 06:50:11 »

04.10.1991.

DALJ
- Pripadnici TO-a SAO SBZS, predvođeni Željkom Ražnjatovićem, ušli su u zatočenički objekat u zgradi policije u Dalju i iz vatrenog oružja ubili dvadeset osam zatočenika, hrvatskih civila. Tijela žrtava odnjeta su iz zgrade i bačena u rijeku Dunav.

VUKOVAR
- Vukovar i Bogdanovci su u potpunom okruženju i odječeni su od ostatka Hrvatske. Vukovar trpi žestoke topničko pješadijske napade međutim branitelji još uspješno odoljevaju. Neprijateljski gubitci u tehnici se procjenjuju na 100 uništenih tenkova i 15 oklopnih vozila JNA, a u ljudstvu na 4.200 vojnika i srpskih terorista, uz dvostruko veći broj ranjenih.

OSIJEK

-Ranjen je novinar zagrebačkog "Večernjeg lista" Zdenko Mismera

KOPRIVNICA
- U Koprivnici je formirano zapovjedništvo 117. brigade Zbora narodne garde na čelu sa g. Dragutinom Kraljem. Nekoliko dana kasnije križevačka satnija iz treće bojne krenula na ratne terene Pisarovine. Prve postrojba iz sastava 117. brigade odlaze na novljansko ratište  početkom studenoga 1991. godine i učestvuju u oslobađanju mjesta Bair, Popovac, Trokut, Kukunjevac i dr. Do potpisivanja Sarajevskog primirja (2. 1. 1992.) brigada djeluje pretežito ofenzivno. Od 15. travnja 1992. do 31. srpnja 1992. tom je brigadom zapovijedao Ivica Zgrebec. Brigada je službeno ugašena 31. 7. 1992. godine. Poginulo je 37 pripadnika brigade, a 220 je ranjeno.

ZAGREB
- Osnovana Samostalna dragovoljačka satnija "Štraseri"
- JNA zrakoplovima ponovno raketirala odašiljač HRT-a na Sljemenu iznad Zagreba, pogodila ga je s pet raketa i trajno ga onesposobila. Raketirani su repetitori na Pelješcu, Srđu, Biokovu i Labišnici kod Trogira.

SISAK
- Prvi napad JNA zrakoplovima na središte Siska - bačena kazetna bomba.
- Od 04. - 07.10.1991. godine HV zauzele raketnu bazu i skladište JNA "Žažina" u naselju Žažina kod Siska.

KARLOVAC
- Započeo opći napad JNA na Karlovac i okolicu. U Medicinski centar dovezeno je 24 ranjenih i nekoliko poginulih građana. Na snazi odluka o zamračenju prvog stupnja. Pobunjeni Srbi snajperima djeluju po građanima Karlovca. osvojena je vojarna "Ivo Lola Ribar" u centru Karlovca.
- Neprijatelj je izveo i raketni udar po Dugoj Resi (u vrijeme smjene radnika). Ustrojena je bitnica PZO za obranu tvornice u Dugoj Resi.
- U Taborištu zapaljena je crkva koja se radi opreme, namještaja i slika na drvu ubraja megu najznačajnije spomenike sakralne umjetnosti na Baniji.

OTOČAC

- Spaljeni su Čorci, zaselak kod Vrhovina, u kojem je živjelo oko 30 osoba, mahom starijih ljudi. Šest stanovnika je ubijeno odmah, a njih troje tijekom okupacije. Tijela ubijenih nađena su tek u svibnju 2002 godine razasuta na obroncima Kapele, blizu Oštrog vrha. Neka tijela bila su spaljena. Počinitelji su postrojbe milicije SAO Krajine.

GLINA
- Četnici s tenkovima ulaze u Glinsku Poljanu. Zarobljene Hrvate gone u živom zidu ispred tenkova, započinju s pljačkom i paleži hrvatske imovine.

NOVSKA

- U 12,25 sati središte Novske iznenada su napali zrakoplovi bivše JNA usmrtivši desetoricu pripadnika 62. bojne i teško ranivši 23 Novljanina, nanijevši pri tome i veliku materijalnu štetu gradu. Nakon učestalih napada započinje egzodus pučanstva općine Novska te veliki zbjeg stanovništva. Dio prognanika zadržao se na području zapadnog dijela općine, a ostali u susjednim općinama i državama.
- Oštećena je crkva sv. Luke Evanđelista.

LIPIK
- Pobunjeni Srbi i JNA uništili zvonik crkve u Lipiku. Župni stan zapaljen.


