FORUM DDRRH
Studeni 30, 2015, 03:34:26 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Novosti:
 
   Forum   Pomoć Prijava Registracija  
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Dogodilo se na današnji dan  (Posjeta: 97151 puta)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #210 na: Studeni 25, 2011, 07:32:45 »

25.11.1991.


ZAGREB

- U razmjeni zarobljenika za Antona Kikaša, poslovnog čovjeka iz Kanade koji je pokušao prokrijumčariti oružje u Hrvatsku i kojeg je JNA uhitila na aerodromu Pleso, hrvatska strana je oslobodila generala Aksentijevića i druge zarobljenike iz redova JNA.
- HV zauzele vojarnu JNA u Dugom Selu.
- Okružno javno tužiteljstvo u Zagrebu zatražilo istragu protiv Dobroslava Parage i Milana Vukovića.

OSIJEK
- Grad se artiljerijski granatira bez prestanka. Veći dio grada je bez grijanja, a povremeno bez struje i vode, dok stanovništvo praktički živi u skloništima. Neprijatelj vrši jak pritisak na južni dio bojišnice i pokušava preko Valpova i Našica zatvoriti sve prilaze gradu. Vrši se pritisak i na Belišće, Nard i Petrijevce. Pokušano je nekoliko pješačkih napada na lijevoj obali Drave, ali obrana se drži i neprijatelj nije napredovao.

PETRINJA
- Gradonačelnik okupirane Petrinje dr. Radovan Marković poslao je pismo Arkanu u kojem prihvaća prijedlog o dolasku pripadnika njegove postrojbe na područje Petrinje “s ciljem sudjelovanja u obrani grada”. Predviđen je ulazak te postrojbe u sastav “2 motoriziranog bataljuna 622. motorizirane brigade”

ZADAR

- Na cesti Novigrad - Ražanac neprijatelj je strojničkom vatrom tukao kolonu civilnih vozila.
- Oklopno pješačke postrojbe JNA nastavile su povlačenje s područja Slivnice i Posedarja prema Zelenom hrastu koje je započeto jučer. Do 26.11. povukli su se na prvobitne položaje.


RIJEKA
- Poslije preuzimanja 7 objekata Riječkog korpusa JNA, preuzeta je prva od tri riječke vojarne. Prema informacijama Mješovitog odbora za provođenje sporazuma o premještaju jedinica Riječkog korpusa iz Hrvatske, na riječkom području preostalo je za preuzimanje još 7 objekata JNA, od kojih su najznačajnije dvije preostale vojarne.

25.11.1992.

KRAJINA
- Nikola (Milana) Begović, rođen 17. srpnja 1949. godine, ubijen u međusobnom obračunu s braćom četnicima.


25.11.1994.


BIHAĆ
- Snage bosanskih Srba ušle u dio grada Bihaća, izjavio njihov vođa Radovan Karadžić na televiziju bosanskih Srba i naglasio da će "Bihać postati zaštićena zona tek kad Srbi u njega uđu i razoružaju Peti korpus armije BiH".
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #211 na: Studeni 26, 2011, 07:35:40 »

26.11.1991.

ZAGREB

- JNA započela povlačenje iz najveće zagrebačke kasarne "Maršal Tito".
- Hrvatski branitelji preuzeli bazu JNA u Žažini.
- Šesnaestorica novinara su ubijeni, 27 ranjeno, a petorica su nestala od početka izbijanja rata u Hrvatskoj.
- Privedeno je 17 pripadnika HOS-a
- Iza zatvorenih vrata počeli su pregovori o sudbini zagrebačke Vojne bolnice

VINKOVCI

- Minobacački i topnički napad na grad traje od jutra, a osobito se intenzivno napadaju istočni rubni dijelovi grada. Naročito su aktivne "maljutke". Predvečer napadnuto je prigradsko naselje Slavija.

NOVA GRADIŠKA
- Unatoč primirju, jučer i danas teroristi su napadali sve položaje HV na novogradiškom području, a gađan je i sam grad i to teškim topništvom, kao i okolna mjesta Rešetare, Adžamovce i Zapolje. Poginula su dva, a teško su ranjena 4 civila. U topničkom napadu na grad najjače je oštećena bolnica i obiteljske kuće. Žestoke borbe vođene su na 30 kilometara dugoj bojišnici između Psunja i Save na kojoj je nakon artiljerijske pripreme pokušan i pješački proboj. Jačim pješačkim napadom neprijatelj je krenuo i na selo Mačkovce, ali je napad odbijen.
- Velike probleme stanovnicima izazivaju i obilne kiše. Vodostaj Save je vrlo visok pa su uvedene mjere pripravnosti od poplave. U slobodnim dijelovima općine berba kukuruza kasni, kao i sjetva pšenice.

SLATINA
- Napadnuta Slatina sa 50 projektila. Oštećeni objekti SDK ZOIL "Croatia", poduzeće Uzor i stambeni objekti. Istoga dana kod sela Popovca zarobljen je hrvatski vojnik Željko Lah, a prigodom bijega Željko je ubijen, a tijelo mu je spaljeno u blizini katoličke crkve. Istoga dana na putu Levinovac – Hum naišao je svojim automobilom Željko Galović iz Virovitice, na barikadi su ga zaustavili: Lukić, Vukojević, Plavšić i Petrušić. S uperenim oružjem sproveden je pred komandu u Humu gdje je pretučen, vezan konopom, potom ga je Tanko Lukić odveo u šumu nedaleko sela Lisičina gdje ga je zaklao. Istoga dana u selu Humvaroš teroristi su ubili iz zasjede pripadnika HV Marija Grahovca.

STUBIČKA SLATINA

- HV u Stubičkoj Slatini u Hrvatskom Zagorju zauzela vojarnu u kojoj je bila baza raketnog divizijuna JNA.

ŠIBENIK

- Prekinuta je evakuacija iz garnizona u Šibeniku jer se ne zna što je s prvim konvojem koji je od sela Žitnića trebao nastaviti put prema Bosni i Hercegovini. U šibenskom zaleđu neprijateljske snage su nekoliko puta minobacačkom i pješačkom vatrom djelovale po položajima branitelja u selu Gaćeleze. Četnici su palili kuće u selima Čista Velika, Lađevcu, Krkoviću i Buliću.

STON
- U zaleđu Stona vođene su pješačke borbe.

ZADAR
- Tijekom dana neprijatelj je provocirao povremenom pješačkom vatrom. JNA je predala tijela još 10 masakriranih osoba iz Nadina i Škabrnje. Time se je broj ubijenih civila popeo na 55.

26.11.1992.