ZADAR
- Grad sa svih strana okružen postrojbama JNA i paravojske, sastavljene uglavnom od lokalnih Srba, a unutar grada nalazi se najmanje desetak vojarni koje je držala JNA i iz kojih se nesmetano puca. Grupa diverzanata iz samostalne bojne "Kralj Tomislav" tijekom proteklih dana napravila je otvore na ogradi vojarne, razminirala okolinu i ubacila se unutra tijekom noći 04.10. Počela je pucnjava, a pripadnici MZ koji nisu znali ništa o diverzantima, pucali su po vojarni s pozicija iz okoline pa su se tako i pripadnici bojne našli između dvije vatre. Nekih 10 minuta prije nego što su po njihovim pozicijama unutar vojarne djelovali zrakoplovi JNA, pripadnici bojne su se povukli.
- Jakom vatrom po liniji Murvica - Briševo - Crno -Dračevac - Bili brig - Bokanjac - Borik započinje topnički napad JNA na pozicije branitelja oko grada. Istodobno počinje napad pješadije i tenkova s polaznog položaja u Smokoviću oko 14:00h i to:
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #162 na: Listopad 05, 2011, 06:36:47 »

05.10.1991.
SLATINA
- U predjelu Mokro Brdo srpski teroristi napali su vozilo HV i tom prigodom smrtno je stradao Tomislav Mikić, a teže ranjeni Vlado Hmelik i Dragutin Rokinger. Istog dana kod spomenutog napada zarobljeni su ranjeni Tomislav Šimanović i Mirko Vučeta, koji je nestao i do danas nije pronađen. Šimatović je mučen u policijskoj stanici u Voćinu, od strane Rajka Bojčića, Steve Šimunića, Radoslava Dokmanca, Borivoja Lukića, Zorana Jovakarića, Dike Tanovića, Rajka Vučkovića, Jovana Alinčića i Damira Filipovića.
- Istog dana neprijateljski zrakoplovi raketiraju željeznički i cestovni most na rijeci Vojlovici, a teroristi otvaraju puščanu vatru na pripadnike ZNG Slatina u predjelu Mokro Brdo.
- Borbeni zrakoplovi JNA raketiraju Slatinu.

KARLOVAC
- Neprijatelj i dalje žestoko napada položaje branitelja na prilazima Karlovcu. Tijekom dana otvorena je minobacačka i topovska vatra na Škrtiće, Dugu Resu, Ledvenju, Rečicu, Kamensko, Lipje i Kablari te na samo središte Karlovca. Napadi na selo Lasinje i okolicu trajali su cijeli dan. Tijekom popodneva vojni su zrakoplovi raketirali položaje policije i ZNG na području Slunjskih brda a poslijepodne je iz smijera Tušilovća otvorena vatra na iz VBR-a i topova. Vojni zrakoplovi mitraljirali su Ledvenjak, a nešto kasnije otvorena je minobacačka vatra po Trgovčiću. JNA i četnici napali su u smjeru Mekušja i Husja i uspjeli su priječi rijeku Kupu kod Mekušja. Jamnička Kiselica napadana je iz smjera Lasinje.
- Tijekom cijelog dana napadano je Pokupsko iz VBR-a i tenkova.
- Osvojena vojarna "Ivo Lola Ribar" ( sada Veleučilište).
- U Šišincu topovima gađana crkva sv. Marte koja je srušena i zapaljena. U Šišljaviću oštećena je crkva sv. Josipa, a u Kamenskom je teško oštećena crkva Majke Božje Snježne i pavlinski samostan.