ISTOČNA SLAVONIJA

- Bilanca sedmomjesečnog boravka "plavaca" u istočnoj Slavoniji, uz prividan mir, cementiranje je postojećeg stanja i dovršenje etničkog čišćenja, koje su Srbi proveli usprkos prisutnosti "plavih kaciga", rekli u Osijeku čelnici Osijeka, Vinkovaca, Belog Manastira i Vukovara uvrijeđenoj predstavnici UNPROFOR-a Francis Blondine Negga, koja je napustila sastanak.

- Nasilje srpskih neregularnih formacija u istočnoj Slavoniji i Baranji je u porastu, one djeluju kao klasične bande koje teroriziraju stanovništvo, rekao novinarima u Zagrebu Cedric Thornberry, direktor za civilne poslove UNPROFOR-a.

26.11.1993.

ZAGREB

- Za dvije godine rada Vladina Ureda za prognanike i izbjeglice, kroz Hrvatsku je prošlo oko 1,5 milijuna prognanika i izbjeglica, od čega je gotovo polovica njih ostala a za zbrinjavanje beskućnika do sada je utrošeno 1,4 milijarde dolara, izjavio potpredsjednik hrvatske Vlade dr. Ivica Kostović

26.11.1994.

SLAVONSKI BROD
- Nekoliko tisuća građana bosanske Posavine sudjelovalo na prosvjednom skupu u Slavonskom Brodu, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo Daytonskim sporazumom, prema kojem je najveći dio vjekovne hrvatske zemlje izdvojen iz Federacije BiH.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
FORUM DDRRH
« Odgovor #211 na: Studeni 26, 2011, 07:35:40 »

 Evidentirano
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #212 na: Studeni 27, 2011, 08:08:23 »


27.11.1991.

SUNJA
- Pri napadu na Sunju u minskom polju poginuo pripadnik TO Krajine Jovo Karajčić, rođen 12. listopada 1951. iz sela Četvrtkovac.

SLUNJ
- Neprijatelj je ušao i u Cetingrad.

HRVATSKA KOSTAJNICA
- Četnici na privremeno okupiranom teritoriju RH u selu Stubalj ubili više civila hrvatske nacionalnosti.


OSIJEK
- U poslijepodnevnim satima iz Tenje i Klise ispaljeno je 40 projektila iz VBR-a i minobacača, dok je iz Baranje gađano samo središte grada. U bolnicu je primljeno 27 osoba, 10 ih je poginulo, a 13 je teže ranjeno.
- Uhićena je grupa diverzanata koja je djelovala u Osjeku.

PAKRAC

- Neprijatelj žestoko napada na crti bojišnice prema Pakracu, Prekopakri, Klisi, Lipiku i Filipovcu. Snage HV se povlače. Napadi se nastavljaju i sljedeća dva dana, ali do novog povlačenja HV unatoč žestokim topničkim, tenkovskim i pješačkim napadima ne dolazi. Pakrac je temeljito razrušen i nakon Vukovara je najrazrušeniji grad u Hrvatskoj.

ZADAR

- Tijekom noći pucalo se iz vojno-terorističkog uporišta na Musapstanu kraj Zadra, a iznad zadarskog područja letjeli su helikopteri JNA. Već 11 dana grad je bez struje i grijanja, a potrošnja vode je ograničena. Luka je blokirana, stoga ponestaje i živežnih namirnica. Dovezene su još tri žrtve iz Škabrnje. JRM također pokazuje pojačanu aktivnost, patrolni brodovi JNA uočavaju se na rutama iznad otoka Oliba, Silbe i Premude.


ZAGREB
- JNA je obavijestila Vladu kako su dr. Vesna Bosanac i povjerenik Vlade za Vukovar Marin Vidić Bili još živi
27.11.1992.
KARLOVAC

- 27.11. - 10.12.1992. Pobunjeni Srbi nastavili su s porvokacijama duž cijele crte razdvajanja. Evidentiran je niz provokacija u G.Mekušju, Sajevcu i Turnju. Neprijatelj najčešće izaziva pješačkim naoružanjem. Nastavlja se s miniranjem kuća i gospodarskih objekata a odvozi se i preostali građevinski materijal s kuća. U UNPA zonama srpski pobunjenici prikupljaju dobrovoljce za rat u Bosni. Mnogi odbijaju ići, sve više Srba želi da rat prestane, ali ekstremne vođe ih sve više teroriziraju.

BJELOVAR
- U Bjelovaru otvorena istraga protiv trideset četnika zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u pakračkom selu Kusonjama 8. rujna prošle godine.

ZADAR

- U Smilčiću, okupiranom selu nedaleko Zadra, gdje je ostalo samo nekoliko Hrvata staraca, civilna policija UN pronašla dvije umorene osobe.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #213 na: Studeni 28, 2011, 07:21:17 »

28.11.1991.

ZAPADNA SLAVONIJA
- Od 28.11. - 26.12.1991. godine HV u zapadnoj Slavoniji započela napadne operacije pod nazivom "Strijela". Oslobodili su Voćin i još 23 naselja. U Voćinu su srpski teroristi prilikom povlačenja uz sela u kućama kraj ceste kojom su prolazili masakrirali 44 civila. Oslobođeni su i značajni radio - relejni objekti na vrhovima gora: Ivančica, Papuka, moslavačke Gore i Psunja.

NOVA GRADIŠKA

- U večernjim satima JNA i teroristi na novogradiško - okučanoskom bojištu izvršili su opći napad na linije obrane i na grad Novu Gradišku. Pucalo se s teritorija BiH iz topova i tenkova, a također i VBR-ima i haubicama od 155 mm. Nova Gradiška pretrpjela je velika materijalna razaranja.

OSIJEK

- JNA i teroristi izvršili su žestog artiljerijski napad na grad u kojem je poginulo 19 osoba, a 24 je ranjeno. Četnici iz Tenje gađali su grad iz VBR-a i tenkova, a oni iz Baranje gađali su bolnički kompleks. Jedna tenkovska granata pogodila je Odjel za plućne bolesti i ubila je 4, a teško ranila 3 pacijenta.


SLATINA

- Na Slatinu izvršen napad tenkovima, minobacačima i VBR-ovima, ispaljeno 28 granata, oštećena trafostanica i lakirnica poduzeća "Gaj". Srpski teroristi zajedno s JNA do temelja srušili katoličku crkvu u Lipiku. Župna kuća i crkva također su srušene u Čagliću (Lipik), a poubijani mještani pokopani su u blizini srušene kuće. Napada se i grad Daruvar.

CETINGRAD

- Na sektoru Cetingrada pod "čudnim okolnostima" poginuo komandant 2. Kordunaške brigade potpukovnik Tomislav Ranković, koji se zalagao za stvaranje autohtone krajiške vojske, te protiv šverca i korupcije.