VUKOVAR
- Najsnažniji do tada napad na Vukovar, Borovo Naselje, Lužac i Bogdanovce. Pogođena je bolnica, osjeća se nedostatak lijekova i sanitetskog materijala.
- Izveden još jedan pokušaj da se zauzme selo Nuštar i istočni dio Hrvatske. Nuštar je bio pojačan iskustvom, ljudstvom, ručnim, oklopnim i protuoklopnim naoružanjem. Uz jaku topničku pripremu u jutarnjim satima započeo je kombinirani oklopno-pješački napad agresora iz smjera Marinaca te iz smjera Henrikovaca, srbočetničkim snagama, koje su se spojile na ulazu u Nuštar te se razdvojile kod groblja tako da je jedan dio nastavio glavnom ulicom prema centru, a drugi pored groblja pa ulicom M. Držića prema ulici B. Jelačića sa zadatkom spajanja sa snagama iz okupiranog Cerića, treći dio neprijateljskog oklopa i pješaštva ušao je u ulicu M. Marulića, kao podrška prodoru iz prva dva smjera sa zadatkom probijanja do centra Nuštra i napredovanja prema dvorcu sa ciljem zauzimanja zapovjedništva branitelja. Time bi Nuštar bio osvojen, a agresor bi mogao ovladati sjevernim prilazom Vinkovcima kojima se s istoka neprijatelj iz Mirkovaca i okupiranog Cerića približio na svega nekoliko stotina metara. Žestoke borbe s neprijateljskim oklopom i pješaštvom započele su u ulici Križnog puta. Nakon što su branitelji onesposobili dio neprijateljskih tenkova i pješaštva, nekoliko se tenkova s pješaštvom nastavilo probijati prema središtu, u međuvremenu je zaustavljen proboj transportera i tenkova na oba pravca iznad groblja, gdje je jedan tenk onesposobljen, dok su se dva tenka i transporter povukli. Neprijatelj je uspio proći centar i doći do crkve Duha svetoga, to je bio i najdublji prodor neprijatelja, gdje su ga branitelji potpuno uništili, nakon čega se neprijatelj počeo povlačiti, obeshrabren gubicima u tehnici i pješaštvu i suočen sa čvrstom obranom i odlučnošću hrvatskih branitelja i ako se iz smjera Bršadina Nuštru približavalo pojačanje od još osam tenkova. Neprijatelj se povukao i s ulaza u Cerić. Nuštar je te večeri nakon protjerivanja neprijateljskog oklopa i pješaštva trpio nove razarajuće granate, branitelji su pobjedonosno brisali krv, znoj i suze sa svojih lica, zavijali svoje rane i razmišljali o onima koji su još istog jutra bili s njima, da bi u ovoj bitci za Nuštar i Hrvatsku darovali sebe. Ulicama Nuštra te večeri ležale su desetine životinjskih lešina i ljudskih tijela, zastrašujući ostatci neprijateljskog oklopa, svinje i goveda besciljno su lutali ulicama, a iz stotinjak spaljenih kuća se širio miris gareži. Hrvatski branitelji, praćeni uvijek spremnim pripadnicima saniteta 3. br. HV i ekipom hitne pomoći vinkovačke bolnice, dobro su obavili posao. Nuštar je po drugi put bio obranjen. Tog je dana uništeno osam srpskih tenkova (tri na Zidinama i pet u mjestu) četiri transportera, a pronađena su po ulicama i tijela napadača. Točan broj ranjenih i poginulih na strani neprijatelja ne zna se. Naime, prilikom povlačenja neprijatelj je nastojao pokupiti što više ranjenih i poginulih, a također i oštećenih ali pokretnih oklopnih vozila, kako bi prikrio stvarne gubitke. Nuštar su tih dana branili uz nuštarce uglavnom pripadnike 5. bojne 109. br. HV i policije, i mnogi drugi domoljubi pripadnici raznih postrojbi kao što su dio 2. bojne 3.br HV, Samostalne vinkovačke satnije i drugi dragovoljci iz Cerića, Marinaca, Vukovara i svi hrabri, znani i neznani junaci iz Županje, Zagreba, Varaždina, Našica te raznih krajeva domovine i svijeta. Svima njima veliko nuštarsko HVALA! Nakon ovog napada više nije bilo ulaska neprijateljskog oklopa u Nuštar i ako je bilo pokušaja. Nuštar je bio i jedan od najbližih svjedoka agonije Vukovara i Bogdanovaca nastojeći pomoći na bilo koji način tako je bilo i oko događanja i nehumanih srpskih igara s konvojem pomoći u lijekovima i hrani za vukovarsku bolnicu kada su međunarodni Crveni križ i EU promatrači pokušali pomoć dostaviti u bolnicu, a iz nje evakuirati oko 200 najtežih ranjenika.
(preuzeto s:http://free-vk.htnet.hr/nustar/domovins.htm)


VINKOVCI

- Nakon kratkotrajnog jutarnjeg zatišja, srpski teroristi iz Mirkovaca počeli su minobacački napad na grad, a poslijepodne zrakoplovi su bombardirali sela: Rokovce, Andrijevce, Ivankovo, Stare Mirkovce, Cerić, Marince i Nuštar.

VIROVITICA

- Neprijateljski zrakoplovi bombardirali su selo Levinovac, te područje Slavonske Požege i Županje.

ĐAKOVO i OSIJEK

- Napadnute su iz zrakoplova željezničke stanice Šemeljci i Lipovac, zatim vlak na potezu Osijek - Strizivojna, a napadnuti su i položaju policije i ZNG u samom Đakovu i Ernestinovu. Kod Šodolovaca srušen je neprijateljski zrakoplov.

NOVSKA

- Neprijateljsko zrakoplovstvo ponovo raketiralo Novsku.

NOVA GRADIŠKA

- Započinju prijelomni dani za Novu Gradišku. Nakon pada Dragalića, JNA i četnici vrše snažan pritisak na hrvatske postrojbe. Nova Gradiška je izložena snažnom granatiranju topništvom, a zrakoplovi izbacuju 4 kazetne bombe na grad. Napada se gospodarska zona, gađaju se silosi PPK-a i PIK-a "Klas". Opća opasnost traje neprekidno već 10 dana. Medari i Mašić su pod stalnom vatrom, a pokušan je i pješački napad.

SISAK
- Grad je cijeli dan napadan topništvom i iz zrakoplova. Zrakoplovi su mitraljirali silose na poljoprivrednom dobru "Šašina Greda", bombardirali su područje Budiševskoga Novog Sela te naselje Pogorelac. Srušena su dva neprijateljska zrakoplova.
- Prvi pješački napad četnika iz sela Strmen na selo Bobovac. Napad je odbijen.
- Četnici s položaja između Crkvenog Boka i Strmena ispalili 19 granata na crkvu sv.Duha u Lonji - pogodili krovište i toranj, izbio požar.
- S područja Korduna otputovala Loznička brigada.
- Napadnuta je Sunja s više od 100 granata, nakon čega je uslijedio i pješački napad.