DRNIŠ

- Novopridošli rezervisti JNA, srpski dobrovoljci i teroristi spalili hrvatska sela oko Drniša

DUBROVNIK

- Od danas u Dubrovniku vijore i plave zastave UN. Uspostavljena je stalna misija UNESCO-a radi utvrđivanja štete na spomenicima kulture.
- Na sjednici Vlade ministar dr. Zvonimir Šeparović ustvrdio je sljedeće: "Mislim da se s Dubrovnikom događa nešto neobično. Nad Minčetom se vije plava, a ne hrvatska zastava. Postoje ozbiljne tendencije internacionalizacije Dubrovnika koje bi mogle voditi u opasna rješenja. Postoje opasne ideje manipulacije s Dubrovnikom. Neprijateljima je važno samo da nije hrvatski, pa makar bio kao nekad "Grad Republika". Dr. Šeparović upozorio je Vladu kako UNESCO pokušava demilitarizirati tu zonu na poseban način. U Cavtatu je čak izabrana neka marionetska vlast (Apolonije).


ZAGREB
- Na sjednici Kriznog štaba postavljeno je pitanje stihijskog odlaska stanovništva iz Osijeka, Vinkovaca i cijelog okolnog područja, bez ikakve konstrole lokalnih vlasti što je dovelo do opsade Zagreba. Po informaciji Vlade, u Zagrebu se nalazi 103 000 prognanika, a samo u jednom danu iz Vinkovaca je došlo 2700 osoba.  (Dr. Franjo Gregurić, Vlada demokratskog jedinstva Hrvatske)


28.11.1992.

ZAGREB

- Prva generacija djelatnih hrvatskih časnika i dočasnika završila tromjesečno školovanje u Časničkom centru Glavnog stožera Hrvatske vojske u Zagrebu.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #214 na: Studeni 29, 2011, 07:31:24 »

29.11.1990.
DVOR NA UNI
Arkan je uhićen u Dvoru na Uni zbog posjedovanja veće količine automatskog oružja i četničkih znakovlja. Njegovi suradnici Miloš Knežević Bimbo i Ljubiša Dragoslavljević uhićeni su na području općine Kostajnica.

29.11.1991.

NOVSK

ZAGREB

- Zagrebački javni tužitelj naredio istragu protiv Mile Dedakovíća, bivšeg zapovjednika obrane Vukovara, zbog sumnje da je pronevjerio novce namijenjene Zboru narodne garde.

VINKOVCI

- Na grad je iz Mirkovaca otvorena topnička paljba, a tučen je i minobacačima, VBR-om i "maljutkama". Kasnije je otvorena vatra iz tenkova i minobacača na Nuštar, Borince, Jarminu i Komletince.

ZADAR
- Tijekom dana u gradu su se čule povremene pucnjave iz smjera Murvice, Smokovića i s vojnog aerodroma u Zemuniku. Kratkotrajna strojnička vatra otvarana je i prema Novigradu, a čula se je pucnjava i u neprijateljskom uporištu u Kakmi. Grad je već 12 dan bez struje, a luka je i dalje blokirana što onemogućuje dostavu živežnih namirnica na otoke.

29.11.1994.

WASHINGTON
- Ministri obrane SAD i Republike Hrvatske, William Perry i Gojko Šušak potpisali u Pentagonu "Memorandum o suradnji u obrambenim i vojnim odnosima", koji je dokaz da SAD u Hrvatskoj vidi uporište za ostvarenje svojih strategijskih interesa u srednjoj i južnoj Europi.

DINARA
- Od 29.11.- 24.12.1994. godine HV provela vojnu operaciju "Zima 94" na livanjskoj bojišnici odnosno Dinari. Cilj provedbe operacije je bio slabljenje i zaustavljanje neprijateljske ofenzive na Bihać i stvaranje pogodnog djeladbeno strateškog prostora za oslobađanje dijelova RH i BiH pod nadzorom pobunjenih Srba. Oslobođeno je područje ukupne površine 200 četvornih kilometara.


Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #215 na: Studeni 30, 2011, 07:40:01 »

30.11.1991.

KNIN
- Vlada SAO Krajine donosi  Zakon o obrani, u kojem se izrijekom određuje da "Teritorijalna odbrana u SAO Krajini, kao dio jedinstvenih oružanih snaga Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, štiti suverenitet, teritorijalnu cjelokupnost i ustavnim zakonom utvrđeno društveno uređenje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i SAO Krajine" (članak 31. stavak 1.). U članku 35. propisuje se da "za svoj rad, borbenu gotovost i upotrebu i rukovođenje i komandovanje teritorijalnom odbranom, komandant teritorijalne odbrane koji rukovodi jedinstvenom komandom za jedinice Jugoslavenske narodne armije i jedinice teritorijalne odbrane u izvršavanju zajedničkog borbenog zadatka, odgovoran je i pretpostavljenom komandantu teritorijalne odbrane", te se u članku 38. izrijekom navode tijela nadležna za utvrđivanje brojnog rasporeda vojnih obveznika "u skladu sa brojnim rasporedom za potrebe Jugoslavenske narodne armije."

ZADAR

- ZM 3. bojne izmješta se iz područja Krneze u Novigrad.

- Granatiraju se sela u zaleđu Zadra, kao i podvelebitska mjesta i biogradsko zaleđe. Dolaskom noći aktivnost artiljerije se pojačava. Nadin i Škabrnja gore, pale se, miniraju i pljačkaju kuće izbjeglih Hrvata. U selu Pristeg agresor je predao 81 ženu i dijete koji su pod prijetnjom oružja protjerani. Zadar je i dalje bez struje i vode.

KARLOVAC

- Jake detonacije su tijekom noći odjekivale u Rečici, Mostanju, Turnju, Švarči i Belajskim Poljicama. Agresor je iz smjera Slunjskih brda pucao na Mostanje, a jaka puščana i rafalna paljba čula se iz Mekušja. Minobacačima su gađane Barilović, Siča i Belajske Poljice. 

VIROVITICA

- Banjalučki korpus pokreće napad na tom dijelu bojišnice, ali napad je odbijen.

OSIJEK

- Rano ujutro počelo je granatiranje iz svih neprijateljkih uporišta. Na tržnici u donjem Gradu, koju su gađali tenkovi iz Baranje, poginula su 4 civila, a granate su podala i po najužem gradskom središtu. do poslijepodneva u bolnicu je doveženo 29 ranjenih civila, od kojih 11 teže.