ŠIBENIK
- Na šibenskom području od ranih jutarnjih sati počeli su pokreti i djelovanje agresora. Tenkovima je otvorena paljba po našim snagama u Gaćelezima, a gađana je i Raslina iz smjera Skradina. Dva vojna zrakoplova bombardirala su naše snage na brdu Okitu. Tenkovskom paljbom napadnute su i Bilice. Topničkim napadima na Skradin i Bićine izazvan je požar, a topovima su tučena sela Sedromić i Planjane iz smijera Žitnića, te sela Miljanovići, Kijake i Čavoglave. zrakoplovi JNA bombardirali su predio Vodica, a strojničkom vatrom napadnute su Dubrave.

ZADAR
- Borbe oko grada se nastavljaju nesmanjenom žestinom. JNA i četnici tuku svim raspoloživim sredstvima po liniji bojišnice dugoj oko 30 kilometara gdje se vode najteže bitke. U samom gradu Zadru su uništene mnoge obiteljske kuće. Topničkom paljbom srušeno je renesansno krilo Kneževe palače, oštećena su Kopnena gradska vrata, Kapetanova kula iz 13 stoljeća, crkva sv. Šime, spomenik najviše kategorije, te zgrada Naučne biblioteke i Narodno kazalište. Djeluje se iz vojrani JNA u gradu, najjače borbe vode su u i oko vojarne "Đuro Đaković", dok se u vojarni Šepurine pojačava obrana te su snage izvedene na samu ogradu. u napadu na vojarnu "Đuro Đaković" snage ZNG nisu uspjele uništiti BOV i neprijateljsku samohotku radi nesipravnosti ručnih bacača. Niti 5 minuta nakon povlačenja iz vojarne, ona je raketirana od strane zrakoplova JNA. Između Bibinja i Sukošana izbio je šumski požar, izazvan zapaljivim (napalm) bombama bačenim iz zrakolpova.
- Najteže udare trpe Dračevac, Ploče i Crno. U jutarnjim satima zrakoplovi JNA su raketirali područje od Borika do Dračevca, nakon čega su uslijedili topnički udari. Na Dračevac napadaju tenkovi pračeni specijalcima JNA iz Niša. Razvija se žestoka pješačka bitka, branitelji potiskuju pješadiju i u popodnevnim satima (oko 15h) jedan tenk JNA je uništen, a jedan je teško oštećen kod crkve u Dračevcu. JNA i četnici se povlače oko 400 m iza groblja. Istovremeno, JNA kroz Briševo izbija na križanje na cesti Zadar - Ražanac na Maziji. Iz područja Pucara 4 tenka djeluju po Pločama i Crnom. Oštećen je jedan tenk, obrana Crnog se drži kad dolazi "netko" iz 4. brigade (teklič) i dojavljuje kako se brigada izvlači i zapovjeđeno je povlačenje i iz Crnog. Snage ZNG se izvlače pod paljbom iz Crnog prema Crvenim kućama, a neprijatelj je već izašao iz Šepurina u dva pravca i u Blatskom gaju izvršio njihovo spajanje i krenuo prema Bokanjcu.
- Najžešči artiljerijski napad na Škabrnju. U više navrata selo je i raketirano, bačeno je osam kazetnih bombi. Na dvije neeksplodirane bombe nađene su poruke "poklon ministru obrane od JNA" i "za Franjine štakore". U tim napadima u s. Prkos poginuo je hrvatski branitelj Stanko Bilaver, zapovjednik 1 voda 1 čete pričuvnog sastava ZNG.

05.10.1992.

SLAVONSKI BROD
- U jednom od najžešćih napada bosanskih Srba na Slavonski Brod u proteklih sedam mjeseci poginulo troje Brođana.


 


Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #163 na: Listopad 06, 2011, 07:08:47 »

06.10.1991

VIROVITICA

- Borbeni zrakoplovi JNA  raketiraju Viroviticu, zatim Levinovac, a dan kasnije virovitičku šećeranu.

KARLOVAC

- Na Karlovačkom ratištu u Turnju uspostavljena čvrsta obrana. Linija obrane se nije pomicala sve do kraja rata. Od posljedica granatiranja Karlovca u bolnici zbrinuto 132 ranjene i 11 mrtvih osoba. Bombardirani su nadvožnjac, nekoliko tvornica i tržnica u samom gradu.
- Ujutro je počeo topnički napad na crte obrane u Dugoj Resi i to s četničkih položaja na desnoj strani Korane. Tom prilikom dvije su osobe poginule. U mjestu Bariloviću pogođena je zgrada policijske ispostave i nekoliko kuća.
- Oko 11.00 sati postrojbe MUP-a napustile Slunjska brda, nešto kasnije položaje napuštaju postrojbe ZNG. Pripadnici TO i NZ povlače se predvečer.
- U Karlovcu od krhotina tenkovske granate poginuo Peter Brysky, kanadski novinar Associated Pressa, a japanski novinari M. Satoshi i M. Ohara (TBS Tokyo) teško ranjeni snajperom.

ĐAKOVO

- Obrana Đakova je oborila 2 zrakoplova JNA.

GRUBIŠNO POLJE
- Pošto su zrakoplovima napali Velike Zdence, teroristi su izvršili dva minobacačka napada na Grubišno Polje, nakon čega je uslijedio i pješački napad koji je odbijen. Desetak granata ispaljeno je i na Veliki Grđevac.
- Na cesti između Trojeglave i Ivanovog Sela pobunjeni Srbi pucali iz vatrenog oružja u osobno vozilo u kojem su se nalazili civili Tomislav i Antun Jasek, koji tom prilikom zadobivaju teške tjelesne povrede.

 

PAKRAC

- Četnici su u noći s 05. na 06.10. odlučili zatvoriti jedini izlaz iz Pakraca preko Batinjana. Tijekom noći prebacili su dio snaga, jačine dva ojačana voda u iz Kukunjevca preko Turkovače u Batinjane i Gornju Obrijež. Tu su postavili zasjedu. Rano ujutro oko 5h, zapovjednik policijskog punkta koji je branio Pakrac iz kruga "Konstruktora" Zdravko Forić dovezao je u postaju teško (u glavu) ranjenog policajca Ivana Haramasteka. Negdje u to vrijeme u još nepripremljenu zasjedu uletjela su četvorica branitelja, ali su se brzom reakcijom vozača, koji je odmah krenuo "u rikverc" izvukli iz vozila i kroz kuće i kukuruz pobjegli prema Starom Majuru. To je odmah javljeno u Pakrac, ali je Dalibor Duchač koji je trebao odvesti ranjenika ipak odlučio krenuti, kao i Aco Bartoluci koji je iz Pakraca trebao izvesti tri žene. Oba vozila su uletjela u zasjedu i svi su izginuli osim Ljerke Stoček, koja je zarobljena, pa ju je spasio jedan bivši učenik koji je rekao kako je to njegova "drugarica" iz škole. Na dojavu da je vozilo palo u zasjedu ne čekajući ostale krenulo je devet branitelja iz Banovca i Obriježi (Ivica Baschiera, Goran Feltrin, Ivica Feltrin, Josip Feltrin, Ivica Hrgar, Stevo Hrgar, Željko Jurić, Stjepan Mateš i zapovjednik Marijan Krejči). Oni su već između Gornje Obriježi i Batinjana upali u zasjedu i pobijeni. U to vrijeme Stepan Širac, zapovjednik obrane Pakraca, došao je u policijsku postaju i zahtjevao izvlačenje upalih u zasjedu. Policija je osigurala oklopnjak TOP 2 (TOP 1 je uništen u Kusonjama). Vozio ga je Slavko Koči, a u njemu je bilo 16 branitelja koji su se dragovoljno javili. Iz Prekopakre krenuli su prema Batinjanu Marko Martinelli, Miroslav Tessari, Miroslav Kurić, Mario Kamenski, Nikola Nožarić, Anto Pavlović i Josip Dumančić. Njima se je uz put priključilo još nekoliko branitelja, uključujući Stjepana Širca. Kad su došli u bilizinu zasjede procijenili su kako možda ima preživjelih te su krenuli prema vozilima. Tada su četnici na njih zapucali. U tu paljbu tada je uletio okolpnjak koji su isto tako procijenili kako možda ima preživjelih. Nekoliko metara od vozila oklopnjak je pogođen trombolonskim minama i puščanom paljbom je probijen rezervoar, nakon čega je vozio unatrag nekolliko stotina metara i stao na mjestu gdje je ležao poginuli Stjepan Širac, pa su se branitelji izvukli kroz podni otvor. Tada su počela dolaziti pojačanja i crta se je stabilizirala. Nekako u to vrijeme četnici su napali punkt "Konstruktor" i dio policajaca bio je prislijen otići tamo u obranu. U pomoć su popodne došli branitelji Badljevine i BOV iz Daruvara pod zapovjedništvom Milana Filipovića, ali se nisu uspjeli probiti do stradalih. Tek kasno uvečer branitelji su polako ušli u selo, a četnici su se pod pritiskom ipak povukli. Koridor prema Kutini je spašen uz velike žrtve - poginula su 23 branitelja i 5 civila.       

PETRINJA

- Četnici napali selo Novu Drenčinu. U tom su napadu ubili Nikolu Jelekovca i pripadnika ZNG-e Mirka Vidovića, te razorili i zapalili veći broj stambenih i gospodarskih objekata.

NOVSKA

- HV kod sela Stari Grabovac na Novljanskom bojištu zaustavila tenkovsko - pješački prodor JNA.

NOVA GRADIŠKA

- Nastavljaju se napadi JNA i četnika koji su započeli jučer. Iznimno je snažan pritisak na obranu. Snažnom topničkom vatrom iz zauzetih Dragalića, zatim iz Gornjih Bogićevaca, Mašićke Šagovine, Smrtića i Ratkovca napadaju se Medar i Mašić, kao i Cernička Šagovina, dok je minobacačkom vatrom iz BiH napadnut Mačkovac. Mačkovac je napadnut i bombama iz zrakoplova. Direktnim pogotkom granate uništen dio krova zgrade Muzeja, renesansno barokne jednokatnice. Hrvatska je obrana ozbiljno uzdrmana u središnjem dijelu bojišnice, pa dolazi do djelomičnog povlačenja iz Medara i Mašića, a neprijatelj napreduje do prigradskog naselja Kovačevac. Ipak, nakon pregrupiranja HV uspijeva potisnuti JNA i četnike i linije obrane su zadržane, osim dijela Mašića koji je pod kontorlom JNA i četnika. Poginula su tri pripadnika HV, a 19 pripadnika HV i civila je ranjeno. Za JNA i četnike ni približni podaci nisu poznati.