ZAGREB

- Prema podacima Glavnog štaba saniteta RH do 30.11.1991 ranjeno je 12 425 osoba, a poginulo je 2 412 osoba. Među ranjenim osobama je 4438 civila, od kojih je 251 dijete, dok je 7987 osoba ranjenih pripadnika HV. Ovi podaci odnose se na pronađene i identificirane osobe. Nema podataka s područja koja su pod ratnim djelovanjima. Štab procjenjuje kako je u Vukovaru poginulo oko 600 pripadnika HV i oko 2200 civila.
- Premijer donosi odluku i tome da se dr. Ivan Cifrić, ministra zaštite okoliša, dr. Davorin Rudolf, ministar pomorstva i mr. Petar Kriste, ministar trgovine određuju predstavnicima Vlade za općine Dubrovnik, Korčula, Lastovo, Ploče i Metković.
- Ministar u Vladi Dražen Budiša u pismu predsjedniku Tuđmanu traži da se ispitaju navodi o zlostavljanju Mile Dedakovića -Jastreba.

30.11.1992.

NEW YORK
- Boutros Ghali obratio se Vijeću sigurnosti novim izvještajem u kojem ističe kako odbijanje kninskih čelnika da prihvate demilitarizaciju UNPA i povratak izbjeglica potkopava temeljna načela mirovnog plana.

30.11.1993.

BEČ
- Od 30. 11. - 01.12.1993.godine nakon razgovora u Ženevi lord Owen je poslao izvještaj osobno za ministre vanjskih poslova. Za dvosatnog sastanka supredsjedatelja sa Silajđićem i Šarinićem, kasno navečer u petak, u Beču, došlo je do malog napretka. Silajđić nakon detaljiranja svojih primjedbi glede opcije Prevlaka i ponovno potvrđujući svoj zahtjev za suverenim teritorijem na prevlaci Klek, nasuprot Neumu, suglasio se s ponovnom ispitivanjem Prevlake. Ali, lord Owen smatra, da neće biti uvjeren – ako već ne zbog drugih razloga, onda zbog toga jer nije spreman Tuđmanu prepustiti Neum. Ali, čini se da je Silajđić shvatio kako mu je kontradiktorna politika. Još jednom je priznao da je vrlo nevjerojatno da će ikada sagraditi luku na Kleku. Odbijanjem luke u Molunatu, efektivno je rekao da luka, uz luku Ploče, nije vitalna. Također se čini da je razumio stanovište, kako je suverenost dodijeljena uniji tri Republike, a ne individualnim Republikama te je jasno privučen sredstvom za zastrašivanje - pridruživanjem Herceg-Bosne Hrvatskoj, a koje je ugrađeno u ustav od strane općine Neum koja je dodijeljena uniji. Supredsjedatelji su otvoreno govorili kako Šariniću, tako i Silajđiću, o mogućem putu kroz guštaru. Njihov prijedlog je da izbrišu sve deskriptivne reference glede teritorija u revidiranoj ispravi i da se samo nacrta cesta od Stoca do prevlake Klek, te da se prevlaka nacrta kao dio muslimanske Republike, dok se neriješenim ostavlja problem o kojem se dogovorilo na brodu Invicible o "držanju zemljišnog koridora." Pitanje na koje se sada ne može odgovoriti je, dali muslimanski vođe žele sporazum i jesu li spremni oduprijeti se krilatici koja se odnosi na izostavljanje teksta o suverenom teritoriju. Jasno je da mogu blokirati sporazum ako inzistiraju na riječi suverenitet, ali , ako to ispuste, sporazum se može izraditi."

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #216 na: Prosinac 01, 2011, 07:29:38 »

01.12.1991.

OTOK

- U noći 01.-02.12. Četvorica hrvatskih zrakoplovaca, Marko Živković, Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva, pripadnici 1. samostalnog zrakoplovnog voda poginuli su nedaleko od Otoka, nakon što je njihov zrakoplov oboren neprijateljskom raketom. Oni su prvi hrvatski zrakoplovci koji su poginuli u Domovinskom ratu (0021).

VINKOVCI

- Oko podneva na bosutskoj bojišnici započete su akcije neprijatelja. Topovskim granatama iz Oriolika napadnuti su Otok i Komletinci. Poslijepodne minobacačkom vatrom iz Mirkovaca gađani su rubni, istočni dijelovi Vinkovaca. Otvarana je paljna na Nuštar iz topova, protuzrakoplovnih topova i strojnica.

ĐAKOVO

- Agresor je upotrijebio rakete zemlja-zemlja srednjeg dometa. Jedna od tih raketa pala je nedaleko Đakova, ali nije eksplodirala.

PAKRAC
- Na pakračkom ratištu poginuo je hrvatski branitelj - pripadnik pričuvnog sastava MUP-a RH Ivan Cimerman, rođen 3. travnja 1960. godine u Hlebinama gdje je i živio. Ivan Cimerman dragovoljno se javio u pričuvni sastav MUP-a RH početkom srpnja 1991. godine, sa nekolicinom svojih prijatelja. Sahranjen je na mjesnom groblju u Hlebinama.
- Branitelji su četnike protjerali iz dijela okupiranog Pakraca. Također su branitelji svoje položaje pomakli 1. i 2.12.1991. u s. N. Majur i s. Kukunjevac.

SLATINA
- U tri navrata na Slatinu ispaljeno 30 granata, oštećeni stambeni objekti i gospodarske zgrade. Teže je ranjen civil Fred Juren. Tijekom dana ispaljeno je 30 granata iz tenkova prema selu Mikleuš i Čojluk. Oštećene su dvije, a srušeno je šest kuća.

ZAGREB
- HV preuzele vojarnu na Borongaju i vojarnu u Jastrebarskom. Prolaz vojne kolone, nakon preseljenja aerodroma Pleso, raketne baze "Kerestinec" i zagrebački vojarni, na redu je i najveća u Zagrebu "Maršal Tito". HV u Zagrebu preuzele zgradu komande Pete vojne oblasti JNA, Dom JNA i vojni Hotel "Kalnik".


01.12.1994.

ZAGREB
- Snage bosanskih Srba prešle granicu između BiH i Hrvatske, u Sjevernom sektoru, napale promatračku točku ukrajinskog bataljuna UNPROFOR-a zarobile sedmoricu "plavaca" i odveli ih u BiH, priopćeno na novinskoj konferenciji u sjedištu snaga UN u Zagrebu.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #217 na: Prosinac 02, 2011, 07:31:27 »

02.12.1991.

BRUXELLES

- Vijeće Europske zajednice na sastanku u Bruxellesu utvrdilo da će Hrvatska, Slovenija, BiH i Makedonija uživati pomoć Europske zajednice, a Srbija i Crna Gora ostat će pod udarom ekonomskih sankcija, jer ih EZ smatra odgovornim za rat u Hrvatskoj.  Time je ispravljen propust iz Rimske deklaracije kojom su uvedene gospodarske sankcije prema Jugoslaviji i tako je utvrđeno da se sankcije ne odnose na druge republike, nego na Srbiju i Crnu Goru.

ZAGREB
- Hrvatska Vlada objavila naredbu o uvođenju obvezne ratne dužnosti na čitavom teritoriju Hrvatske.
- Komanda zagrebačkog korpusa JNA napustila Zagreb i otišla u Banju Luku.

SLATINA

- Slatina je granatirana u tri navrata sa više od 50 granata.

POŽEGA

- Oslobođena su neprijateljska uporišta Jagodnjak i Raketara.

OSIJEK
- Iz smjera Baranje i Stare Tenje povremeno je otvarana topnička vatra na grad. Poslijepodne je tučen Donji grad i središte Osijeka. Navečer iz Stare Tenje na središte grada ispaljene su 4 topovske granate. Iz smijera Orlovnjaka otvarana je topnička vatra na Čepin, a iz VBR-a napadan je Antunovac. Branitelji su se povukli iuz zaseoka Divoš, koji se nalazi iizmeđu Ernestinova i Seleša koji su pod kontrolom četnika, odnosno JNA. Time je Antunovac ostao izoliran. Napadi su nastavljeni i tijekom noći. Tenkovske i minobacačke granate ispaljivane su iz smjera Stare Tenje i Sarvaša prema Čepinu i dijelovima Osijeka, a iz Baranje na Belišće.
- Oslobođeno je neprijateljsko uporište Jagodnjak - Raketara.

DUBROVNIK
- Napadnut je grad s položaja na Bosanki i Žarkovici. JNA je iz teških strojnica, minobacača i topova otvorila vatru prema tvrđavi Imperijal, a iz streljalčkog oružja djelovala je po gradu. Jedna topovnjača otvarala je vatru ne hotel "Belvedere" i okolicu. Pucnjava se čula i u Mokošici i Rijeci Dubrovačkoj.
ZADAR
- Zapovjednik 112. brigade Marko Čulina uputio je glavnom stožeru HV zahtjev za razrješenjem odnosa i mjerodavnosti u zadarskoj regiji koja se nalazi u teškom vojnom i političkom položaju. Kao brigada odgovorna za veći dio zadarske regije, 112. brigada natoji stabilizirati i učvrstiti postrojbe ali proces nije bio naročito uspješan jer su postrojbe formirane u uvjetima stalnog borbenog djelovanja neprijatelja, zatim postrojbe su formirane na teritorijalnom principu radi čega ima puno sukoba u zapovijedanju. Materijalna sredstva nemijenjena 112. brigadi dijele se drugim postrojbama. Uvođenjem Zapovjedništva sektora isgubio se neposredan kontakt s Operativnom zonom Split.


02.12.1994.

BIHAĆ
- Srbi vode do sada najveću ofenzivu u bihaćkom džepu, koristeći se zrakoplovima i helikopterima. U Bihaću se nalazi oko 50.000 izbjeglica i stanovništvo doslovce gladuje.
- Nećemo čekati da Bihać padne. Hrvatska istinski želi politički dijalog i mirno rješenje sa Srbima, no ako oni to neće, učinit ćemo ono što bi učinila svaka država, kojoj je teritorij okupiran, istaknuo na konferenciji za novinare u Zagrebu ministar obrane Gojko Šušak.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #218 na: Prosinac 03, 2011, 11:34:34 »

03.12.1991.

KARLOVAC

- Na Pokupskom ratištu otvara se vatra iz VBR-a po selima Hotnja, Gajdeki i Cvijići koja su napuštena.
- Iz baze u zagrebačkoj zračnoj luci prekinuta je selidba JNA jer se pregledanim kamionima osim prijavljene opreme pronašla i oprema remontnog zavoda "Zmaj" što u pregovorima nije bilo dogovoreno.

POŽEGA
- Zaposjednuti su polazni položaji u s. Mikleuš prema četničkom uporištu Kraškoviću. U etapi akcije Orkan 91, koja je počela 01.12,. glavne snage 132. brigade HV nastupale su smjerom: Humljani - Kraškovići - Pušine - Slatinski Drenovac sa zadaćom ovladati neprijateljskim uporištem Pušine. Pomoćne snage imale su zadaću borbeno napredovati smjerom Gornja Pištana - Kokočak i spojiti se s glavnim snagama u selu Pušine.

VINKOVCI
- Srpski teroristi teškom artiljerijom napali Vinkovce i Jarminu.

OSIJEK
- Članovi promatračke misije EZ-a i specijalni izaslanik UN-a posjetili Osijek i okolno okupirano područje, radi čega je na bojišnici vladalo relativno primirje. Uvečer nakon odlaska promatračke misije i Cyrusa Vancea ispaljeno je nekoliko tenkovskih granata na grad.

SPLIT

- U skladu s Sporazumom potpisanim u Žitniću 21.11.1991, na današnji dan počelo je povlačenje JNA iz garnizona Split i Divulje. Po dogovoru, oružje TO predano je HV-u. Istim sporazumom, obitelji pripadnika JNA koje to žele, napustile u teritorij RH.

ZADAR

- S vojnog aerodroma u Zemuniku agresor je pucao iz automatskog oružja prema Zemuniku Donjem i prema Suhovarama. Na Briševo kraj Zadra i na Bokanjac pucano je iz minobacača. Helikopteri su nadlijetali grad. JNA ne dopušta popravak dalkeovoda radi čega je grad 16 dan bez struje.

03.12.1992.

ŠIBENIK
- Hrvatske snage spriječile upad dviju četničkih diverzantskih grupa na hrvatski slobodni teritorij nedaleko Skradina.

BARANJA
- U baranjsko selo Popovac doselilo 150 srpskih obitelji, koje su odmah dobile kuće, stoku, zemlju i repromaterijal - imovinu otetu od Hrvata.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #219 na: Prosinac 04, 2011, 11:48:40 »

04.12.1991.

MOSTAR

- Po naređenju generala JNA Pavla Strugara, pukovnik Spase Tatalović odvozi oružje TO općine Mostar te je tako razoružana TO Hercegovine. (Stjepan Šiber)

KARLOVAC

- Nakon prelaza posljednjeg vozila vojnih kolona nastavlja se s razaranjem grada Karlovca. Pogođena je već oštećena škola na Švarči, u trenutku napada nastavnici su se nalazi u školi i sanirali raniju štetu, dvoje ih je lakše ranjeno.

VINKOVCI

- Izvršen je posljednji jak napad na cijeloj duljini bosutske bojišnice (dugačke oko 42 kilometra). Posebno se snažno napadaju Komletinci. U trosatnoj borbi protiv oklopno-mehaniziranih brigada JNA koje su prodirale iz tri smjera, poginula su 44 branitelja od kojih 22 pripadnika 105. bjelovarske brigade koji su uz 109. vinkovačku, 3. i 5. gardijsku brigadu, pripadnike policije i HOS-a branili Komletince. Brojčano i tehnički slabiji branitelji uspjeli su odbaciti agresora i on više nikada nije pokušavao osvojiti Komletince iako je to bila strateški važna točka za daljnje napredovanje prema Vinkovcima i ovladavanje cijelog prostora istočne Slavonije.