OSIJEK

- U jutarnjim satima iz smjera Baranje minobacačkom vatrom napadnuti su Valpovo, Petrijevci, Nard i Belišće pri čemu su tri osobe poginule, a jedna je teško ranjena. Istodobno iz smjera Belog Brda VBR-ima napadnuta je industrijska zona Osijeka, te Tvrđavice, Nova Tenja i Tenjski Antunovac, a zatim južni dio Osjeka i selo Brest.
- U posljepodnevnim satima tenkovskom vatrom napadnuto je Ernestinovo i položaji ZNG-a kod farme Seleš, pri čemo je poginulo 4 civila a 10 ih je ranjeno. Na Ernestinovo je poslijepodne bačena i kazetna bomba, a jedna je bačena i na Tenjski Antunovac. Jedan zrakoplov bombardirao je područje oko poljoprivrednog fakulteta. U večernjim satima VBR-ima gađano je Laslovo a zatim ponovno Osijek iz minobacača.
- ranjen novinar "Večernjeg lista"

ZADAR

- Od ranih jutarnjih sati napada se topovski grad i okolica. Na grad je pucano s topovnjače i razarača koji su pristigli pred grad iz Rijeke. Granatiran je sam Poluotok i mnoga mjesta na otoku Ugljanu. PZO zadarske brigade otvorio je vatru po raketnoj topovnjači iz topova "Bofors" pri čemu je ona pogođena u krmeni dio. Istodobno su tučena i sva mjesta u okolici: Ploče, Dračevac, Gaženica, Bokanjac, Briševo, Zemunik, Škabrnja, Nadin, Galovac. Napada se iz Smokovića minobacačima na Zemunik Donji, granatiraju se Suhovare, Rupalj i Poličnik, a pojačava se intenzitet napada na Prkos i Galovac, Goricu, Raštane i Biograd. Obrana Zadra visi o niti. Uništeno je nekoliko objekata u kojima je izbio požar: tvornica "Boris Kidrič", tvornica "Vlado Bagat", osnovna škola te više stambenih zgrada. Agresor je s dvije bombe napao i trajekt Rab - Jablanac, ali ga nije pogodio. 
- Poginula su 23 civila, u medicinski centar su dovezene 84 ranjene osobe, kasetne bombe i tisuće granata padaju u samo srce grada, pogođeno je više od 120 objekata. U Zadru je oštećena crkva sv. Josipa i župni stan na Plovaniji, crkva sv. Šimuna i Tadeja s kapelom na groblju potpuno je uništena i spaljena, lakše je oštećena crkva Bezgrešne Djevice Marije na Belufaži, lakše je oštećena crkva Gospe Loretske u Arbanasima, a na crkvi Velike Gospe na Debeljaku popucali su prozori. U Dračevcu potpuno srušena od prije oštećena crkva Bezgrešne Djevice Marije. Tenkovi iz kninskog, banjalučkog i mostarskog korpusa JNA gađali su Odjel pedijatrije Opće bolnice, zatim autobus s oznakom Crvenoga križa u kojemu je bilo 30 bubrežnih bolesnika koji su pokušali izaći iz grada zbog dijalize. Pogođene su crkve i povijesni spomenici koji predstavljaju samu bit Zadra: Katedrala sv. Stošije, Sv. Krševan, Sv. Marija, Sjemenište Zmajević, Kopnena vrata u Foši, Kapetanova kula...

ŠIBENIK

- U šibenskom zaleđu napadnuta su sela Bilice, Dubravice, Rupe i Juras.
DUBROVNIK

- Tijekom cijelog dana vode se teške borbe na cijelom području grada Dubrovnika. Neprijatelj napreduje, te su zauzeti dio Konavla i Slano. Agresorski zrakoplovi bombardirali su tvrđavu na Srđu, predio Žičara - Kameni križ. Zapaljena je šuma na Srđu. Četri MIG-a bombardirala su položaje ZNG podno Srđa, a zatim je s mora bombardiran Cavtat, što je izazvalo šumski požar.06.10.1992.