ZAGREB

- Hrvatski Sabor usvojio Ustavni zakon o ljudskim pravima i slobodama i o pravima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj.

PULA

- Pukovnik JRM Mirko Bjelanović prijeti da će razoriti Pulu ako se ne skine hrvatska zastava s bivšeg doma JNA i kasarne.
SISAK

- U banijskom selu Kukuruzari srpski teroristi ubili članove obitelji Jergović, 80-godišnju staricu, njenog sina i suprugu, a ostatak obitelji deportirali u Srbiju.
POŽEGA - ORAHOVICA
- Oslobođeni su sela Kokočak i Gornja Pištana. To je bio uvod u operacije HV kojima je oslobođena zapadna Slavonija. U akciji oslobađanja poginula su trojica hrvatskih branitelja Branko Jaklić, Momir Krmpotić i Milan Puhanić, a petorica su teško ranjena.

OSIJEK

- Rano ujutro odjekuju detonacije u jugoistočnim dijelovima grada. Otvorena je vatra iz topničkih oružja iz Klise i Tenje. Stradalo je 16 osoba: 2 smrtno, a 14 ih je ranjeno.

DUBROVNIK

- JNA ne poštuje mirovni sporazum, te napada Dubrovnik.
- JNA ponovno napala zaleđe Stona. Topničkom vatrom gađano je selo Ošlje, a kasnije i Topolo.

BEOGRAD

- Nakon dvomjesečnog sudjelovanja u ratnim operacijama u RH oko 200 srbijanskih rezervista demonstrira u Beogradu protiv rata u RH.
- Tijekom razgovora S. Miloševića i B. Jovića donesena je odluka da se zamjene pripadnici JNA te da oni iz BiH odu tamo da bi poslužili osnivanju srpske vojske u BiH. Tako započinje premještanje snaga JNA kako vojni korpusi, smješteni u BiH koji su već tri mjeseca sudjelovali u ratu u Hrvatskoj ne bi ostali van BiH u trenutku priznanja RH. Banjalučki vojni korpus koji je početkom prosinca 1991. zauzimao sjever zapadne Slavonije povlači u BiH 3 tjedna prije potpisivanja primirja. To premještanje snaga bilo je gotovo 25.12.1991. U JNA je ostalo manje od 15% članova koji nisu bili iz BiH, a završeno je 80% priprema za rat koji je Milošević namjeravao pokrenuti protiv BiH. (Dobrila Gajić Glišić, šefica kabineta ministra obrane Srbije Tomislava Simovića, prebačenog u generalštab oružanih srpsko-crnogorskih snaga krajem prosinca 1991.).

04.12.1992.

KARLOVAC
- Hrvatska policija vratila s prijelaza u Turnju francuske unproforce koji su bez deklaracije vozili u Kladušu 45 tona brašna.

ZADAR
- U Šopotu kod Benkovca četnici ubili još četvero Hrvata.

04.12.1993.

ZAGREB
- U Zagrebu objavljeno izvješće Boutrosa Ghalija Vijeću sigurnosti o provedbi Rezolucije 871, u kojem on smatra da je nepotrebno razmatrati mandat UNPROFOR-a u Hrvatskoj.

NEW YORK
- Boutros Ghali imenovao japanca Yasushija Akashija svojim novim posebnim izaslanikom za bivšu Jugoslaviju i šefom misije UNPROFOR-a.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #220 na: Prosinac 05, 2011, 07:37:07 »

05.12.1991.

PETRINJA

Uništeni tenk T84 u Petrinji.


ZAGREB

- Hrvatski državni sabor podržao zamisao da Međunarodne mirovne snage dođu i budu razmješteni po RH s tim da moraju biti u funkciji zaštite suvereniteta RH, teritorijalne cjelovitosti i uspostave njezinoga pravnog poretka.
- Predsjednik Sabora RH dr. Žarko Domljan donio je zaključak u kojem je utvrđeno da je 08.10.1991. godine Stjepanu Mesiću prestala funkcija kao člana i predsjednika Predsjedništva bivše SFRJ.
- Predsjednik Sabora RH dr. Žarko Domljan donio je odluku o podnošenju zahtjeva za prijem RH u Srednjoeuropsku inicijativu (Heksagonalu). Sabor RH donio je 8. listopada 1991. godine Odluku o raskidanju državno - pravnih sveza na temelju kojih je zajedno sa ostalima republikama i pokrajinama RH tvorila dosadašnju SFRJ. RH kao suverena i samostalna država koja je stoljećima bila i ostala, kao srednjoeuropska zemlja, sastavni dio zapadno - europske političke i kulturne civilizacije, kao država koja jamči i osigurava temeljna prava čovjeka i nacionalnih manjina, ima poseban interes i namjeru da u sklopu integracijskih tijekova postane članicom Srednjoeuropske inicijative (Heksagonale).
- Predsjednik Sabora RH dr. Žarko Domljan donio je zaključak u kojem je utvrđeno da je 08.10.1991. godine Stjepanu Mesiću prestala funkcija kao člana i predsjednika Predsjedništva bivše SFRJ.
- Njemački kancelar Helmut Kohl i ministar vanjskih poslova Hans Dietrich Genscher razgovarali s hrvatskim predsjednikom Tuđmanom o priznanju Hrvatske, uključenju mirovnih snaga UN-a, te o ekonomskoj i drugoj pomoći.
- Hrvatski ministar zdravstva dr. Andrija Hebrang zauzeo se zajedno s Bushom, Gorbačovom, Genscherom i predstavnicima svih svjetskih humanitarnih organizacija za spas bolesnika i osoblja vukovarske bolnice, čija je sudbina tada bila nepoznata.

OSIJEK
- Nakon žestoke artiljerijske pripreme, krenuo je pješačko - tenkovski napad na grad Osijek. Nemetin se napadao iz pravca Klise, Sarvaša i Baranje. Četnici su uspjeli zauzeti najistureniji pješački položaj prema Sarvašu. Jedna linija napada vodila je i prema šumi Rosinjača koja se nalazi na južnom prilazu Osijeku gdje je položaje držalo samo 16 vojnika 106. brigade HV-a. U neravnopravnoj borbi, pokušavajući zaustaviti prodor oklopno-mehaniziranog bataljuna JNA, svi hrvatski branitelji su poginuli. Njihova obrana ipak je usporila napredovanje neprijatelja i JNA je zaustavljena na prilazima samom gradu. Njihova tijela izvučena su tek 8 dana kasnije, a izvukli su ih pripadnici bojne "Frankopan". Toga dana na prilazima gradu Osijeku poginulo je ukupno 26 hrvatskih vojnika, pripadnika 106. brigade.
Branitelji poginuli u šumi Rosinjača: Salko Ahmić, Ivica Babaja, Pavao Begonja, Stjepan Ezer, Damir Farago, Berislav Genčić, Zoran Gnjatović, Ivan Hap, Zoran Kišasondi, Siniša Knežević, Mladen Milanković, Davor Milas, Matija Olujić, Ivan Sekanić, Goran Stjepanović, Mihajlo Pelegrin.