BOSANSKI BROD
 

- Nakon povlačenja 11 brigada na Derventskom bojištu, Bosanski Srbi ulaze u Bosanski Brod, čime se je najveći dio Bosanske Posavine našao pod srpskom okupacijom. Srbi su u borbama u Posavini 1992. godine imali 8000, a hrvatske snage 4000 poginulih.
- Presudnim događajem za tijek borbi u Bosanskoj Posavini (ali i šire), smatra se uspostava "srpskog koridora" (26.VI.), koji je povezivao Srbiju i okupirana područja Hrvatske. Nakon toga srpske postrojbe (Vojska Jugoslavije i četnici) osvojile su Bosanski Šamac, Brčko, Derventu, Modriču i Odžak (4.-15.VII.), a početkom listopada hrvatske postrojbe napustile su Bosanski Brod i okolicu (kod hrvatskih branitelja ostao je dojam da je izostao jači otpor hrvatskih postrojba u Bosanskoj Posavini, odnosno da je povlačenje bilo naređeno); pod nadzorom Hrvata uz rijeku Savu ostao je samo mostobran oko Orašja. Iz osvojenih naselja u BiH (Prijedor, Bosanski Novi, Sanski Most, Ključ, Kotor Varoš, Banja Luka, Brčko, Bijeljina, Bosanski Šamac i drugih gradova i sela) Srbi su protjerali gotovo sve Hrvate i Muslimane.

ISTOČNA SLAVONIJA
- Prognanici nezadovoljni postupcima UNPROFOR-a u Istočnom sektoru, jer stalno odgađa provedbu Mirovnog plana.

06.10.1993.

KARLOVAC
- Neprijatelj je pojačao napade na Turanj koristeći i MB. Nema povređenih.
- Predstavnici UNHCR-a posjetili Karlovac i zahvalili na gostoprimstvu od preko godinu dana za Tranzitni centar za izbjeglice koji su tijekom napada na Karlovac u rujnu preseljeni u izbjegličko naselje Gašince.
- 17.00 sati prekid opće opasnosti.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #164 na: Listopad 07, 2011, 06:32:51 »

07.10.1991.

ZAGREB
- Zrakoplovi JNA (dva) u 15.00 sati raketirali Banske dvore u Zagrebu s ciljem likvidacije Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, Predsjednika Predsjedništva SFRJ Stipe Mesića i Predsjednika Savezne vlade Ante Markovića. U tim raketiranjima oštetili su 73 objekata, uključujući i povijesnu crkvu Sv. Marka i zgradu Hrvatskog državnog sabora. Avioni su poletjeli iz Željave iz Bihaća. Predsjednik Tuđman je preživio napad. JNA je porekla sudjelovanje u napadu i tvrdila kako „je hrvatska Vlada sama postavila eksploziv unutar zgrade i u okolne ulice“ (HIC)


VINKOVCI

- Najteži napad na grad do tada: svakih pola sata zrakoplovi nadlijeću grad, bacaju "krmače", kasetne bombe i rakete.Projektilom iz VBR-a pogođen je krov crkve Prečisto Srce Marijino i samostan franjevaca konventualaca.

VUKOVAR

- Poginuo je dopisnik beogradskih "Večernjih novosti" Milan Žegarac.

OSIJEK

- Zrakoplovi su tri puta bombardirali Tenjski Antunovac, Laslovo i Ernestinovo, a zatim područje općine Valpovo, gdje je strojničkom vatrom gađana grupa ratara u polju pri čemu je jedan poginuo. Srušen je jedan neprijateljski zrakoplov. Iz četničkih uporišta Stare Tenje i Palače tijekom cijelog dana trajao je minobacačko topnički napad na rubne dijelove Osijeka, Laslova i Nemetina, a iz Baranje je otvarana vatra na Petrijevce, Belišće, Nard i Valpovo, te osječko predgrađe Tvrđavicu.

ĐAKOVO

- Raketirana je iz zrakoplova željeznička stanica Vrpolje - Strizivojna, a zatim su mitraljirani civilni objekti.

GRUBIŠNO POLJE

- Minobacačkim projektilima napadnut je grad a zatim je uslijedo pješački napad na selo Grabovac koji je odbijen.

NOVA GRADIŠKA
- U gradu opća opasnost je praktički na snazi gotovo 3 tjedna. Nema pitke vode niti telefonskih linija, a dijelovi grada ostaju bez električne energije iako su djelatnici Elektre stalno na terenu. I dalje je na snazi policijski sat i zamračenje. Uvodi se i radna obveza. Muškarci u dobi od 18 do 60 godina ne smiju napuštati područje općine.
- Cijeli dan traju artiljerijski napadi na grad. Prilikom zadnjeg napada oko 19h VBR-om napadnuto je prigradsko naselje Rešetari, a napadnut je i Mašić te selo Gorice.
KOPRIVNICA
- U neposrednoj blizini netom predane koprivničke vojarne prilikom ratetiranja iste od strane dva zrakoplova JNA poginuo je David Piskor, rođen 10. travnja 1970. godine u Koprivnici, sa prebivalištem u Novigradu Podravskom gdje je i sahranjen. Dva branitelja su ranjena.

SISAK
- Napad četnika topništvom na industrijsku zonu Sisak - pogođen rezervoar INA Rafinerije - oko 6.000 kubičnih metara benzina isteklo i izgorjelo. izgorjelo je i 500 metara cjevovoda. Dio nafte istekao je u rijeku Savu.
- Zbog eskalacije ratnih sukoba putem Radio Siska upriličen je mimohod mira "Hoćemo učiti, raditi i živjeti".