DARUVAR
- Od 5. do 10.12.1991. g. oslobođeni su s. Batinjska rijeka, s. Vukovje, s. G. Vrijeska i s. V. Baspaje (s/i dio Daruvarske bojišnice).


ŠIBENIK
- Branitelji iz prognanog miljevačkog prostora pokušali sami osloboditi okupiranu područje. Tada nisu uspjeli.

LIPIK
- Hrvatski branitelji su iz tri smjera krenuli u oslobađanje Lipika (od Tabora, Klise i Filipovca). Četnici su protjerani iz dijela s. Kukunjevca i s. Dobrovca. Hrvatske snage su ušle u dio grada Lipika kojeg su kontrolirali četnici koji su se povukli prema području Bijelih Stijena.
Srbi su odbačeni i na zapadne padine Psunja (crta Jagma-Donji Čaglić-Japaga). Time je konačno deblokiran Pakrac.

DUBROVNIK

- U Cavtatu započeli prvi razgovori između hrvatske Vlade i predstavnika JNA o normaliziranju života u Dubrovniku.

ZADAR
- U večernjim satima počeo je jak topnički napad na sve dijelove grada Zadra iz smjera Musapstana. Predstavnici JNA predali su još tri tijela ubijenih civila iz Škabrnje, tako da ih je sad ukupno 53, od čega 46 iz Škabrnje i 7 iz Nadina.

05.12.1993.

ZADAR
- Četnici iz okupiranog dijela sjeverne Dalmacije ponovo žestoko projektilima tuku priobalna mjesta zadarskog primorja, kao i dosad najnapadaniji Biograd i Pakoštane.

Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #221 na: Prosinac 06, 2011, 08:40:10 »

06.12.1991.

DUBROVNIK

- JNA, uglavnom crnogorski rezervisti i paravojska izveli su najžešći topničko raketni napad na Dubrovnik. Ispaljeno je preko 500 topničkih projektila. Na franjevački samostan "Male braće" upućeno je 37 projektila, poginulo je više od 14 civila i ranjeno više od 50 građana. Poginula su i tri vatrogasca koji su gasili požar na hotelu Libertas prepunom izbjeglica. Na prvim crtama obrane na potezu selo Sustjepan (4 poginula branitelja) - Nuncijata - Jadranska magistrala - Srđ - Orkanski visovi - hotel Bellvedere bilo je točno 163 branitelja, naoružanih lakim pješačkim naoružanjem. Potporu braniteljima su davali MB 82 i 120 mm i protuzrakoplovni top 20 mm. MB 120 mm su u jednom trenutku morali pucati po samoj utvrdi Imperijal na Srđu jer su četnici izbili na samu tvrđavu pa čak je i djelomično zauzeli. Svi napadi su uspješno odbijeni. Taj je dan malobrojna obrana Dubrovnika dobila rat.
- U napadima JNA na grad poginuo je 22-godišnji fotoreporter Pavo Urban, suradnik "Dubrovačkog vjesnika" kojeg je pogodila granata na Stradunu, ispred gradskog zvonika

KARLOVAC
- Ponovo žestoki topnički napad na grad Karlovac.

OSIJEK
- artiljerijski napad na grad. Od ranih jutarnjih sati napada se grad iz VBR-a, minobacača i teških topova iz smjera Tenje. U večernjim satima paljba se koncentrira na osječko naselje "Jug II". Posebno je teško stradalo područje oko željezničke stanice, a plamen je zahvatio obližnji hotel "Turist". Antunovac se napada iz tenkova minobacača, nakon čega je pješačkim napadom JNA prodrla u dio sela.

SISAK

- Prijepodne počeo je napad na Brest Pokupski iz protuzrakoplovnih topova i minobacača, dok se poslijepodne pješački napada desno krilo obrane grada Siska. Nakon što je počeo artiljerijski napad na Sunju, počeo se napadati i sam grad Sisak. Poginule su tri, a ranjeno je sedam osoba. Ponovno je oštećena južna industrijska zona, pogođena je bolnica i neke školske zgrade.

ZADAR

- Iz neprijateljskog uporišta u Musapstanu majprije je otvarana vatra iz automatskog oružja i teških mitraljeza, nakon čega se je iz toga pravca čulo nekoliko detonacija. Zadar je ponovno ostao bez struje jer su četnici minirali dalekovod.

06.12.1993.

ZADAR

- Još jedan težak ratni dan na zadarskom području, granate padale po Poličniku, Prkosu, Kašiću, Paljuvu, Zemuniku Donjem, no, sam je Zadar bio pošteđen.

OSIJEK
- Na osječkom području, prema podacima Regionalnog ureda za prognanike i izbjeglice, popisano ukupno 69.417 prognanih osoba.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #222 na: Prosinac 07, 2011, 08:21:54 »

07.12.1991

LIPIK
- Vojne i redarstvene snage RH su u borbama koje su započele 05.12. razbile snage banjalučkog korpusa i srpske terorističke snage u okolici Lipika i oslobodile grad. Oslobađanje Lipika krenulo je iz smijera Filipovca, Klise i Tabora, a snage HV i MUP-a oslobodile su i sela Kukunjevac i Dobrovac. Neprijatelj je ostavio Lipik potpuno razrušen. Izgorio je hotel, porušena je crkva, od bolnice su ostali samo goli zidovi, a tvornica stakla je temeljito izgorjela.
- Miroslav Dević, pripadnik 17. Pbr TO teško ranjen u akciji protiv RH.
- U teškim borbama koje su trajale dva dana pripadnici 1. A brigade ZNG "Tigrovi" oslobodili su selo Korita, kojeg su pripadnici "Belih Orlova" srpske paravojne postrojbe, pretvorili u četničko uporište.  Nakon oslobađanja sela u jednoj kući pronađeno je 21 tijelo "Belih Orlova" koji su poginuli u borbama dan ranije.

KARLOVAC
- s.Ribari kod Karlovca u plamenu, srpski teroristi divljaju, pljačkaju i uništavaju, stanovništvo bježi.

ZADAR
- Zadrani u skloništima. Ne prestaju jaki napadi JNA i srpskih terorista.