DARUVAR
- Zrakoplovi JNA su napali i s. Sirač. Bačene su kazetne bombe.

KARLOVAC
- Neprijatelj intenzivno djeluje po Rečici i Turnju. Od 04.10. do sada ukupno ranjeno 174 osobe, a broj poginulih se popeo na 28 osoba. Napad na vojarnu "Robert Domani" na Luščiću. Teško je oštećena zgrada Muzeja, a pogođen je toranj crkve Presvetog Trojstva.
- Iz vojarne u Kamenskom počeo je napad na Kralovac iz VBR-a. Četnici i JNA na oko 4 km od Karlovca topničkom vatrom su napali mostove na rijekama Dobri i Mrežnici. Karlovac je tučen iz vojarni u Logorištu, Kamenskom, "R. Domany" i "Petrova Gora". Lasinja je gađana iz VBR-a.
- Četnici i JNA otvorili su vatru iz VBR-a na Pisarovinu i počeli forsiranje mosta u Pisarovini. U Jamničkoj Kiselici pogođena je punionica. Neprijatelj je 7./8.10.1991. ovladao Lasinjskim mostom i ušao u Jamničku Kiselicu, gdje je opljačkao tvornicu.

ZADAR
- Zadar je izoliran. Cilj ove operacije bio je izbijanje na obalu i razbijanje hrvatskih snaga na potezu Šibenik - Biograd - Zadar te izbijanje obalnim smjerom do Karlobaga. Ciljevi operacije samo su djelomično ostvareni i Srbi zauzimaju samo mali dio obale između Maslenice i Rovanjske, dok Zadar, iako u čvrstom okruženju, nije pao. JNA se ne usuđuje masovno tenkovima i pješadijom navaliti na Zadar. Razlozi nisu sasvim jasni, ali vjerojatno svoj utjecaj imaju obitelji njihovih oficira koje se nalaze blokirane po vojarnama u Zadru pa se boje žrtava, a i propaganda o "hiljadama naoružanih ustaša" koji brane grad ne pomaže kod posada JNA gdje još ima Albanaca i Makedonaca koji dezertiraju i bježe. Istovremeno, oficiri JNA su itekako svjesni gubitaka koje u uličnim borbama mogu nanjeti motivirani branitelji tako velikog grada. Stoga se događa jedino moguće: Počinju pregovori između zadarskih vlasti i pripadnika hrvatskih oružanih snaga s jedne i predstavnika 9. kninskog korpusa i komande garnizona Zadar s druge strane o primirju.
- U samom gradu Zadru stanovnici su ogorčeni dezorganizacijom, podmetanjem, slabom i nikakvom suradnjom među političkim i visokim vojnim strukturama u gradu. Umjesto ispravljanja grešaka i pomaganja, najčešće ponašanje je ocrnjivanje, prebacivanje odgovornosti i omalovažavanje. Stoga se promjene teško uvode, ali se obrana ipak uspjeva polako povezati i organizirati, a i civilne i političke strukture počinju surađivati.

DUBROVNIK

- Tijekom cijelog dana na svim crtama bojišnice neprijateljska vojska napada s mora, kopna i zraka. Otvorena je paljba na hotel "Croatia". Zrakoplovi su bombardirali grušku luku, a izvršen je zračni napad i na Žrnovo na otoku Korčuli, gdje se nalaze objekti koje je napustila JNA. Za vrijeme minobacačkog napada na stambeno naselje Mokošicu, srtno je stradalo 11 civila, a 4 ih je ranjeno. Zrakoplovima je bombardiran stari dio Cavtata, te okolni položaju hrvatskih obrambenih snaga.

ŠIBENIK
- Na šibenskom području nastavlja se djelovanje JNA i četnika. Iz teškog oružja napadnuti su položaji ZNG i policije u Skradinu i Gaćelezima. Haubicama su tučene Dubravice, a zrakoplovi su bombardirali Debeljak te brodove i skladišta u luci. Tijekom poslijepodneva neprijatelj je topništvom tukao po Bilicama i Dubravi, na području Miljevaca, a u Piramatovcima zapaljeni su crkva i groblje.   
KORČULA
- JRZ izveo avio raketiranje radio-centra Sv.Staž iznad Žrnova te brdo Vrbovica iznad Vele Luke.

07.10.1992

NEW YORK
- Vijeće sigurnosti UN donijelo dvije rezolucije, 779 ovlašćuje UNPROFOR da nadgleda demilitarizaciju Prevlake i povlačenje teškog naoružanja u susjednom području, te prihvaća Ghalijevo izvješće u kojem se osuđuje nastavak etničkog čišćenja što ga provode srpske paravojne snage u UNPA zonama u Hrvatskoj. Rezolucijom 780 uspostavljena komisija za ispitivanje ratnih zlodjela na prostoru bivše Jugoslavije.

BOSANSKI BROD
- Četnici pale, pljačkaju i ruše zauzeti Bosanski Brod.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
 Str: 1 ... 9 10 [11] 12 13 ... 31   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!