DUBROVNIK
- U Srebrenom, predstavnici hrvatske Vlade i JNA potpisali dogovor o primirju za Dubrovnik, samo dan nakon divlja kog napada JNA na grad. Pridržavanje 12 točaka sporazuma prepušteno je nadzoru europskih promatrača.
ZADAR
- Poslijepodne agresor je počeo topničku paljbu po rubnim dijelovima Zadra, ispalivši oko 50 minobacačkih i tenkovskih granata. U zaleđu je neprijatelj tijekom dana pucao iz Zelenog Hrasta prema Slivnici te s vojnog aerodroma prema Zemuniku Donjem. Četnici su pljačkali i palili kuće izbjeglih Hrvata na području Škabrnje i Murvica.
 
07.12.1993.

KARLOVAC
- Održani pregovori na Turnju između predstavnika HV i MUP-a i srpske strane. Teme razgovora bile su poštivanje dogovorenog primirja, zahtjev Srba iz RH za posjete UNPA zonama, te popravak postrojenja u KIM. Srpski teroristi nekoliko puta otvarali rafalnu paljbu iz pješačkog oružja na položaje hrvatskih snaga na karlovačkom području i time po tko zna koji puta prekršili dogovoreno primirje.

ZADAR
- Četnici granatama napali Kašić i Pristeg u zadarskom području.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #223 na: Prosinac 08, 2011, 07:02:12 »

08.12.1991.

VOĆIN
- U selo Hum dolaze srpski teroristi: Slobodan Bosanac, Milenko Bogatić, Rajko Vučković, Richard Glušac i Milorad Grkinić. Vršili su pretres kuća, pod izlikom da traže skriveno oružje. Tom prigodom odveli su obitelj Đuzel s dvoje djece. Članovi obitelji su maltretirani do drugi dan. Jozu Đuzela su pretukli u kući a zatim zatvorili i svakodnevno maltretirali do 13. 12., nanijevši mu teške ozljede. Kuću su potpuno opljačkali, a zatim je zapalili.

OSIJEK
- Punih pet i pol sati JNA i srpski teroristi bombardirali Osijek.

LIPIK
- Oslobođeno je s. Jagma.

SLUNJ
- Prema izjavama mještana iz Saborskog, u to mjesto su iz pravca Slunja upali tenkovi koji su nedavno napustili Jastrebarsko.
BEOGRAD
- General Jurčević tvrdi kako je JNA tijekom dosadašnjih sukoba u Hrvatskoj izgubila ukupno 17 zrakoplova.

08.12.1992.

ZAGREB
- U srbočetničkoj agresiji odneseno dosad samo iz hrvatskih muzeja više od 135.000 izložaka.

08.12.1993.

GENERALSKI STOL

 8. lakojurišna brigada vojne policije na položaju u Generalskom stolu.


ZADAR

- Topovsko-raketni napad na Biograd, Pakoštane i zadarsko zaleđe, granate usmrtile ženu u Biogradu.

PETRINJA
- U okupiranoj Petrinji u sklopu predizborne kampanje za izbor predsjednika tzv. Krajine održan predizborni skup predsjedničkog kandidata SDS-a Krajine dr. Milana Babića. Skup je održan u prepunoj velikoj dvorani sadašnjeg Hrvatskog doma. Na skupu su govorili Dušan Vještica i dr. Milan Babić. Nakon skupa visoki uzvanici su otišli na večeru u restoran Gavrilović gdje su ih prije večere "uveseljavali" Mićo Jelić Grnović i pop Dragan Glumac.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
scorpio57
Moderator
forumski inventar
*****
Offline Offline

Spol: Muški
Postova: 7.890


«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»


« Odgovor #224 na: Prosinac 09, 2011, 07:32:25 »

09.12.1991.


DARUVAR
- Postrojbe hrvatske vojske oslobodile su dvadesetak zarobljenih mještana sela Vukovje, koje su četnici držali kao taoce. Tri civilne osobe pronađene su mrtve.

ČAKOVEC
- Ustrojena eskadrila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u Pribislavcu kod Čakovca.

HRVATSKA KOSTAJNICA
- Oko 1,00 sat u selu Majur provaljeno u kuću Hrvata i opljačkana materijalna dobra.
- Predstavnici paradržave SAO "Krajine" promijenili su ime grada Gline u Banijsku Palanku. Istovremeno promijenjena su imena 34 sela s hrvatskim pučanstvom. Građevinskim strojevima sravnjeno je sa zemljom rimokatoličko groblje u Gornjem Viduševcu i Maloj Solini, a rimokatolička groblja u Dvorištu, Glinskom Novom Selu i nekim drugim hrvatskim naseljima znatno su oštećena.

NOVSKA

- Oslobođena je Gornja i Donja Subocka i selo G. Kričke.

PAKRAC

- Nakon uspješnog pomicanja linije obrane i protjerivanja četnika iz Lipika, Srbi pokušavaju artiljerijskim i pješačkim napadima vratiti dio izgubljenih položaja i poboljšati svoju situaciju. U sljedećih nekoliko dana sve do 14.12. ponavljaju se svakodnevni napadi na Lipik. Unatoč žestokim napadima i protunapadima koji su trajali sve do 20.12. linije obrane nisu se pomicale sve do akcije Bljesak.

NOVA GRADIŠKA

- Opet je pokušan jedan od jačih napada na crti bojišnice.

ZAGREB

- JNA se povukla iz kasarne Lučko blizu zagrebačkog aerodroma.
- Profesor dr. Ivan Cesar, ministra u Vladi, uputio je pismo Sthjepanu Adaniću u MORH u kojem ga izvješćuje o svećenicima franjevcima iz Vukovara koji su još u zarobljeništvu:

RIJEKA

- Drugi konvoj "Libertas" isplovio iz Rijeke za opkoljeni Dubrovnik.
 
09.12.1993.

ZAGREB
- Prema podacima Vrhovnog suda Republike Hrvatske o sudskim postupcima za ratne zločine, do sada osuđeno 38, a protiv 3.826 osoba obustavljen kazneni postupak.
- Predsjednik RH dr. Franjo Tuđman donio je odluku o razrješenju Sven Lasatasa dužnosti pročelnika Odjela za odlikovanja u Uredu predsjednika RH, na osobni zahtjev.

ZADAR
- Učestali topnički napadi Srba na zadarsko-biogradskom području, najčešće napadi na Paljuv i Pristeg te Novigrad i Posedarje.
Evidentirano

«Istinu govori, boj se Boga i ne plaši nikoga!»
 Str: 1 ... 13 14 [15] 16 17 ... 31   Gore
  Ispis  
 
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.20 | SMF © 2013, Simple Machines
SMFAds for Free Forums
Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!